spot_img
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και ΤόποιΚυνηγός μετείχε στην προσπάθεια για την διάσωση του γύπα «Μαθιού»!

Κυνηγός μετείχε στην προσπάθεια για την διάσωση του γύπα «Μαθιού»!

«Έχω πάθος για το κυνήγι και την άγρια ζωή...»

|

Γύπας Μαθιός: Ένας κυνηγός συνέβαλε στην προσπάθεια διάσωσης του άγριου πτηνού 

«Είναι η τρίτη φορά που εμπλέκομαι σε σωτηρία γύπα! Έχω βοηθήσει άλλους δύο. Ο προηγούμενος ήταν το 2018. Πάλι, τέτοια περίοδο, θυμάμαι…», είναι τα λόγια του Κωστή Παθιάκη, που πήρε μέρος στη σωτηρία ενός γύπα, που είχε πέσει στη θάλασσα και κινδύνευε να πνιγεί.

Ο Κωστής, 34 ετών, από τον Γούδουρα Σητείας, φανατικός λαγοκυνηγός, με τα έξι ντόπια σκυλιά του, που μίλησε, στην ιστοσελίδα μας, για την επιχείρηση σωτηρίας του γύπα, σε παραλία της περιοχής, δείχνει ότι κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το επώνυμό του (Παθιάκης): «Έχω πάθος για το κυνήγι, αλλά και την άγρια ζωή της Κρήτης.»

Αγρότης, με θερμοκήπιο και ελαιόδενδρα, τα καλοκαίρια συμπληρώνει τα προς το ζην, εργαζόμενος σε ξενοδοχεία. Αλλά, για τον ίδιο, όπως φαίνεται, το «ευ ζην» το αναζητά στο κυνήγι.

«Έχω έξι σκυλιά, κρητικά λαγωνικά, τα τρία είναι νεαρά. Είναι ξεχωριστή φυλή, ταιριάζει άριστα με τον τόπο μας και μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές, όταν πάμε για λαγό με τον πατέρα μου, Γιώργο», λέει και από τον τόνο της φωνής του καταλαβαίνεις πόσο λαχταρά να ανοίξει η περίοδος θήρας.

Όμως, σε λίγα λεπτά τηλεφωνικής επικοινωνίας, αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που αγαπά με το ίδιο πάθος και την άγρια ζωή της Κρήτης.

«Με πήρε τηλέφωνο μια ξαδέρφη μου, η Ειρήνη Παθιάκη, που ανήκει στην εθελοντική ομάδα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα στη Σητεία. Μου είπε ότι είδαν ένα γύπα, ταλαιπωρημένο σε απόκρημνη παραλία του Γούδουρα. Πήγα αμέσως, μαζί με τον Νίκο Κρουσανιωτάκη, τη γυναίκα του Μαρία και άλλους δυο εθελοντές). Επειδή νύχτωνε, για να μην βάλουμε σε κίνδυνο το πτηνό, πήγαμε την άλλη μέρα, με σκοπό να το περιμαζέψουμε», περιγράφει ο 34χρονος.

Το πουλί, πέταξε τρεις φορές κι έπεσε σε κοντινή απόσταση. Την τελευταία πτήση του, προσθαλασσώθηκε σε απόσταση 70 μέτρων από την ακτή. «Εγώ, με τη μηχανή μου κινήθηκα προς το σημείο, αποφασισμένος να βουτήξω και να το βγάλω στη στεριά. Με πρόλαβε, ο Μαθιός Πετρουλάκης. Είχε πέσει στο νερό και κατάφερε να τραβήξει τον γύπα έξω. Εκεί, του δώσαμε ισοτονικά να πιει για να μην πάθει αφυδάτωση και κατόπιν τον ταϊσαμε με ένα κομμάτι κοτόπουλο που είχαμε πάρει για την περίσταση. Νωρίτερα, πλύναμε τα φτερά του, για να τα καθαρίσουμε από το θαλασσινό, με γλυκό νερό. Τώρα, το πουλί το έχουν πάρει οι εθελοντές, που θα το φροντίσουν περίπου 4-5 μήνες και μετά θα το απελευθερώσουν στο φυσικό του περιβάλλον», προσθέτει ο Κωστής.

  • Τα παιδιά που πήραν μέρος στη διάσωση, «βάπτισαν» το άγριο πτηνό «Μαθιό», δίνοντας το όνομα του ανθρώπου που το περισυνέλεξε από τη θάλασσα.

«Είναι, ένας νεαρός γύπας, έξι μηνών, όπως εκτίμησαν τα παιδιά της ομάδας. Δεν πρόλαβε να μπει σε ομάδα και γι’ αυτό-μη βρίσκοντας τροφή- ήταν αδύναμο. Με τη βοήθεια, θα δυναμώσει και θα γυρίσει δυνατός στο φυσικό του περιβάλλον», εξηγεί ο 34χρονος κυνηγός.

Όμως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με διάσωση γύπα. «Άλλες δυο φορές στο παρελθόν έχω σώσει τέτοια πουλιά. Ήταν όλα νεαρά που δεν μπορούσαν να πετάξουν. Το προηγούμενο, το μάζεψα και το τάισα με συκώτι και εντόσθια λαγού, που είχα χτυπήσει. Ήταν κυνηγετική περίοδος. Το φρόντισα λίγες μέρες και το παρέδωσα στο δασαρχείο, που με τη σειρά του το πήγε νομίζω στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, πριν αργότερα απελευθερωθεί στη φύση», συνεχίζει ο ίδιος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και η παρατήρηση του Κωστή Παθιάκη: «Και τα τρία πουλιά τα βρήκαμε αυτήν την περίοδο, δηλαδή τέλη Ιουλίου με Σεπτέμβριο. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι στην αδυναμία των άγριων πτηνών συμβάλλουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ανομβρία, όπου ειδικά τα νεαρά δεν μπορούν να βρουν τροφή, όταν απομακρύνονται από τα μεγάλα και έμπειρα. Το ίδιο, αυτό το διάστημα έχω συναντήσει και με τα γεράκια. Καμιά δεκαριά, τέτοια περίοδο, τα έχω βρει μέσα σε μεγάλες δεξαμενές που έχουμε στην περιοχή για το πότισμα. Τα περισσότερα ήταν πνιγμένα. Μπορεί να έπεφταν μέσα είτε κυνηγώντας, είτε όταν πήγαιναν να δροσιστούν. Μόνον τρία τα πρόλαβα και τα γλίτωσα, πηγαίνοντάς τα σε κτηνίατρο», καταλήγει ο νεαρός κυνηγός με τη μεγάλη καρδιά για τα άγρια πτηνά του τόπου του.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες ανεμογεννήτριες απειλούν τους γύπες στην Ροδόπη

Ανεμογεννήτριες απειλούν τους γύπες στην Ροδόπη Πριν από τρείς εβδομάδες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης ενέκρινε την εγκατάσταση τριών αιολικών σταθμών στην κοιλάδα του Κομψάτου, ενός...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ