Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτην Ουγγαρία η κυβέρνηση στηρίζει το κυνήγι και το δείχνει εμπράκτως

Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση στηρίζει το κυνήγι και το δείχνει εμπράκτως

|

Στην Ουγγαρία η κυβέρνηση στηρίζει το κυνήγι και το δείχνει εμπράκτως

Υπουργική εκπροσώπηση στη γιορτή για το κυνήγι

Μια ευκαιρία να γιορτάσουν τη θήρα είχαν πριν από μερικές ημέρες στην Ουγγαρία. Εκεί το κυνήγι είναι μια άκρως σημαντική κοινωνική δραστηριότητα που συσπειρώνει και συγκεντρώνει πολιτικούς παράγοντες, κυνηγούς, απλό κόσμο και στην περίπτωση κάποιων εκδηλώσεων ακόμα και σεφ παγκοσμίου φήμης!

«Το κυνήγι δεν είναι μόνο πολιτισμός, παράδοση και προστασία της φύσης, αλλά και μια δραστηριότητα ”τροφός”». Με αυτά τα λόγια ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας, Ιστβάν Νάγκι, άνοιξε την ομιλία του στο Διεθνές Φεστιβάλ Θηραματογαστρονομίας που διοργανώθηκε μαζί με την Ημέρα Κυνηγιού, ένα Σάββατο στις αρχές του Σεπτεμβρίου, στην κομητεία Φέγιερ.

Στο πλευρό των κυνηγών

Τα λόγια του υπουργού Νάγκι ήταν απόλυτα ενδεικτικά της εκτίμησης που χαίρει το κυνήγι στη χώρα. Όπως είπε, αφού ανέλυσε τα οφέλη της κυνηγετικής δραστηριότητας για τη φύση, την πανίδα και τις τοπικές οικονομίες, «το Υπουργείο Γεωργίας στέκεται πάντα στο πλευρό της ουγγρικής κυνηγετικής κοινότητας και δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι θα γνωρίσουν και θα βιώσουν τα αισθήματα έμπνευσης και δύναμης που μπορεί να δώσει στους ανθρώπους η χαρά της απλής ύπαρξης στη φύση».

Εκσυγχρονισμός και παράδοση
- Advertisement -

Ο Νάγκι δεν παρέλειψε να αναφέρει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, πετυχαίνοντας το πέρασμα της θήρας σε μια νέα εποχή εκσυγχρονισμού χωρίς όμως η δραστηριότητα να χάσει ούτε στο ελάχιστο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Από το 2017, έχουν εισαχθεί πολλά προγράμματα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Γεωργίας, που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση και διαχείριση των ειδών, την αειφορία και την ουσιαστική αξιολόγηση των επιπτώσεων κάθε κυνηγετικής σεζόν στους οικοτόπους. Όπως τόνισε, από τότε μέχρι σήμερα, το ισοζύγιο οφέλους και ζημιάς κλείνει πάντοτε θετικά για τους κυνηγούς. Ενώ το έργο του υπουργείου, από φέτος ειδικά, έχει γίνει μακράν πιο εύκολο μιας που πριν από μερικούς μήνες ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το Εθνικό Συμβούλιο Διαχείρισης Άγριας Ζωής και τα Περιφερειακά Συμβούλια Διαχείρισης Άγριας Ζωής.

Το φαγητό

Το θέμα, όμως, αυτής της γιορτής, στην οποία ήταν καλεσμένοι όλοι, ήταν κατά κύριο λόγο το φαγητό. Ο Νάγκι επεσήμανε πως τα οφέλη από την κατανάλωση κρέατος θηραμάτων είναι πολλά, τόσο για την υγεία όσο και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Η κυνηγετική ομοσπονδία της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με διεθνώς γνωστούς σεφ αλλά και την πολύτιμη συμβολή του υπουργείου, έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση και τη διάδοση των μοναδικών πλεονεκτημάτων της κατανάλωσης κρέατος θηραμάτων.

Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, κυνηγοί και μάγειρες συνεργάστηκαν και βοήθησαν ο ένας τον άλλον προσφέροντας στους παριστάμενους ένα εκρηκτικό μαγειρικό σόου, πολλά γαστρονομικά μυστικά, βιβλία με τις καλύτερες συνταγές για τα θηράματα και φυσικά μεζέδες από τα νόστιμα και δημιουργικά πιάτα τους.

4 δισ. φιορίνια

Στον απολογισμό της εκδήλωσης, ο υπουργός τόνισε ότι η κυνηγετική χρονιά 2021-2022 ήταν μια άκρως επιτυχημένη σεζόν. Οι κυνηγοί συνεισέφεραν κέρδη τεσσάρων δισεκατομμυρίων φιορινιών στα κρατικά ταμεία και η σεζόν που ξεκίνησε τώρα αναμένεται εξίσου δυνατή. «Το Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους κυνηγούς σε ό,τι χρειαστούν, είτε πρόκειται για την προώθηση πρωτοβουλιών για τη διατήρηση των παραδόσεων, είτε για έργα ευαισθητοποίησης για τη διαχείριση της άγριας ζωής, είτε για την αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο υπουργός.

Οι βαθιές ρίζες της θήρας

Παρά το γεγονός πως τα συστημικά μέσα ενημέρωσης στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου παρουσιάζουν το κυνήγι ως ένα αμφιλεγόμενο θέμα στις μέρες μας, στην Ουγγαρία έχει μια μακρά παράδοση που κανείς δεν έχει σκεφτεί να «πειράξει». Η κυνηγετική εθιμοτυπία, τόσο οι κανονισμοί όσο και οι άγραφοι κώδικες, είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής που περνά σχεδόν αυτόματα από τη μία γενιά στην άλλη.

Συμπτωματικά, σε λίγες μόλις μέρες, στις αρχές του Οκτωβρίου, το ουγγρικό νομισματοκοπείο θα κυκλοφορήσει το τέταρτο τεύχος, μαζί με το νόμισμα αξίας 2.000 φιορινιών, της σειράς νομισμάτων «Ουγγρικές ράτσες κυνηγετικών σκύλων και τσοπανόσκυλων», αφιερωμένο αυτή τη φορά στο ουγγρικό Μούντι, μια φυλή που χρησιμοποιείται ευρέως από τους βοσκούς. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τρία προηγούμενα τεύχη, που έγιναν ανάρπαστα, αφορούσαν το πρώτο τη γνωστή ράτσα Βίσλα, το δεύτερο τα τσοπανόσκυλα Κόμοντορ, που μοιάζουν με σφουγγαρίστρες και το τρίτο το λαγωνικό των Μαγυάρων (Magyar agár).

Ο κυνηγετικός τουρισμός

Λόγω της άνθισης που βιώνει το κυνήγι στην Ουγγαρία, πολλά κυνηγοτόπια της έχουν γίνει τελευταία πόλος έλξης για κυνηγούς απ’ όλη την Ευρώπη. Και γιατί όχι άλλωστε. Η χώρα έχει ξεφύγει, για την ώρα, από την μέγγενη των όλο και περισσότερων περιορισμών και απαγορεύσεων που θεσπίζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι πλούσια σε θηράματα. Επιπλέον έχει και τις υποδομές να φιλοξενήσει τους τουρίστες. Φυσικά αυτό δεν έχει συμβεί τυχαία.

Η Βουδαπέστη όχι μόνο παρακολουθεί την τάση αυτή, αλλά την ενισχύει και ποικιλοτρόπως μιας και ο κυνηγετικός τουρισμός ωφελεί πολύ το Εθνικό Ουγγρικό Κυνηγετικό Επιμελητήριο. Η φετινή χρονιά στο μεταξύ προδιαγράφεται ήδη ως λαμπρή μιας και έχουν ήδη αρχίσει να συρρέουν στη χώρα κυνηγοί από την Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίοι στερήθηκαν τα ταξίδια τους τα τελευταία κοντά τρία χρόνια λόγω των περιορισμών μετακίνησης του κορονοϊού.

Δείτε επίσης:

Aγώνες ιχνηλατών στην Ουγγαρία – Μία επιτομή της Κυνοφιλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δραματική διάσωση εγκλωβισμένου ζαρκαδιού – Βίντεο

Δραματική διάσωση εγκλωβισμένου ζαρκαδιού Μια δραματική διάσωση εγκλωβισμένου ζαρκαδιού που «κόλλησε» σε φράχτη εργοταξίου έλαβε χώρα στο Siofok, της Ουγγαρίας, στην Ασημένια Ακτή το πρωί...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
12.6 ° C
14 °
11.4 °
89 %
3.1kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
15 °
Δε
16 °
Τρ
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ