Η άνοιξη είναι συνήθως μια περίοδος χαμηλής διαθεσιμότητας φυσικής τροφής για τις αρκούδες, που συχνά τις κάνει να αναζητούν ευκαιριακά άλλες τροφές.

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι οι αρκούδες λατρεύουν το μέλι και ότι θα κάνουν σχεδόν τα πάντα για να το αποκτήσουν. Η αλήθεια είναι ότι στις αρκούδες αρέσει το μέλι, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα κυνηγούν τον γόνο όταν εισβάλλουν σε μια κυψέλη. Αυτές οι χρυσαλλίδες πρέπει να φαντάζουν σαν καραμέλα για μια αρκούδα.

Οι αρκούδες θα κάνουν τα πάντα για να μπουν σε μια κυψέλη, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τσιμπημάτων μελισσών

Στο βίντεο που ακολουθεί αυτή η αρκούδα αποδεικνύει πόσο μακριά θα φτάσουν αυτά τα ζώα για να απολαύσουν το εκλεκτό πράγμα.

Η αρκούδα αντιστέκεται σε εκατοντάδες τσιμπήματα μελισσών στο πρόσωπο και το σώμα της και μόλις και μετά βίας εξουδετερώνει την επίθεση της γιγάντιας φυλής στην αποικία.

Κουνάει περιοδικά το κεφάλι της, χτυπάει με τα πόδια το πρόσωπό της και ξύνει τα οπίσθιά της, προσπαθώντας να ξεκολλήσει από τα τσιμπήματα των εντόμων. Είναι αξιοθαύμαστο το πείσμα και η σκληρότητά της να συνεχίζει να τρώει μπροστά σε μια τέτοια επίθεση.

Η ανθεκτικότητα των αρκούδων δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι αρκούδες και οι μελισσοκόμοι δεν είναι καλοί γείτονες. Οι αρκούδες προκαλούν καταστροφές στα μελίσσια από τότε που οι άνθρωποι εκτρέφουν μέλισσες και συλλέγουν μέλι.

Υπάρχει ακόμη και κάποια διαμάχη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χρήσης ηλεκτρικών φραχτών για την προστασία των κυψελών από τις πεινασμένες αρκούδες. Φαίνεται ότι αν μια αρκούδα θέλει πραγματικά να φτάσει σε μια κυψέλη, δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα που θα την σταματήσει.

Μερικές εκατοντάδες τσιμπήματα μελισσών σίγουρα δεν είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια αρκούδα. Σχεδόν λυπάσαι τις μέλισσες!

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει εκφράσει την αγωνία των επαγγελματιών μελισσοκόμων για τα πολλά, σχεδόν καθημερινά, περιστατικά εισβολών αρκούδων σε μελίσσια. Μετά την καιρική αστάθεια, οι αρκούδες έχουν εξελιχθεί σε Νο2 πρόβλημα για τους μελισσοκόμους, καθώς ο αριθμός τους έχει αυξηθεί και για να βρουν τροφή μετακινούνται για να εντοπίζουν μελίσσια, εισβάλλοντας σε χωριά και οικισμούς και μάλιστα κάθε φορά «χτυπάνε» 20-30 κυψέλλες.