Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΣκύλοςΚυνηγόσκυλαΚυνηγόσκυλα: Στρες, ο… αόρατος εχθρός

Κυνηγόσκυλα: Στρες, ο… αόρατος εχθρός

|

- Advertisement -

 

Το στρες, ψυχικό και σωματικό, είναι μία κατάσταση που περνούν όλοι οι κυνηγετικοί σκύλοι. Ο κυνηγός – κυναγωγός καλείται να χειριστεί την κατάσταση αυτή με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα στο ζώο, που ενδεχομένως να το καταστήσουν ακόμη και άχρηστο για το κυνήγι.

 

Το στρες είναι μία κατάσταση απολύτως συνδεδεμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου. Είναι μία κατάσταση γνωστή πλέον σε όλους και περιγράφεται ως «υψηλή ένταση, επιβάρυνση σωματικής ή και ψυχικής μορφής, που προκαλεί συγκεκριμένες αντιδράσεις και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες της υγείας, σωματικές και ψυχικές».

Έχει χαρακτηριστεί ως μία σύγχρονη μάστιγα, άμεσα συνδεδεμένη με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποτελεί έναν «αόρατο» εχθρό.

- Advertisement -

Το στρες άραγε υπάρχει στα κυνηγόσκυλα; Είναι εξίσου απειλητικό όσο και στον άνθρωπο;

Μην αυταπατάσθε. Το στρες είναι μία κατάσταση που περνούν όλοι οι κυνηγετικοί μας σκύλοι και διακρίνεται και σε αυτούς τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό. Άλλωστε το αντίθετο θα ήταν απολύτως αφύσικο διότι ως έμβιο ον, ο σκύλος είναι ευάλωτος τόσο σε σωματική όσο και ψυχική καταπόνηση.  

Το σωματικό στρες

Ξεκινώντας από την έκθεση του σκύλου σε σωματικό στρες, δεν γίνεται να μην μπει πρώτη στην λίστα η περίπτωση υποβολής του σκύλου σε εργασία πολύ δυσκολότερη από αυτή την οποία είναι σωματικά προετοιμασμένος να υποστηρίξει. Δεν είναι λίγες οι φορές που κυνηγοί ξεκινάνε να βγάζουν τους σκύλους τους σε πολύωρες εξόδους, από πολύ τρυφερές ηλικίες. Μία κατάσταση πολύ συχνή στις τάξεις των συναδέρφων, και κυρίως των νεότερων, που παρασυρμένοι από τον νεανικό ενθουσιασμό τους δεν εκτιμούν το κίνδυνο στον οποίο εκθέτουν τους σκύλους τους.

Τα σκυλιά, που υφίστανται αφύσικα έντονη καταπόνηση για την ηλικία τους, υποβάλλονται σε τρομακτικό στρες που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Όπως, σκυλιά που δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά και ολοκληρωμένα, αλλά και ζώα που κληρονομούν σοβαρούς μυϊκούς και σκελετικούς (κυρίως αρθρώσεων) τραυματισμούς, που τους συνοδεύουν και τους ταλαιπωρούν για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους.

Αντίστοιχες βλάβες μπορούν να υποστούν και διάφορα ζωτικά όργανα του σκύλου (καρδιά, νεφρά) που μπορούν να αχρηστεύσουν ακόμα και σπουδαία κυνηγόσκυλα.

Σταδιακή προσαρμογή

Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η σταδιακή και ομαλή προσαρμογή του σκύλου, και μόνον εφόσον έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του, δεν αποτελεί μία εξεζητημένη φιλοζωική προσέγγιση, αλλά μία απολύτως αναγκαία επιλογή αυτοσυντήρησης. Άλλωστε, εάν παρατηρήσουμε τα κυνοειδή στη φύση, θα διαπιστώσουμε ότι τα νεαρά μέλη ακολουθούν τους ενήλικες στο κυνήγι σχεδόν μέχρι την ηλικία του ενός έτους, ενώ είναι ώριμα να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν κυνηγετικά σχεδόν στα δύο έτη. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδερφοι, αδυνατώντας να καταλάβουν τις καταστροφικές συνέπειες του υπερβολικού σωματικού στρες, δηλώνουν με καμάρι την ολοήμερη κυνηγετική εξόρμηση του δεκάμηνου ή και ακόμα μικρότερου σκύλου τους.

Επίσης ευάλωτοι στο έντονο σωματικό στρες είναι και οι ώριμοι σκύλοι. Εδώ υπάρχουν δύο διαφορετικές κατηγορίες. Η πρώτη, αφορά την ελλιπή προετοιμασία του έμπειρου σκύλου. Ένα φαινόμενο πολύ συχνό κυρίως κατά την νέα κυνηγετική σεζόν. Σκύλοι που μετά τη λήξη της σεζόν δένονται σε μία αλυσίδα ή κλείνονται σε ένα στενό κλουβί, δίχως κανένα πρόγραμμα συντήρησης. Μετά από μήνες απραξίας, οι ίδιοι αυτοί σκύλοι καλούνται από τους άφρονες ιδιοκτήτες τους να κυνηγήσουν (σαν να μην πέρασε μια μέρα) για 4-5 ώρες και πολλές φορές σε ακραία ζεστές συνθήκες που συνήθως επικρατούν τον Αύγουστο. Το στρες είναι τόσο μεγάλο για τους άμοιρους σκύλους που δεν είναι λίγες οι φορές που χάνουν ακόμα και την ζωή τους. Υπογλυκαιμικά σοκ, θερμοπληξίες και αιματουρίες είναι πολύ πιο συχνές, αλλά πολλές φορές εξίσου καταστροφικές.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι περιπτώσεις των συναδέρφων που έχοντας τη δυνατότητα και το πάθος ώστε να μπορούν να ασκούν την κυνηγετική δραστηριότητα σχεδόν καθημερινά, καταπονούν ακατάπαυστα τους κυνηγετικούς τους συντρόφους. Μάλιστα κάποιοι έχοντας μόνο έναν σκύλο ή μόνο έναν έμπειρο σκύλο, τον υποβάλλουν σε καθημερινά πολύωρα κυνήγια.

Κατάθλιψη και υπερκόπωση

Οι σκύλοι αυτοί έχουν πολλές φορές έντονα συμπτώματα κατάθλιψης από την υπερκόπωση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σκύλων που φτάνουν σε σημεία να αρνούνται να βγουν από τη φωλιά τους, θέλοντας να δείξουν τη σωματική και ψυχική τους εξάντληση. Φτάνουν σε σημεία όπου το κυνήγι που αρχικά ήταν διασκέδαση, να καταντά πλέον καταναγκασμός. Συνήθως οι σκύλοι αυτοί σε πολύ μεγάλα ποσοστά έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής και ταλαιπωρούνται από πρώιμες οστεοαρθρίτιδες, καρδιοπάθειες και νεφροπάθειες.

Σημαντική όμως είναι και η επίδραση του ψυχικού στρες τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην απόδοση του σκύλου. Καταρχάς η ανάπτυξη και η διαβίωση ενός σκύλου σε ένα έντονα στρεσογόνο περιβάλλον (θορύβους, βία, συνωστισμός, κακές συνθήκες υγιεινής) έχει σημαντικές επιδράσεις στην ψυχική του υγεία αλλά ακόμα και στην ανάπτυξή του. Η υπερβολική έκθεση σε στρες οδηγεί στη μεγάλη έκκριση αδρεναλίνης, που ελέγχει την έκκριση της νοραδρεναλίνης και της ντοπαμίνης, δύο ορμονών καθοριστικών στην ανάπτυξη. Ήδη από αυτό γίνεται κατανοητό ότι το ψυχικό στρες έχει σημαντικές αρνητικές σωματικές επιδράσεις στους σκύλους.

Η ψυχική επιρροή είναι πολύ πιο εύκολα κατανοητή. Δεν είναι λίγες οι φορές που ιδιοκτήτες ασκούν, κυρίως κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης του σκύλου, έντονη βία, με καταστροφικές πολλές φορές συνέπειες για την ομαλή κυνηγετική τους εξέλιξη.

Το επιχείρημα «έλα μωρέ, τί θα πάθει;», είναι τουλάχιστον επικίνδυνο αν όχι εγκληματικό. Σκύλοι φοβικοί σε θήραμα, τουφεκιά και ανθρώπους, είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Πολλοί συνάδερφοι θεωρούν ότι πολλά από αυτά προϋπήρχαν στους συγκεκριμένους σκύλους. Ενδεχομένως και να είναι έτσι. Όμως είναι επίσης βέβαιο ότι πολλά έχουν αποκτηθεί από λάθος χειρισμούς. Ιδίως με την εκτεταμένη πλέον χρήση του κολλάρου, ακόμα και από ανθρώπους με ελάχιστη γνώση και εμπειρία γύρω από τον ψυχισμό του σκύλου, καθώς και την ορθή χρήση του μέσου, οι εικόνα τρομοκρατημένων σκύλων είναι πλέον καθημερινότητα.

Κάποιοι σκύλοι είναι τόσο ευαίσθητοι ψυχικά που ακόμα και απλά μαθήματα πειθαρχίας, εάν υπερβούν κάποιο όριο, τους υποβάλλουν σε τόσο στρες, που παρουσία του αφεντικού τους αρνούνται ακόμα και να ζευγαρώσουν μία υποψήφια νύφη σε οίστρο. Κάποιοι μπορεί να το θεωρούν αυτό υπερβολή. Είναι όμως μία ψυχική κατάσταση που οδηγούνται  πολλοί αρσενικοί σκύλοι λόγω του έντονου στρες που δέχονται ακόμα και από την απλή παρουσία του αφεντικού τους στον ίδιο χώρο.

Αντίστοιχα πολλές θηλυκές σκύλες που υποβάλλονται σε αγωνιστική προπόνηση για να κάνουν αγωνιστική καριέρα, εμφανίζουν έντονες διαταραχές του οίστρου κυρίως λόγω έντονου και παρατεταμένου εκπαιδευτικού στρες.

Ψυχολογικός ευνουχισμός

Οι καταστάσεις αυτές είναι γνωστές στα κυνοειδή και στη φύση. Στις αγέλες των γκρίζων λύκων, παρατηρείται το φαινόμενο του ψυχολογικού ευνουχισμού, που θεωρείται απόρροια της κοινωνικής ιεραρχίας. Το κυρίαρχο αρσενικό ανέχεται μεν την παρουσία άλλων αρσενικών, γεννητικά ώριμων, αλλά αυτά δεν ζευγαρώνουν λόγω ορμονικής αδρανοποίησης. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα των υπολοίπων θηλυκών, πλην του κυρίαρχου, οι οποίες δεν εμφανίζουν οίστρο. Όλα αυτά είναι απώρεια του ψυχικού στρες κυρίως μέσω της επιβολής βίας που ασκούν τα κυρίαρχα άτομα.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο σκύλος είναι και αυτός ένας οργανισμός με όρια, σωματικά και ψυχικά. Το γεγονός ότι μας περιβάλλει με τόση αγάπη, που μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι τα όρια της αυτοκαταστροφής, δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να τα αγνοούμε. Δώστε στον κυνηγετικό σας σκύλο την σωστή φροντίδα και τον απαιτούμενο χρόνο ώστε ήπια και ομαλά να προετοιμαστεί για τις κυνηγετικές σας απαιτήσεις και να εμπεδώσει μία σωστή εκπαίδευση. Να είστε σίγουροι ότι θα σας το ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο. Μην καταχράστε την υπομονή και την αντοχή του. Όσο και εάν δεν το θέλει, θα αναγκαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σας απογοητεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί

Τουρκία: Τραγικό δυστύχημα με θύμα κυνηγό από το ίδιο του το σκυλί Ενας κυνηγός σκοτώθηκε από το ίδιο του το σκυλί, ενώ μάζευε τα πράγματα...
37,563ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,490ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
10.7 ° C
12.4 °
8.6 °
81 %
6.2kmh
40 %
Τρ
12 °
Τε
13 °
Πε
16 °
Πα
16 °
Σα
16 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ