Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΣκύλοςΣπίτι Σκύλου: Βασικές αρχές απολύμανσης

Σπίτι Σκύλου: Βασικές αρχές απολύμανσης

|

Σπίτι Σκύλου: Τι να προσέξουμε για να προσφέρουμε έναν υγιή και καθαρό χώρο διαβίωσης στους τετράποδους φίλους μας

Πολλοί ιδιοκτήτες και εκτροφείς συνηθίζουν να απολυμαίνουν τα σπίτια των ζώων τους.

Αυτή η τακτική, αν γίνεται με σωστές προϋποθέσεις, είναι πολύ αποδοτική και αναδεικνύεται σε ουσιαστικό παράγοντα προστασίας του ζώου. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε και τι όχι από μία απολύμανση και ακόμα να καταλάβουμε πως λειτουργεί –πως δρα σωστότερα- ένα απολυμαντικό.

Τα απολυμαντικά

Είναι ουσίες που ή σκοτώνουν ή αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό διαφόρων μικροβίων, ιών και παρασίτων. Υπάρχουν στην αγορά πολλά προϊόντα, τα οποία είναι είτε σκόνες που διαλύονται στο νερό, είτε διαλύματα που πρέπει να αραιωθούν, είτε έτοιμα διαλύματα προς χρήση.

Κάθε κατασκευαστής, αναγράφει στο προϊόν οδηγίες χρήσεως. Αυτές θα πρέπει να τις ακολουθείτε με θρησκευτική ευλάβεια, διότι αφορούν τον τρόπο χρήσης και την ασφάλεια του προϊόντος.

- Advertisement -

Όταν λοιπόν ο κατασκευαστής λέει ότι το προϊόν πρέπει να αραιώνεται σε μια συγκεκριμένη αναλογία, εσείς δεν θα πρέπει να βάζετε περισσότερο ή λιγότερο. Αν βάλετε πιο λίγο, τότε δεν θα έχετε το αποτέλεσμα που περιμένατε, ενώ αν βάλετε περισσότερο μην νομίζετε ότι θα αυξήσετε το αποτέλεσμα, ενώ ίσως βάλετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας και τα ζώα σας.

Ποτέ μην ανακατεύετε δύο απολυμαντικά μαζί ή έστω μην τα χρησιμοποιείται ταυτόχρονα, διότι για χημικούς λόγους, το ένα εξουδετερώνει το άλλο. Εννοείται ότι αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα καλό απολυμαντικό, να αποφύγετε την ταυτόχρονη χρήση χλωρίνης ή ασβέστη.

Βασικότατη προϋπόθεση της απολύμανσης είναι η σχολαστική καθαριότητα. Πρέπει πριν τη χρήση του απολυμαντικού, να καθαρίζονται καλά οι χώροι από ούρα, κόπρανα, χώματα κλπ και αυτό γίνεται με νερό και όχι με απορρυπαντικά.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικά, τότε να ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό, να αφήνετε το χώρο να στεγνώνει, να ξεπλένετε εκ νέου με νερό και μετά να απολυμαίνετε.

Σπίτι Σκύλου
Σπίτι Σκύλου: Διατηρούμε πάντα καθαρό τον χώρο των τετράποδων συντρόφων μας.
Σπίτι Σκύλου: Η ασφάλεια

Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι τα απολυμαντικά δεν είναι αθώες ουσίες. Τα περισσότερα είναι επικίνδυνα αν εισέλθουν στον οργανισμό είτε από το στόμα, είτε από την αναπνευστική οδό. Προκαλούν ερεθισμό αν έλθουν σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια. Αυτό ισχύει και για τον άνθρωπο που διενεργεί την απολύμανση και για τα ζώα.

Να φοράτε γαλότσες ή αδιάβροχες μπότες, μάσκα προστασίας που καλύπτει την μύτη και το στόμα και γάντια κουζίνας. Καλό είναι να φοράτε και γυαλιά (απλά, σκοπευτικά ή ηλίου).

Αν παρ’ όλα αυτά έλθει η ουσία σε επαφή με το δέρμα σας, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Αν εισπνεύσετε τις αναθυμιάσεις, απομακρυνθείτε σε χώρο καλά αεριζόμενο. Μια πρακτική συμβουλή είναι να μην ψεκάζετε αυτά κόντρα στον άνεμο.

Ακόμα, μην αφήνετε τα ζώα να μπουν στο σπίτι σας, αν πρώτα αυτό δεν στεγνώσει καλά. Αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς ή τα ζώα, τηλεφωνήστε αμέσως σε ιατρό ή κτηνίατρο αντίστοιχα.

Σπίτι Σκύλου: Πότε κάνουμε απολύμανση

Απολύμανση μπορούμε να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα για προληπτικούς λόγους. Μια φορά στις 20 ημέρες αρκεί. Να σημειώσουμε εδώ ότι η απολύμανση δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τα άλλα μέτρα προληπτικής ιατρικής (εμβόλια, αποπαρασιτισμούς κλπ), ούτε βέβαια την καθαριότητα.

Ένα χαρακτηριστικό των απολυμαντικών είναι η λεγόμενη υπολειμματική διάρκεια. Ο όρος αυτός περιγράφει τον χρόνο που ένα απολυμαντικό παραμένει δραστικό στο περιβάλλον.

Υπάρχουν ουσίες που η δράση τους είναι σχεδόν στιγμιαία, δηλαδή σκοτώνει μικρόβια, ιούς κ.λ.π. άμεσα και μετά διασπώνται, ενώ άλλες είναι δραστικές για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι και μέρες. Όταν λοιπόν αγοράζετε τέτοια προϊόντα να ρωτάτε τις πληροφορίες αυτές.

Υπάρχουν και απολυμαντικές τακτικές, σε περιπτώσεις ασθενειών ή επιδημίας στην περιοχή. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οι απολυμάνσεις να είναι πιο συχνές και με εναλλαγή απολυμαντικών, ώστε να εξαλείψουμε την πιθανότητα ο υπεύθυνος μικροοργανισμός να είναι ανθεκτικός σε ένα απολυμαντικό.

Να ξέρετε ακόμη ότι οι απολυμάνσεις των εξωτερικών χώρων δεν ευνοούνται με τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Ο καύσωνας λόγω ζέστης και ηλιακής ακτινοβολίας, καταστρέφει τα απολυμαντικά. Οι βροχοπτώσεις και το χιόνι, τα παρασύρουν, αφού ξεπλένουν τις επιφάνειες.

Πως κάνω απολύμανση;

Ο καλύτερος τρόπος είναι ο ψεκασμός. Ο ψεκαστήρας να είναι καθαρός από την προηγούμενη χρήση, όποια κι αν ήταν αυτή, και στεγνός. Ψεκάστε όλες τις επιφάνειες σχολαστικά. Ψεκάστε ακόμη και το συρματόπλεγμα που περιφράζει το χώρο.

Δεν χρειάζονται βιασύνες και προχειρότητες. Δεν έχει νόημα να ψεκάζετε τον χώρο. Όταν μιλάμε για επιφάνειες, αναφερόμαστε στο τσιμέντο, τα ξύλα, τα πλαστικά, το μωσαϊκό και τις λαμαρίνες. Ο ψεκασμός να γίνεται από μία απόσταση 30 εκατοστών από την επιφάνεια, ώστε να εξασφαλιστεί η διασπορά του απολυμαντικού.

Επιμείνετε στις πάσης φύσεως ρωγμές και τρύπες. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ψεκασμού, εκτός από την άνεση και την ταχύτητα είναι ότι τα μικροσταγονίδια του εκνεφώματος μπορούν και εισχωρούν παντού. Ενώ το σφουγγάρισμα και το «μπουγέλωμα» αφήνουν κενά.

Σπίτι Σκύλου – Απαραίτητες διευκρινήσεις…

Είπαμε και πιο πάνω, πως οι απολυμάνσεις σε καμία περίπτωση, δεν είναι από μόνες τους αρκετές για την προάσπιση της υγείας των ζώων, χωρίς τα υπόλοιπα μέτρα προληπτικής ιατρικής. Πρέπει να γνωρίζετε «τα όρια της απολύμανσης».

Αν ο σκύλος σας δεν έχει εμβολιαστεί κατά του τύφου, η απολύμανση, όσο σωστά κι αν γίνει δεν θα τον σώσει. Αν η διατροφή είναι κακή και ο οργανισμός εξασθενημένος η απολύμανση σε τι να βοηθήσει;

Ακόμα μην μπερδεύετε τις απολυμάνσεις με τις απεντομώσεις. Αυτές αφορούν την εξολόθρευση εντόμων, προνυμφών και αυγών και γίνονται με άλλες ουσίες.
Για το θέμα αυτό θα μιλήσουμε σε επόμενο τεύχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρώμη: Ένας λύκος με έναν σκύλο στο στόμα – Βίντεο

Ρώμη: Ένας λύκος με ένα σκύλο στο στόμα Το βίντεο καταγράφηκε στη νοτιοδυτική πλευρά της πόλης. Ο ειδικός επιβεβαιώνει: «Είναι λύκος, πιθανότατα νέος» Στη Ρώμη έχουν...
37,591ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,580ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
15.8 ° C
18 °
12.5 °
86 %
2.2kmh
20 %
Πε
15 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ