spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΚτηνιατρικά ΘέματαΤσιμπούρια: Θωρακίστε τον σκύλο σας!

Τσιμπούρια: Θωρακίστε τον σκύλο σας!

|

Θωρακίστε τον σκύλο σας απο τα τσιμπούρια – Οι καιρικές συνθήκες πυροδοτούν έξαρση

Το νου σας στα τσιμπούρια! Οι καιρικές συνθήκες έχουν πυροδοτήσει έξαρση και μια απλή βόλτα μπορεί να γίνει …εφιάλτης για σας και τον σκύλο σας, ο οποίος θα επιστρέψει έχοντας στο σώμα του προσκολλημένα τα αιμοδιψή ενοχλητικά παράσιτα!

Το πρόβλημα

Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Αιτία οι άνοδος της θερμοκρασίας που ακολούθησε μετά τις βροχές που έπεσαν τις ημέρες του Πάσχα.

Τα χόρτα που μεγάλωσαν έχουν «πλημμυρίσει» από αποικίες τσιμπουριών που καιροφυλαχτούν για να σκαρφαλώσουν στο σώμα του ζώου, για να ρουφήξουν αίμα, που είναι και η τροφή τους.

«Έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή της έξαρσης των τσιμπουριών. Οι βροχές από τη μια και η άνοδος της θερμοκρασίας από την άλλη πυροδοτούν αυτήν την κατάσταση.

Τα μέτρα για τα Τσιμπούρια Σκύλων

Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να προστατέψουμε τα σκυλιά μας. Ήδη, θα έπρεπε να το έχουμε φροντίσει, στο πλαίσιο του ετήσιου …σέρβις από τον Μάρτιο», τονίζει ο κτηνίατρος Βασίλης Σλίμπας, από την Έδεσσα.

Σύμφωνα με τον κ. Σλίμπα οι κρότωνες , όπως είναι το επιστημονικό όνομα των τσιμπουριών, ενδημούν σε όλες τις μεσογειακές χώρες, ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τα βόρεια σύνορά της μέχρι και την Κρήτη!

Αυτοί οι μικροί…βρικόλακες, αποτελούν σοβαρή απειλή για το σκύλο μας. Ρουφούν το αίμα του, του προκαλούν κνησμό και δερματίτιδες, αλλά, όταν τα παράσιτα είναι πολλά, το ζώο παρουσιάζει και αναιμία.

Οι διάφορες ασθένειες

Το πρόβλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της μετάδοσης σοβαρών ασθενειών, όπως είναι η ερλιχίωση, η πιροπλάσμωση-μπαμεσίωση, η ηπατοζωονόσος και η νόσος του Lyme.

Η ερλιχίωση, στην οξεία της μορφή, εμφανίζει στον σκύλο μας συμπτώματα πυρετού, ανορεξίας, κατάπτωσης, οφθαλμορινικό έκκριμα και λεμφαδενοπάθεια.

Στη χρόνια μορφή της, προβάλλει τον μυελό των οστών, με συνέπεια την αδυναμία παραγωγής ερυθρών και λευκών αιμοπεταλίων. Με την έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο αργότερα.

Το νόσημα είναι πολύ συχνό τη χώρα μας και γι’ αυτό ο εργαστηριακός έλεγχος του σκύλου μια φορά το χρόνο κρίνεται απαραίτητος, ειδικά αν έχει ιστορικό παρασίτωσης από κρότωνες.

Τα συμπτώματα

Στην πιροπλάσμωση-μπαμεσίωση, προσβάλλονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου, ο οποίος εμφανίζει αναιμία, πυρετό, λεμφαδενοπάθεια, ίκτερο και εμετό.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα στο αναπνευστικό, το πεπτικό (διάρροια, δυσκοιλιότητα), ασκίτη και οιδήματα των άκρων και του όσχεου, αιμορραγική διάθεση, διόγκωση των αρθρώσεων, επιληπτικές κρίσεις ή αταξία.

Η ηπατοζωονόσος προκαλείται όταν οι σκύλοι καταπίνουν κρότωνες που είναι μολυσμένοι από ένα πρωτόζωο.

Τότε, εκδηλώνουν πυρετό, καχεξία, κατάπτωση, γενικευμένη αδυναμία, πυώδες οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα και υπεραισθησία: αυτή εκδηλώνεται με απροθυμία μετακίνησης, ακαμψία του τραχήλου και πόνο στην οσφυϊκή χώρα. Εργαστηριακό εύρημα είναι η λευκοκυττάρωση.

Η νόσος του Lyme εκδηλώνεται με πυρετό, χωλότητα, διόγκωση των αρθρώσεων, λεμφαδένια και ανορεξία, ενώ κάποια σκυλιά ενδέχεται να εμφανίσουν σπειραματονεφρίτιδα και προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Πρόσφατα, σε εκπαιδευτήριο ιχνηλατών σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, ένας νεαρός σκύλος εμφάνισε σημάδια ανορεξίας και γενικής κατάπτωσης.

Μεταφέρθηκε σε κτηνιατρείο, όπου διαγνώστηκε προχωρημένη ερλιχίωση και -παρά τη θεραπευτική αγωγή- δυστυχώς το ζώο κατέληξε την επομένη!

Η πρόληψη για τα τσιμπούρια των Σκύλων

«Για να προλάβουμε όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, υπάρχουν τα ειδικά λουράκια, οι αμπούλες, ή και συνδυασμός τους, κάτι που θα αποφασιστεί από κοινού με τον κτηνίατρο μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους της μόλυνσης του αγαπημένου μας συντρόφου.

Τελευταία κυκλοφορούν περιλαίμια, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τα τσιμπούρια σκύλων. Τα φοράμε στο σκύλο μας τον Μάρτιο κι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο έως τον ίδιο μήνα του επόμενου χρόνου», καταλήγει ο κ. Σλίμπας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψύλλοι, τσιμπούρια και κουνούπια…

Ψύλλοι, τσιμπούρια και κουνούπια... Δύσκολη χρονιά η φετινή σε ότι αφορά τα παράσιτα Απ’ ότι με ενημέρωσαν και διάφορα καταστήματα που πωλούν ειδικά αντιπαρασιτικά και παρεμφερή...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ