spot_img
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚτηνοτρόφος για την αρκούδα στο Φίλυρο: «Δεν την έπιασα, μόνο την έδιωξα»

Κτηνοτρόφος για την αρκούδα στο Φίλυρο: «Δεν την έπιασα, μόνο την έδιωξα»

Μισά ψέματα και μισές αλήθειες για την αρκούδα στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης...

|

Κτηνοτρόφος για την αρκούδα στο Φίλυρο: «Δεν την έπιασα, μόνο την έδιωξα»

Ανατροπή! «Δεν την έπιασα! Απλά την έδιωξα! Κυκλοφορεί ακόμα ελεύθερη!», δηλώνει τώρα ο βετεράνος κτηνοτρόφος, για την αρκούδα που επί ένα μήνα αναστάτωσε το Φίλυρο Θεσσαλονίκης.

Μια ιστορία που έχει μισά ψέματα και μισές αλήθειες, αλλά κι ένα μεγάλο …παραμύθι!

  • Η αλήθεια, όπως την παρουσιάζει τώρα ο παλιός κτηνοτρόφος, Νίκος Τσαμαντάνης, είναι η εξής:

«Πράγματι τη συναντήσαμε απόγευμα, σε μια αλάνα κοντά στο υπό ανέγερση γηροκομείο. Ήμασταν με το αυτοκίνητο, μαζί με το φίλο μου, Παναγιώτη Κυφωνίδη. Είχαμε πάει στο μαντρί του κουμπάρου μου. Την είδαμε σε μια απόσταση 50 μέτρων. Γύρισε και μας κοίταζε. Πήρα ένα κοντάρι και κινήθηκα προς το μέρος της. Καθώς με είδε να κατευθύνομαι πάνω της γύρισε και με άλματα έτρεξε προς το ρέμα. Είναι μεγαλόσωμη, αρσενική, αλλά δείχνει φοβισμένη, σαν να κινείται σε άγνωστα γι’ αυτήν μέρη», αναφέρει στην «Kynigesia.gr».

To ένα ψέμα είναι: «Δεν την έπιασα! Ήθελα να το κάνω. Σκεφτόμουν να φτιάξω  μια παγίδα, να βάλω μέσα μέλι, για να την …γλυκάνω. Και το έλεγα στους χωριανούς! Αλλά μου είπαν ότι είναι παράνομο και θα πήγαινα φυλακή. Έτσι, πήγαινα συχνά στο μαντρί του κουμπάρου μου, όπου την είχαμε δει δίπλα στις κυψέλες ενός μελισσοκόμου, όπου είχε κάνει και ζημιές».

  • Το δεύτερο ψέμα; Το λέει παρακάτω: 

«Είπα ότι τηλεφωνήσαμε στις φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά δεν το κάναμε! Ούτε τους ειδοποιήσαμε, ούτε ήρθαν να την παραλάβουν.  Σχεδίαζα να την πιάσω και να ειδοποιήσω τους εκπροσώπους του «Αρκτούρου» και της «Καλλιστώ», να την πάρουν, για να τη μεταφέρουν αλλού, πράγμα που δεν έγινε».

Σε ερώτηση, γιατί …σκηνοθέτησε όλη αυτήν την ιστορία, ο βετεράνος κτηνοτρόφος, απάντησε:

«Εμφανίστηκε ένα άγριο ζώο στο χωριό μας, από το πουθενά! Έφτασε στα σπίτια, έκοβε βόλτες στην παιδική χαρά και στην στάση των λεωφορείων, ενώ άρχισε να κάνει ζημιές στα μελίσσια. Μικρά παιδιά παίζουν στο χωριό. Έχω κι εγώ εγγόνια. Οι άνθρωποι των δυο οργανώσεων, που ειδοποιήθηκαν, ήρθαν, δήθεν για να την πιάσουν, έκαναν μερικές βόλτες, για να τους δουν στο χωριό, καθησύχασαν τον κόσμο ότι είναι ακίνδυνη και μετά εξαφανίστηκαν. Μάλιστα, άφηναν να πιστεύει ο κόσμος ότι ήδη είχε απομακρυνθεί. Αλλά, η αρκούδα είναι ακόμη εδώ! Την συναντήσαμε πριν λίγες μέρες, κοντά στο γηροκομείο! Την παρατράβηξα την ιστορία, για να τους κάνω να ενδιαφερθούν σοβαρά, να την πιάσουν, να της βάλουν κολάρο και να την πάνε μακριά από εδώ, πάνω στα βουνά! Γιατί, όσο κινείται στα μέρη μας, κοντά στη Θεσσαλονίκη, κινδυνεύει και το ζώο, αλλά και οι άνθρωποι! Ήταν ένα ψέμα στα δικά τους …παραμύθια!».

  • Και πιο είναι το μεγάλο «παραμύθι»; Ο διευθυντής της «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, διαβεβαιώνει ότι η αρκούδα ήδη βρίσκεται στις Σκουριές Χαλκιδικής. Και ο όλος του ο ισχυρισμός στηρίζεται σε… τρίχες!

«Πριν τρεις μέρες είχαμε σύσκεψη και μεταξύ άλλων ασχοληθήκαμε και με την αρκούδα που εμφανίστηκε στο Φίλυρο. Τρεις φορές, ήμασταν πολύ κοντά να την πιάσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε αποτύχαμε. Είναι μια νεαρή αρσενική και πανέξυπνη αρκούδα. Από γενετικό υλικό που πήραμε (τρίχες), το οποίο εξετάστηκε από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώσαμε ότι είναι το ίδιο ζώο που κινείται και στο Χολομώντα της Χαλκιδικής. Πριν τρία 24ωρα το ίδιο ζώο ήταν στις Σκουριές. Οι αρκούδες διανύουν μεγάλες αποστάσεις και αυτό πέρασε από τα Μακεδονικά Τέμπη (Ρεντίνα) και από τις λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, μέσω του Χορτιάτη, έφτασε και έξω από τη Θεσσαλονίκη», ήταν η τοποθέτησή του. (Η τηλεφωνική επικοινωνία είχε γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου 29/7).

Ωστόσο, σε ερώτηση, αν το ζώο είναι ραδιοσημασμένο- άρα μπορούν με ασφάλεια να το παρακολουθούν- η απάντηση ήταν αρνητική!

Απορία προκαλεί και το γεγονός ότι και οι υπεύθυνοι του «Αρκτούρου», επιμένουν να εμφανίζουν το ζώο που εμφανίστηκε στο Φίλυρο, ως «αρκούδα της Χαλκιδικής»! (Έτσι την αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας Πάνος Στεφάνου, σε μήνυμά του, στην ιστοσελίδα μας).

Είναι σαφής η προσπάθεια που καταβάλλεται από πλευράς των δύο οργανώσεων να περάσει στην κοινή γνώμη ότι πρόκειται για ένα ζώο που έφτασε κατά λάθος μέχρι έξω από τη Θεσσαλονίκη, αφού περιπλανήθηκε στον Χολομώντα, στις λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου. Όμως, αυτός ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με την ταυτόχρονη εμφάνιση αρκούδας και στη Θέρμη, Τριάδι, Σουρωτή, στο διάστημα που μια αρσενική αλώνιζε από το Φίλυρο και το Ρετζίκι μέχρι και το κέντρο διασκέδασης Μίθριο, κοντά στα δυο νοσοκομεία (Παπαγεωργίου και 424) της Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, η εμφάνιση πριν ένα μήνα στην περιοχή Στάνοβο (μεταξύ Φιλύρου-Καβαλαρίου-Ασβεστοχωρίου) μιας θηλυκής με το μικρό της, πιστοποιεί ότι ο ισχυρισμός ότι μια αρκούδα διατρέχει τον Χολομώντα, τον Χορτιάτη και τις παραλίμνιες, αλλά και ορεινές περιοχές του Λαγκαδά, είναι μάλλον… τρίχες!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σώκος – Θηραματολόγος: “Πού το περίεργο να πέρασε η αρκούδα από τα Βασιλικά και τώρα να βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά;”

Τι λέει ο θηραματολόγος για τα ίχνη αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης; Την επιστημονική του άποψη κατέθεσε ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος στην ιστοσελίδα της Δασικής Υπηρεσίας,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ