spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΤα άγρια ζώα επελαύνουν στις πόλεις, οι άνθρωποι προβληματίζονται

Τα άγρια ζώα επελαύνουν στις πόλεις, οι άνθρωποι προβληματίζονται

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Τα άγρια ζώα επελαύνουν στις πόλεις, οι άνθρωποι προβληματίζονται

Από την αλεπού στη Ντάουνινγκ στριτ και την Ακρόπολη, στις ενυδρίδες της Σιγκαπούρης

Πριν από λίγες ημέρες ο φωτογραφικός φακός εντόπισε μία αλεπού να κάνει τη βόλτα της στο κέντρο της Αθήνας, κάτω απ΄την Ακρόπολη.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν πως περίπου 10.000 αλεπούδες ζουν μέσα στη βρετανική μητρόπολη. Οι ενυδρίδες από την άλλη, όσο χαριτωμένες και αν μοιάζουν, δεν κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενους τους κατοίκους στη Σιγκαπούρη, που τις πετυχαίνουν παντού μιας και ο πληθυσμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019, σύμφωνα με τον Guardian.

Πολύ χαρούμενες οι ενυδρίδες

Η πόλη-κράτος φιλοξενεί τουλάχιστον 17 διαφορετικές οικογένειες αυτού του ζωικού είδους. Το φαινόμενο είναι σε τέτοιο βαθμό που “δεν υπάρχει μέρος στη Σιγκαπούρη όπου μπορεί κάποιος να απομονωθεί εντελώς από τις ενυδρίδες”, είπε στη βρετανική εφημερίδα ο Ν. Σιβασόθη, λέκτορας βιολογικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η παρουσία των ενυδρίδων, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, άμεση συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Λι Κουάν Γιου από τη δεκαετία του 1980, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του νερού στις πλωτές οδούς της πόλης-κράτους. Αυτά είναι τώρα πολύ λιγότερο μολυσμένα, και ως εκ τούτου πλούσια σε ψάρια. Και οι ενυδρίδες είναι πολύ χαρούμενες που τρώνε περίπου ένα κιλό ψάρια την ημέρα.

Αλλά οι πολίτες δεν είναι ούτε κατά το ήμισυ όσο χαρούμενα είναι τα θηλαστικά για την κατάσταση αυτή. Η ισορροπία έχει προ πολλού χαθεί και πολλοί παραπονιούνται ότι αυτός ο αυξανόμενος πληθυσμός ενυδρίδων διακόπτει την κυκλοφορία, λεηλατεί ιδιωτικές λίμνες και, πιο σπάνια, επιτίθεται ακόμη και σε ανθρώπους.

Ένας Βρετανός τουρίστας δέχθηκε επίθεση πριν από λίγο καιρό από μία αγέλη περίπου 20 ενυδρίδων που τον κυνήγησαν, τον έριξαν στο έδαφος και τον δάγκωσαν περισσότερες από 30 φορές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Όπως είπε ο ίδιος “νόμιζα πως θα πέθαινα”.

Περίεργοι γείτονες

Η Σιγκαπούρη δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου οι κάτοικοι δυσκολεύονται να συνυπάρξουν με άγρια ζώα.

Οι κάτοικοι των προαστίων του Σίδνεϊ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσουν τα μεγάλα κακάτου με κίτρινο λοφίο, ένα είδος ιδιαίτερα κοινό στην περιοχή, μακριά από τα οικιακά τους απορρίμματα. Κάποιοι βάζουν τούβλα στο καπάκι του σκουπιδοτενεκέ τους, ενώ άλλοι κρατούν τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι.

Το αξιοπρόσεκτο με τα φτερωτά αυτά βέβαια είναι το γεγονός, πως τα πουλιά δείχνουν να διδάσκουν το ένα το άλλο πώς να επιβιώνουν με τεχνάσματα μέσα στο αστικό περιβάλλον, συμπεριφορά που απασχόλησε και τους ορνιθολόγους οι οποίοι την μελέτησαν και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Current Biology.

Η πρωθυπουργική γάτα και η αλεπού

Οι Λονδρέζοι από την άλλη πλευρά έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν την παρουσία αλεπούδων στη βρετανική πρωτεύουσα. Δεν πάει πολύς καιρός που ο γάτος του αριθμού 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, της πρωθυπουργικής κατοικίας, εθεάθη πρόσφατα να κυνηγάει μία μικρή αλεπού ακριβώς έξω από την πόρτα του. Αυτό το εκπληκτικό βίντεο έχει προβληθεί σχεδόν έξι εκατομμύρια φορές στον λογαριασμό της γάτας στο Twitter και έχει τραβήξει την προσοχή του βρετανικού κοινού.

Το θέμα στην προκειμένη είναι το εξής: Οι πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξενούν αλεπούδες εδώ και τουλάχιστον 80 χρόνια.

Ο αριθμός τους σταθεροποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 και το London Wildlife Trust, το Ταμείο για την Άγρια Ζωή, υπολογίζει ότι υπάρχουν τώρα 10.000 αλεπούδες μόνο στο Λονδίνο. Δηλαδή περίπου 10 ανά τ.χλμ. Ωστόσο, οι αλεπούδες γίνονται ολοένα και πιο ορατές επειδή πλέον έχουν λιγότερα μέρη για να κρυφτούν στην πόλη.

Πρόβλημα η συνύπαρξη

Το γεγονός πως τα αστικά περιβάλλοντα σχεδιάστηκαν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα άγρια ζώα, έχει οδηγήσει σε μία σειρά προβλημάτων καθώς απόλυτα λογικά, τα ζώα γίνονται ανεκτά μόνο όταν είναι υπό έλεγχο ή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Ωστόσο, τα ζώα αγαπούν την πόλη. Βρίσκουν άφθονο νερό και τροφή και έχουν να αντιμετωπίσουν λιγότερα αρπακτικά. Είναι για αυτά ένας πραγματικός “χώρος ελευθερίας”, όπως εξηγεί η φιλόσοφος Ζοέλ Ζασκ στο βιβλίο της Zoocities.

Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έφτασαν ως τις πόλεις.

Αυτό ήταν ακόμη πιο εμφανές κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown για την Covid-19, όταν τα ζώα εκμεταλλεύτηκαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τους περιορισμούς για να εξερευνήσουν τους άδειους δρόμους του κόσμου.

Ελάφια εντοπίστηκαν στα προάστια του Παρισιού, αγριοκάτσικα εθεάθησαν σε πόλη στην Ουαλία και ένα πούμα περιπλανήθηκε γύρω από τη Νούνοα, μία κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, Σαντιάγο.

Αυτές οι ασυνήθιστες σκηνές διασκέδασαν πολλούς, αλλά έθεσαν επίσης ένα σημαντικό ζήτημα. Τι θα γινόταν αν έπρεπε να αντιμετωπίζουμε τα άγρια ζώα σε καθημερινή βάση, όχι μόνο όταν οι πόλεις είναι άδειες;

Όλα δείχνουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί στο εγγύς μέλλον, ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων.

Συγκατοίκηση ή διαχείριση;

Κάποιοι… ρομαντικοί ερευνητές προετοιμάζονται για αυτό και επανεξετάζουν την πόλη, έτσι ώστε άνθρωποι και ζώα να μπορούν να συγκατοικούν ειρηνικά, σαν καλοί γείτονες.

Όμως υπάρχουν και οι άλλοι, που ήδη κρούουν καμπανάκια κινδύνου και ζητούν διαχείριση και μέτρα για την αναχαίτιση της άγριας ζωής στις πόλεις καθώς τα προβλήματα, με σημαντικότερο τις επιθέσεις σε ανθρώπους, θα γίνουν επίσης καθημερινότητα.

Τα άγρια ζώα είναι πιο ευαίσθητα στην ανθρώπινη παρουσία από ό,τι θεωρείτο

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε, πως τα άγρια ζώα είναι πιο ευαίσθητα στην ανθρώπινη παρουσία από ό,τι θεωρείτο ως τώρα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση τους.

– “Είναι σαφές πως υπάρχει πρόβλημα”, λέει η Λόρα Πρου, από την υπηρεσία εθνικών πάρκων των ΗΠΑ, η οποία μελετά τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου -άγριας ζωής στη σχετικά πολυσύχναστη Πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Κάποιοι βρήκαν τον ισχυρισμό της κάπως υπερβολικό. Εξάλλου, μόλις 40.000 άνθρωποι επισκέπτονται το πάρκο Glacier Bay των 3,2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Ωστόσο, οι υπάλληλοι του πάρκου, βλέποντας τους επισκέπτες να αυξάνουν, κυρίως μέσα στην πανδημία, θέλησαν να μάθουν πώς – ή εάν – αυτή η τάση επηρέαζε την εγγενή άγρια ζωή.

Έτσι η Πρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Δασικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, πήγε ως το εθνικό πάρκο της Αλάσκας για να το διαπιστώσει.

– “Σοκαρίστηκα με το πόσο λίγοι άνθρωποι υπήρχαν”, είπε. “Και σκέφτηκα πως αυτοί οι

άνθρωποι έχουν πραγματικά χάσει την οπτική τους για το τι είναι πολλοί επισκέπτες”. Ωστόσο, συμφώνησε να διεξαγάγει τη μελέτη. Κατά τη διάρκεια δύο καλοκαιριών, συνέλεξε εικόνες από 40 κάμερες που ενεργοποιούνται με κίνηση σε 10 τοποθεσίες που εστιάζουν σε λύκους, μαύρες αρκούδες, καφέ αρκούδες και άλκες. Περίμενε να βρει ελάχιστη έως καθόλου “διαφορά στη δραστηριότητα των ζώων μεταξύ των τοποθεσιών με πολύ κόσμο και αυτών με λιγότερο”. Έκανε λάθος.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, η Πρου και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι αν υπήρχαν άνθρωποι, οι κάμερες εντόπισαν λιγότερα από πέντε ζώα την εβδομάδα και στα τέσσερα είδη που μελετήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό πιθανότατα σήμαινε ότι τα ζώα απέφευγαν περιοχές όπου υπήρχαν άνθρωποι.

Δεύτερον, οι ανιχνεύσεις άγριας ζωής έπεφταν στο μηδέν κάθε εβδομάδα όταν τα επίπεδα υπαίθριας αναψυχής έφτασαν το ισοδύναμο των περίπου 40 επισκεπτών. Αν και είναι μόνο μία μελέτη, τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις στη διαχείριση της άγριας ζωής στα εθνικά πάρκα, τα οποία προορίζονται για την αναψυχή των Αμερικανών.

Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζώα αλλάζουν τη συμπεριφορά τους ως απάντηση στην ανθρώπινη παρουσία.

– “Μερικά θηλαστικά έχουν γίνει νυχτόβια, εγκαταλείποντας την καθημερινή ρουτίνα τους με την ελπίδα να αποφύγουν την ανθρώπινη παρουσία. Στη Μοντάνα, ο αδηφάγος και το μεγαλοκέρατο πρόβατο, αποφεύγουν τις περιοχές όπου πάνε οι σκιέρ τους χειμώνες. Οι άγριοι τάρανδοι φεύγουν πιο μακριά και μάλιστα φαίνεται περισσότερο να ενοχλούνται από τους σκιέρ παρά από τα έλκηθρα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι κάνουν τα άγρια ​​ζώα σε μια πυρκαγιά;

Τι κάνουν τα άγρια ​​ζώα σε μια πυρκαγιά; Όπως όλες οι φυσικές καταστροφές αυτές τις μέρες, οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες  Τα τελευταία...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ