spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΕγκυμοσύνη Σκύλου: Ανεπιθύμητες διαταραχές...

Εγκυμοσύνη Σκύλου: Ανεπιθύμητες διαταραχές…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Περιβάλλον, διατροφή και φυσική κατάσταση του ζώου είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη του σκύλου.

Η φύση παρέχει με πολλούς τρόπους προστασία στην έγκυο σκύλα, χωρίς όμως να την καθιστά άτρωτη. Αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο, η διατροφή σωστή και η φυσική κατάσταση του ζώου καλή, τότε, σε ότι αφορά την εξέλιξή της, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ούτως ώστε η εγκυμοσύνη να μην  παρουσιάσει πρόβλημα.

Όμως, πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας άσχημης εξέλιξης της εγκυμοσύνης, είτε με αποβολή, είτε με εμβρυϊκό θάνατο.

Αν ο εμβρυϊκός θάνατος συμβεί στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, τότε πιθανόν το, ή τα, νεκρά έμβρυα ν’ απορροφηθούν και η κυοφορία των υπολοίπων να εξελιχτεί φυσιολογικά.

Αν ο εμβρυϊκός θάνατος συμβεί σε πιο προχωρημένο στάδιο, μπορεί τα νεκρά έμβρυα να μουμιοποιηθούν και η κυοφορία, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, να εξελιχθεί χωρίς πρόβλημα για τα υπόλοιπα έμβρυα.

Η μουμιοποίηση (όσο κι αν κάνει εντύπωση η λέξη, είναι ιατρικός όρος), συνίσταται στην μερική απορρόφηση των εμβρύων, τα οποία μοιάζουν σαν αφυδατωμένα κι έχουν σκούρο χρώμα.

Αν, ο εμβρυϊκός θάνατος συμβεί στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης του σκύλου, τότε σίγουρα θα προκληθεί αποβολή. Τα έμβρυα θα είναι σχηματισμένα, η σκύλα θα αδιαφορεί γι’ αυτά και το «τοπίο» θα είναι πλημμυρισμένο με εμβρυϊκά υγρά και αίμα.

Μια μεγάλη κατηγορία παραγόντων που μπορούν να προκαλέσουν εμβρυϊκό θάνατο και αποβολή περιλαμβάνει διάφορους μικροοργανισμούς. Οι λοιμώδεις αυτοί παράγοντες διαπερνούν τον πλακούντα και προκαλούν τα όποια προβλήματα.

Τα μικρόβια του γένους Brucella (Βρουκέλλες επί το ελληνικότερον) αν και στο εξωτερικό -και κυρίως στις ΗΠΑ- είναι οι συνήθεις ύποπτοι, στη χώρα μας ειδικά η Brucella canis είναι σπανιότατη.

Οι βρουκέλλες όμως που μολύνουν τους χοίρους, τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα και προκαλούν τον Μελιταίο πυρετό στον άνθρωπο, μπορούν να προσβάλλουν τον σκύλο και να προκαλέσουν αποβολή ή γέννηση νεκρών εμβρύων.

Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι έγκυρες σκύλες να ζουν μακριά από τέτοια κοπάδια και κυρίως, όσοι ιδιοκτήτες επιμένουν να δίνουν φρέσκο γάλα στις σκύλες τους, να φροντίζουν να το βράζουν πρώτα καλά, για τουλάχιστον μισή ώρα.

Η τοξοπλάσμωση, οφείλεται σ’ ένα μικρό παράσιτο, το πρωτόζωο Toxoplasma gondii και είναι σπάνιο αίτιο αποβολής και μόνο στην περίπτωση που η σκύλα μολυνθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κόπρανα από γάτες, θεωρούνται ως μολυσματική πηγή, όπως επίσης μολυσματικό είναι και το ωμό βοδινό και χοιρινό κρέας, το οποίο πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν, λανθασμένα, ως εξαιρετική τροφή για τις σκύλες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ακόμα και αν η τοξοπλάσμωση δεν προκαλέσει αποβολή ή εμβρυϊκό θάνατο, μπορεί να οδηγήσει στην γέννηση κουταβιών με νευρολογικά και οφθαλμολογικά προβλήματα.

Από τους μικροοργανισμούς, ο πιο ύπουλος είναι ο ερπητοϊός του σκύλου, ο οποίος προκαλεί μουμιοποίηση, εμβρυϊκό θάνατο και αποβολή, αλλά κυρίως προκαλεί θάνατο των νεογνών λίγες ώρες ή ημέρες μετά τη γέννησή τους, χωρίς η μητέρα να εμφανίζει το παραμικρό πρόβλημα!

Εκτός όμως από τους ειδικούς μικροοργανισμούς, υπάρχουν πολλά άλλα κοινά μικρόβια, τα οποία μπορεί να μολύνουν τη μήτρα που κυοφορεί, προκαλώντας ενδομητρίτιδα και πυομήτρα. Οι οργανισμοί αυτοί μεταφέρονται στη μήτρα είτε από άλλο σημείο του οργανισμού, π.χ. το έντερο ή ένα δόντι, ή κάποιο τραύμα, είτε από τον κόλπο.

Σε κάθε περίπτωση οι καταστάσεις αυτές είναι καταστροφικές για την εγκυμοσύνη, διότι η μήτρα μετατρέπεται σε έναν σάκο που περιέχει πύον και νεκρά έμβρυα.

Ο κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας είναι μεγάλος και επιβάλλεται η άμεση χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών. Η ανορεξία, οι εμετοί, ο πυρετός και η κατάπτωση, είναι συμπτώματα που υποδηλώνουν πυομήτρα.

Πέρα, πάντως, από τους μικροοργανισμούς (ειδικούς και μη), που μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή της εγκυμοσύνης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που κι αυτοί είναι σπάνιοι.

Ο ορμονικός έλεγχος της εγκυμοσύνης εξαρτάται κυρίως από μία ορμόνη, την προγεστερόνη, την οποία παράγουν οι ωοθήκες. Σε περίπτωση που η παραγωγή της ορμόνης αυτής σταματήσει, τότε η σκύλα αποβάλει.

Από την άλλη πλευρά, τα ιδιαιτέρως αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης, μπορεί να προκαλέσουν σακχαρώδη διαβήτη (ζάχαρο) στην έγκυο σκύλα με πιθανή κατάληξη την αποβολή.

Αν στην περίπτωση αυτή η εγκυμοσύνη εξελιχτεί κανονικά, τα κουτάβια γεννιούνται υπέρβαρα (με πιθανό κίνδυνο δυστοκίας) και με πιθανή προδιάθεση σε νεανικό σακχαρώδη διαβήτη. Σπανιότατη όμως είναι και η περίπτωση της υπογλυκαιμίας στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης του σκύλου, η οποία εύκολα αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια χορήγηση ορών γλυκόζης.

Μια άλλη – σπάνια και αυτή – περίπτωση διαταραχής της εγκυμοσύνης, είναι οι λεγόμενες τοπογραφικές ανωμαλίες της μήτρας. Η μήτρα, λόγω αυξημένου βάρους της και ειδικά αν κυοφορούνται περισσότερα έμβρυα από την μία πλευρά (στο ένα κέρας), μπορεί να εμφανίσει στροφή γύρω από τον άξονά της.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται συστροφή της μήτρας και αν δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτή, μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα, με νεκρώσεις και πιθανή ρήξη της μήτρας. Η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική.

Η υστεροκήλη, η προβολή δηλαδή της μήτρας μέσα από φυσικά ή μη στόμια, όπως π.χ. σε προϋπάρχουσα ομφαλοκήλη ή μέσω του διαφράγματος ή μέσω του βουβωνικού πόρου, είναι μία άλλη περίπτωση. Και εδώ η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη δυνατή θεραπεία.

Αφήσαμε για το τέλος, τις διαταραχές της εγκυμοσύνης, που μπορεί να οφείλονται σε κακή διατροφή.

Οι αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι πιθανόν να προκληθεί εμβρυϊκός θάνατος και απορρόφηση ή αναιμία στον μητρικό οργανισμό.

Η ποσότητα που τρώει το ζώο δεν είναι ασφαλές κριτήριο, ούτε μπορεί να επαναπαύει τον ιδιοκτήτη. Η σκύλα είναι πιθανόν να τρώει τεράστιες ποσότητες στην προσπάθεια του οργανισμού της να «βρει» κάποιο ή κάποια συστατικά που του λείπουν.

Ένα άλλο ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι τυχόν ανωμαλίες του γενετικού υλικού και πως αυτές μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Πραγματικά, οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες των εμβρύων μπορεί να είναι ασύμβατες με τη ζωή και να προκληθεί έτσι εμβρυϊκός θάνατος και αποβολή. Το ίδιο θα συμβεί αν υπάρχουν και κληρονομικής προέλευσης διαταραχές του μεταβολισμού του μητρικού οργανισμού.

Αυξημένες πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχουν στις αιμομικτικές διασταυρώσεις. Ούτως ή άλλως, όμως είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε όσο είναι αυτό εφικτό το γενετικό ιστορικό των γεννητόρων.

Σε γενικές γραμμές είναι μάλλον εύκολο να διαπιστωθεί ότι κάτι δεν πάει καλά με την εγκυμοσύνη της σκύλας.

Το δύσκολο είναι να προσδιοριστεί η αιτία του προβλήματος και κυρίως να εκτιμηθεί η κατάσταση των εμβρύων. Για να γίνουν αυτά, απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, αιματολογικές, βιοχημικές, προσδιορισμός ορμονών, ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, κ.λπ.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η περίοδος της εγκυμοσύνης της σκύλας απαιτεί υπευθυνότητα, αφοσίωση και εγρήγορση από τον ιδιοκτήτη, ο οποίος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.

Κατ’ αρχήν, λοιπόν, η έγκυος σκύλα θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένη και με τους κατάλληλους αποπαρασιτισμούς.

Η απόφαση για την διασταύρωση της ίδιας της σκύλας, αλλά και του αρσενικού, θα πρέπει να έχει ληφθεί αφού έχει συνεκτιμηθεί και η κληρονομικότητα των ζώων αυτών (με την ιατρική έννοια του όρου).

Η διατροφή θα πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη (μία ξηρά τροφή ανάπτυξης, υψηλής ποιότητας, είναι η ενδεδειγμένη λύση).

Ο χώρος που θα διαμένει το ζώο θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά, να είναι άνετος και να απομονώνει τη σκύλα αποτελεσματικά.

Καλό είναι τις τελευταίες 4 εβδομάδες πριν από τον τοκετό, η σκύλα να μην έρχεται σε επαφή με οποιουδήποτε είδους άλλο ζώο.

Αποφύγετε την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων και χρωμάτων βαφής στο ευρύτερο περιβάλλον του ζώου.

Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά με την σκύλα σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας και μην δώσετε κανένα φάρμακο χωρίς την δική του οδηγία.

Η εκτίμηση πως κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα μια αδιαθεσία, είναι κάτι παροδικό, ίσως να είναι εσφαλμένη και κάτι πιο σοβαρό εξελίσσεται.

Εγκυμοσύνη Σκύλου – Φάρμακα μόνο όταν είναι απαραίτητο…

Είναι ελπίζω σε όλους γνωστό, πως τα φάρμακα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης του σκύλου, πρέπει να χορηγούνται μόνο αν είναι αναγκαίο και με μεγάλη περίσκεψη. Ο λόγος είναι απλός και προφανής.

Οι φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να διέλθουν στον πλακούντα και να προκαλέσουν θάνατο ή σοβαρές βλάβες στα έμβρυα και στη μήτρα. Κάποια αντιβιοτικά, αντιμηκυτιακά, οι ορμόνες και τα κορτιζονούχα ανήκουν στην κατηγορία των απαγορευμένων φαρμάκων.

Ανάλογο βλαπτικό αποτέλεσμα έχουν και διάφορες τοξικές ουσίες όπως π.χ. ο μόλυβδος (συστατικό των χρωμάτων βαφής) και τα ζιζανιοκτόνα (εφαρμόζονται σε κήπους).

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεσολόγγι: Ο σκύλος που εντόπισε τη σορό του Μπάμπη έχει λύσει άλλες δύο υποθέσεις εξαφάνισης το τελευταίο 5μηνο

Μεσολόγγι: Ο σκύλος που εντόπισε τη σορό του Μπάμπη έχει λύσει άλλες δύο υποθέσεις εξαφάνισης το τελευταίο 5μηνο Στην εξιχνίαση άλλων δύο υποθέσεων εξαφάνισης έχει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ