spot_img
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒετεράνος κτηνοτρόφος έπιασε την αρκούδα που αναστάτωσε το Φίλυρο Θεσσαλονίκης!

Βετεράνος κτηνοτρόφος έπιασε την αρκούδα που αναστάτωσε το Φίλυρο Θεσσαλονίκης!

Αφου δεν έκαναν αυτό που έπρεπε οι αρμόδιοι ανέλαβε δράση εκείνος...

|

Βετεράνος κτηνοτρόφος έπιασε την αρκούδα που αναστάτωσε το Φίλυρο Θεσσαλονίκης!

Απίστευτο! Βετεράνος κτηνοτρόφος έπιασε την αρκούδα που είχε εμφανιστεί στο Φίλυρο και που περιπλανιόταν μέχρι και το κέντρο διασκέδασης «Μίθριο», κοντά στα δυο νοσοκομεία (Παπαγεωργίου και 424) της Θεσσαλονίκης.

Την δελέασε με μέλι και την εγκλώβισε σε παγίδα, που κατασκεύασε επί τούτου, φίλος του σιδεράς. Κατόπιν ειδοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και στελέχη των φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων, πήγαν και παρέλαβαν το άγριο ζώο προς μετεγκατάστασή του, σε άλλη περιοχή, μακριά από τον αστικό ιστό.

  • «Στήσαμε την παγίδα, κοντά στο μαντρί του κουμπάρου μου. Βάλαμε μέσα μια κυψέλη, που μου έδωσε ένας φίλος μελισσοκόμος. Ήταν απόγευμα και περιμέναμε μαζί, παρακολουθώντας από μακριά. Δεν πέρασε μια ώρα και η αρκούδα εμφανίστηκε και πήγε κατευθείαν στην κατασκευή. Την τράβηξε το μέλι. Μόλις μπήκε μέσα, η πόρτα έκλεισε αυτόματα και το ζώο έμεινε μέσα. Τηλεφωνήσαμε και σε 15 με 20 λεπτά ήρθαν τα παιδιά να την παραλάβουν, με το ειδικό όχημά τους, που έχει και γερανό. Ήταν μεγάλη, αρσενική», περιγράφει ο παλαίμαχος κτηνοτρόφος.
  • «Τη νάρκωσαν, της πέρασαν κολάρο και τη φόρτωσαν, για να τη μεταφέρουν αλλού! Στην αρχή καθόντουσαν από 150 και 200 μέτρα και έλεγαν μεταξύ τους …αν βγει θα μας φάει! Δεν μπορεί, η πόρτα ασφαλίζει και δεν ανοίγει τους είπα. Μετά ξεθάρρεψαν και πλησίασαν. Πυροβόλησαν το ζώο με το ειδικό όπλο και σε τρία λεπτά ήταν αναίσθητο. Το φόρτωσαν και έφυγαν!»

Το περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα και το περιέγραψε ο Νίκος Τσαμαντάνης, σήμερα, έξω από το ΚΑΠΗ Φιλύρου, όπου απολάμβαναν με τον φίλο και συγχωριανό του, Παναγιώτη Κυφωνίδη, από μια παγωμένη μπύρα.

«Μου προκάλεσε εντύπωση που μας έδιωξαν, όταν βιντεοσκοπούσαν το περιστατικό. Θα πάτε φυλακή! Είναι παράνομο αυτό που κάνατε, μας είπαν. Εγώ, το έκανα γιατί το άγριο ζώο βρέθηκε σε ένα άγνωστο γι’ αυτό περιβάλλον και είχε αρχίσει να κάνει ζημιές σε κυψέλες, ενώ έμπαινε και μέσα στο χωριό. Κινδύνευε κόσμος, αλλά και η ίδια η αρκούδα. Τα παιδιά από αυτές τις οργανώσεις, ήρθαν στην περιοχή, πήγαν με την πολιτική προστασία στις κυψέλες ενός μελισσοκόμου που τις είχε ανακατέψει το ζώο, έβαλαν μια κάμερα και μια προειδοποιητική πινακίδα και έφυγαν. Όμως, το άγριο ζώο συνέχιζε να κυκλοφορεί μέσα και έξω από το χωριό μας. Δεν ξέρω πώς βρέθηκε εδώ! Πάντως, απ’ ό, τι κατάλαβα (με τη συμπεριφορά τους) θέλουν να εμφανίσουν ότι την έπιασαν αυτοί. Γι αυτό και μας έβγαλαν από τα πλάνα που τραβούσαν! Έτσι, αν δείτε κάποια στιγμή να δημοσιεύουν φωτογραφίες από τη σύλληψη της αρκούδας στο Φίλυρο, να ξέρετε ότι την έπιασα εγώ: ένας παλιός κτηνοτρόφος και πονηρός…βλάχος!», έκανε λογοπαίγνιο και με την καταγωγή του, για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος.

Εκτός από την αρκούδα που πιάστηκε για να μετεγκατασταθεί στην περιοχή Φιλύρου-Καβαλαρίου και Ασβεστοχωρίου έχει εμφανιστεί και μια ακόμη θηλυκή με το μικρό της.

Το «kynigesia.gr» επικοινώνησε (το μεσημέρι του Σαββάτου 29/7) με τον διευθυντή της «Καλλιστώ», Σπύρο Ψαρούδα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα. Παρόλα αυτά υποσχέθηκε ότι θα το διερευνήσει και θα μιλήσει με τους εκπροσώπους του «Αρκτούρου», με τους οποίους υπάρχει συνεργασία για τις αρκούδες.

«Πριν τρεις μέρες είχαμε σύσκεψη και μεταξύ άλλων ασχοληθήκαμε και με την αρκούδα που εμφανίστηκε στο Φίλυρο. Τρεις φορές, ήμασταν πολύ κοντά να την πιάσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε αποτύχαμε. Είναι μια νεαρή αρσενική και πανέξυπνη αρκούδα. Από γενετικό υλικό που πήραμε (τρίχες), το οποίο εξετάστηκε από εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διαπιστώσαμε ότι είναι το ίδιο ζώο που κινείται και στο Χολομώντα της Χαλκιδικής. Πριν τρία 24ωρα το ίδιο ζώο ήταν στις Σκουριές. Οι αρκούδες διανύουν μεγάλες αποστάσεις και αυτό πέρασε από τα Μακεδονικά Τέμπη (Ρεντίνα) και από τις λίμνες Βόλβη και Αγίου Βασιλείου, μέσω του Χορτιάτη, έφτασε και έξω από τη Θεσσαλονίκη», ήταν η τοποθέτησή του.

Ωστόσο, σε ερώτηση, αν το ζώο είναι ραδιοσημασμένο – άρα μπορούν με ασφάλεια να το παρακολουθούν – η απάντηση ήταν αρνητική!

Σε υπενθύμιση ότι στην περιοχή Φιλύρου έχει εμφανιστεί και μια θηλυκή με το μικρό της, ενώ το διάστημα που η αρσενική βρισκόταν στο Μίθριο, αρκούδα είχε κάνει αισθητή την παρουσία της και στο Τριάδι, την Θέρμη και την Σουρωτή, απάντησε: «Τι να σας πω; Εμείς, βασιζόμαστε στο γενετικό υλικό που παίρνουμε από δείγματα που συλλέγουμε από τα σημεία εμφάνισης των ζώων. Και με βάση αυτά τα στοιχεία λέμε ότι είναι μια αρκούδα που κινείται μεταξύ Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλες».

Η επικοινωνία με τον «Αρκτούρο» σήμερα δεν κατέστη εφικτή. Το τηλέφωνο 2383041500 βούιζε συνεχώς.


Η απάντηση του υπεύθυνου επικοινωνίας του Αρκτούρου Πάνου Στεφάνου, σήμερα Σάββατο 29/7 στις 19.08:

«Διάβασα το άρθρο σχετικά με την αρκούδα της Χαλκιδικής και θα ηθελα να σας διαβεβαιώσω ότι και ο Αρκτούρος έχει πλήρη άγνοια για το θέμα και προφανώς δεν θα προσπαθούσαμε να καρπωθούμε εμείς τη σύλληψη της αρκούδας.  Όταν κάνουμε μια τέτοια επιχείρηση γίνεται πάντοτε θεσμικά σε συνεργασία με το αρμόδιο δασαρχείο.»

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χρήστος Σώκος – Θηραματολόγος: “Πού το περίεργο να πέρασε η αρκούδα από τα Βασιλικά και τώρα να βρίσκεται 70 χιλιόμετρα μακριά;”

Τι λέει ο θηραματολόγος για τα ίχνη αρκούδας στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης; Την επιστημονική του άποψη κατέθεσε ο θηραματολόγος Χρήστος Σώκος στην ιστοσελίδα της Δασικής Υπηρεσίας,...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ