spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑρκούδες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» η ανάρτηση της...

Αρκούδες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική: «Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» η ανάρτηση της «Καλλιστώ»

Η ανάρτηση του διευθυντή της «Καλλιστώ», Σπύρου Ψαρούδα στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, σχετικά με την αρκούδα στο Φίλυρο, είναι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», αναφορικά με το πρόβλημα.

|

«Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε» η ανάρτηση της «Καλλιστώ» για τις αρκούδες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική…

  • Συγκεκριμένα ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρει τα εξής:

«Η «ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ» επιβεβαιώνει ότι ήταν μυθεύματα οι ισχυρισμοί του υποτιθέμενου «βετεράνου κτηνοτρόφου» περί σύλληψης αρκούδας από τον ίδιο και περί προσπάθειας των περιβαλλοντικών οργανώσεων να αποκρύψουν το γεγονός!», θριαμβολογεί , το στέλεχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης.

 

Η ιστοσελίδα μας, δημοσίευσε τους ισχυρισμούς του παλιού κτηνοτρόφου (που σίγουρα δεν είναι υποτιθέμενος, γιατί επί χρόνια διατηρούσε κοπάδι με γιδοπρόβατα στην περιοχή). Παράλληλα, επικοινώνησε και με τις δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις («Καλλιστώ» και «Αρκτούρος»), για να ζητήσει τις απόψεις τους , τις οποίες και φιλοξένησε στο ίδιο δημοσίευμα (δηλώσεις του κ. Ψαρούδα και μήνυμα του υπεύθυνου επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνου Στεφάνου.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, το «Κynigesia.gr» συνέχισε την έρευνα και δύο 24ωρα μετά δημοσίευσε νέο ρεπορτάζ, όπου ο βετεράνος κτηνοτρόφος παραδέχτηκε ότι «δεν έπιασε την αρκούδα, απλά την έδιωξε, όταν τη συνάντησε κοντά στο υπό ανέγερση γηροκομείο του Φιλύρου».

Η ιστοσελίδα μας, που πρώτη έγραψε για την εμφάνιση αρκούδας στο Φίλυρο και με συνεχή ρεπορτάζ (και αυτόπτες μάρτυρες) κατέγραψε τις κινήσεις της, από επισκέψεις της σε κατοικίες, αγρόκτημα, ζημιές σε κυψέλες και εμφάνισή της στο κεντρικό δρόμο Φιλύρου-Ρετζικίου μέχρι το κέντρο διασκέδασης Μίθριο, από τις αρχές του Ιουλίου.

Ακολούθησαν ρεπορτάζ από άλλες ιστοσελίδες και τηλεοπτικά κανάλια, που επίσης ανέδειξαν το θέμα.

Τα στελέχη των δύο οργανώσεων (που μετέχουν και στην ομάδα ταχείας επέμβασης για περιστατικά με αρκούδες), εμφανίστηκαν στο Φίλυρο, ύστερα από μέρες. Αλλά δεν κατάφεραν να την πιάσουν, όπως παραδέχονται και ισχυρίζονται ότι τοποθέτησαν κάμερες, για να παρακολουθήσουν τις κινήσεις της.

Εκείνο το διάστημα, θεώρησαν πιο σημαντικό να συλλάβουν και να μετεγκαταστήσουν μία, στο Βαρικό Φλώρινας, σε έναν νομό που αρκούδες υπολογίζονται σε δεκάδες και μπαινοβγαίνουν καθημερινά σε αυλές σπιτιών και κήπους, κάνοντας ζημιές.

Τις ίδιες μέρες, αρκούδα κυκλοφορούσε στην περιοχή Τριαδίου, Θέρμης, Πανοράματος, Λακκιάς και Σουρωτή.

Ζημιές από αρκούδα καταγράφηκαν σε κυψέλες, σε Βρασνά, Βράσταμα και σε χωριά των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά, ενώ πρόσφατα και στον Ταξιάρχη σημειώθηκε και επίθεση σε κτηνοτροφική μονάδα.

Όλα αυτά τα περιστατικά οι εκπρόσωποι των δυο οργανώσεων τις χρεώνουν σε ένα νεαρό αρσενικό ζώο «την αρκούδα της Χαλκιδικής», που περιπλανιέται αναζητώντας τροφή από τη Χαλκιδική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, λες και… διακτινίζεται!

Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις δυο οργανώσεις, να πείσουν ότι είναι μια αρκούδα που περιφέρεται από το Χολομώντα μέχρι το Χορτιάτη.

  • Θα τη συλλάβουν, για να τη μεταφέρουν σε ασφαλή περιοχή και για την ίδια και για τους ανθρώπους; Και πότε; Θα αποδείξουν με φωτογραφικό υλικό (να φαίνονται ημερολογιακά οι καταγραφές από τις κάμερες) ότι πρόκειται για την ίδια αρκούδα;
  • Πόσες κάμερες έχουν τοποθετηθεί και πού, ώστε να καλυφτεί επαρκώς όλη αυτή η έκταση από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις Σκουριές Χαλκιδικής, που είναι το μέρος, όπου εντοπίστηκε, κατά τον κ. Ψαρούδα, η αρκούδα που έκοβε βόλτες στο Φίλυρο;
  • Πόσες είναι πραγματικά οι αρκούδες στην Ελλάδα; Γιατί η «μετακόμισή» τους στην Θεσσαλονίκη, δεν δικαιολογεί τον αριθμό που εμφανίζουν οι δυο οργανώσεις: δυο πράγματα συμβαίνουν. ‘Η τα ζώα είναι πάρα πολλά και ολοένα απομακρύνονται από τους ορεινούς όγκους για να βρουν ζωτικό χώρο (επειδή οι αρσενικές σκοτώνουν τα μικρά για να ζευγαρώσουν με τις θηλυκές), ή στην προσπάθεια αποσυμφόρησης της δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά) γίνεται «μετεγκατάσταση»;

Οι μελέτες θέλουν τον πληθυσμό των αρκούδων καθηλωμένο στα 450 άτομα εδώ και μια 25ετία! Αυτό καταρρίπτεται με απλά μαθηματικά. Το 1/3 στον υποτιθέμενο πληθυσμό είναι θηλυκές. Αυτές με δύο μικρά που γεννούν κάθε χρόνο-ακόμη και με τη θνησιμότητα του 75% που επικαλούνται- προσθέτουν 50 καινούρια. Δηλαδή μέσα σε μια εξαετία υπάρχουν επιπλέον 300 αρκούδες!

Το νέο εθνικό σχέδιο δράσης που έχει ως προμετωπίδα τη συνύπαρξη των ανθρώπων με την αρκούδα, για έξι χρόνια προβλέπει 17.000.000 ευρώ! Όμως, οι δράσεις φαίνεται ότι γίνονται μονομερώς, προς όφελος της αρκούδας και σε βάρος των ανθρώπων της υπαίθρου.

Γιατί πέρα από τις καταστροφές σε κτηνοτροφία, μελισσοκομία και αγροτικές καλλιέργειες, είχαμε και επιθέσεις σε ανθρώπους. (Είναι καταγεγραμμένα από ρεπορτάζ)

  • Το 2016, στη Σαμαρίνα, 20χρονος Αλβανός είχε τραυματιστεί από αρκούδα, ενώ βοσκούσε το κοπάδι του Δημήτρη Ανθούλη. Ο νεαρός είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Γρεβενών με τραύμα στο πόδι.
  • Αντίστοιχη περιπέτεια είχε ζήσει κι ένας 57χρονος από το Μοναχίτι Γρεβενών, ο οποίος επίσης πήγε στο νοσοκομείο, ύστερα από επίθεση αρκούδας. Του είχε κόψει μέρος του αριστερού μηρού.
  • Ο κτηνοτρόφος, Λάζαρος Σουκαλόπουλος από την Πτελέα Νεστορίου, για να γλιτώσει από την εφόρμηση αρκούδας ρίχτηκε σε γκρεμό, αποκομίζοντας μυϊκό τραύμα πάνω από το γόνατο και εκδορές στα χέρια του. Δεν πήγε στο νοσοκομείο, αλλά χρειάστηκε να μείνει στο κρεβάτι μια εβδομάδα, αφού πονούσε όλο του το σώμα.
  • Ο νεαρός κτηνοτρόφος, Γιάννης Καμπούρης, από την Αγία Άννα Καστοριάς, αποκόμισε μόνιμο πρόβλημα στο δεξί του χέρι από τα δόντια αρκούδας. Νοσηλεύτηκε στο «Γ. Παπανικολάου», της Θεσσαλονίκης. Παρά τις διαβεβαιώσεις των θεραπόντων ιατρών, οι εκπρόσωποι του «Αρκτούρου», αναζητούσαν δικαιολογίες για να μην θεωρηθεί «ένοχη» η αρκούδα.
  • Το 2003, αρκούδα είχε σκοτώσει την 85χρονη Ευθαλία Ότσιου, κοντά στη στάνη της, όπως έδειξε και η ιατροδικαστική εξέταση.

Ο κ. Ψαρούδας, μας παρακινεί να ζητήσουμε συγγνώμη από το κοινό της ιστοσελίδας μας. Εμείς, τον σεβασμό προς τους αναγνώστες μας, τον δείχνουμε κάθε μέρα με το ρεπορτάζ. (Όπως κάναμε και με την περίπτωση του βετεράνου κτηνοτρόφου, που συνεχίσαμε την έρευνα).

Άραγε, η «Καλλιστώ» και ο «Αρκτούρος», θα ζητήσουν συγγνώμη από τα θύματα που έχουν δεχτεί επίθεση από αρκούδες; Και μπορούν να μας πουν:

  • Συνέλαβαν κάποια απ’ αυτές; Τις μετέφεραν σε άλλες περιοχές; Γιατί δεν μας έδειξαν κάτι τέτοιο «όπως έκαναν με τις …φιέστες τους, τύπου Βαρικού;
  • Τις παρακολουθούν; (όχι με τρίχες -συγγνώμη εξέταση γενετικού υλικού- και ίχνη στο έδαφος, αλλά με ραδιοσήμανση;) Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις αρκούδες που επιτίθενται σε άνθρωπο; (Στην Ιταλία, πρόσφατα, αρκούδα που σκότωσε νεαρό, συνελήφθη και η απόφαση του Δικαστηρίου, ήταν να φονευθεί, άσχετα αν αναβλήθηκε η εκτέλεσή της, εξαιτίας κινητοποιήσεων φιλοζωικών οργανώσεων)
  • Ζήτησαν συγγνώμη, από ηλικιωμένους, που ανήμποροι παρακολουθούν, από τα παράθυρα των σπιτιών τους στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας, τις αρκούδες να σπάνε τις κερασιές στις αυλές τους; Θα απαντήσουν, γιατί πηγαίνουν στα περιστατικά, σαν το… ιππικό στις ταινίες γουέστερν, με καθυστέρηση και αφού οι… ινδιάνοι έχουν κάψει το χωριό…
  • Είναι αλήθεια, ότι αν δεχτούν κλήση για εμφάνιση αρκούδας, τα στελέχη τους, ανταποκρίνονται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες του… δημοσίου;
  • Δεν είναι οξύμωρο, να πηγαίνουν ύστερα από 24ωρα κι όχι την ώρα που το άγριο ζώο κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή; Εκτός κι αν δεν αναζητούν την αρκούδα, αλλά μόνον τα …ίχνη της!

Εάν κάποιοι θίγονται από τα πυκνά δημοσιεύματά μας για τις αρκούδες, τους ενημερώνουμε πως εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας έτσι όπως γνωρίζουμε…

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα καταστρέφει κυψέλες και δέχεται την επίθεση των μελισσών – Βίντεο

Αρκούδα καταστρέφει κυψέλες και δέχεται την επίθεση των μελισσών Μανιασμένες αναζητώντας μέλι, οι αρκούδες προκαλούν ζημιές αξίας χιλιάδων ευρώ σε μια σειρά επιδρομών σε μελισσοκομεία...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ