spot_img
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνοφιλίαΣκύλοςΤο κόστος για ένα κουτάβι

Το κόστος για ένα κουτάβι

|

Το μυαλό των περισσότερων κυνηγών κυνόφιλων ταξιδεύει γύρω από το πως θα αποκτήσουν ένα κουτάβι. Μιας νέας μονάδας που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα ομάδα και θα την βελτιώσει.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα όνειρα δεν έχουν ταβάνι και συνήθως δεν στοιχίζουν τίποτα. Οι πράξεις όμως έχουν πάντα ένα κόστος και σε αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε.

Το ερώτημα αυτό καθαυτό δεν μπορεί να απαντηθεί αξιόπιστα στα πλαίσια ενός μικρού άρθρου και πολύ πιθανό να μην υπάρχει μία απόλυτη αλήθεια γύρω από αυτό. Είναι σαν να ρωτάς πόσο κάνει ένας ποδοσφαιριστής, ένα αυτοκίνητο, ένα σπίτι, ένας πίνακας και σχεδόν όλα τα πράγματα, υλικά και μη, που μας περιβάλλουν.

Ουδείς μπορεί με απόλυτο τρόπο να απαντήσει γράφοντας ένα ψυχρό νούμερο και να θεωρεί ότι αποτύπωσε μία αντικειμενική αλήθεια. Ο μόνος τρόπος να απαντηθεί αυτό το ερώτημα είναι μάλλον προσεγγιστικά.

Θεωρητικά εάν το κόστος για ένα κουτάβι καθοριζόταν από το κόστος της ανατροφής του, τότε θα έπρεπε λίγο πολύ όλα τα κουτάβια να κόστιζαν το ίδιο. Πολύ φθηνά σε ηλικίες έως 2 μηνών και μετά για κάθε επιπλέον μήνα ενηλικίωσης μερικές δεκάδες ευρώ παραπάνω. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν θα ήταν λογικό να ισχύει.

Για να προσεγγίσουμε αυτό το θέμα με μία σχετική ακρίβεια, θα πρέπει να βρούμε τους καθοριστικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος.

Ένας γενικός κανόνας είναι, ότι το κόστος για ένα κουτάβι καθορίζεται α) από το ετήσιο κόστος συντήρησης των γονιών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο ζευγάρωμα και β) από την ουσιαστική και πιστοποιημένη αξία των δύο γονιών που στην πραγματικότητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την προσδοκία που υπάρχει για την μελλοντική αξία των κουταβιών τους.

Από αυτό και μόνο γίνεται κατανοητό, ότι οι τιμές για ένα κουτάβι μπορεί να εμφανίζουν σημαντικότατες αποκλίσεις. Καθοριστικότερος παράγοντας όλων είναι το κόστος της θηλυκιάς σκύλας, ενώ παραμένει σημαντικά μικρότερος του αρσενικού λόγω άλλης αναπαραγωγικής δυναμικής.

Μία σκύλα στη διάρκεια της ζωής της είναι ζήτημα εάν θα γεννήσει καμμιά 20αριά απογόνους, ενώ ένας αντίστοιχος αρσενικός μπορεί να φτάσει ακόμα και αρκετές εκατοντάδες.

Όταν στην αναπαραγωγή συμμετέχουν σκύλοι οι οποίοι ακολουθούν μία σοβαρή αγωνιστική καριέρα (όλων των ειδών) τότε μοιραία το κόστος απόκτησης ενός τέτοιου κουταβιού είναι σημαντικό.

Ο λόγος απλός. Αποτελούν σκυλιά που είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα ως προς την παρουσία πολλών τυπικών προσόντων. Αυτό τα καθιστά εκ των πραγμάτων ζώα υψηλότερης αξίας.

Επίσης οι σκύλοι αυτοί εκτός του γεγονότος ότι έχουν περάσει μία μακρά και συστηματική διαδικασία αξιολόγησης, έχουν καταβάλει και τεράστια ποσά για να συντηρήσουν μία τέτοια καριέρα.

Πως διαµορφώνονται οι τιµές για ένα κουτάβι

Είναι δεδομένο ότι απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ακόμα και με τον πλέον μετριοπαθή υπολογισμό για να συντηρηθεί μία αξιοπρεπή καριέρα 3-4 ετών. Ακόμα και μέσα σε αυτή την κατηγορία γονέων υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Έτσι μία αγωνιστική θηλυκιά με αυτή την καριέρα, επιβαρύνει πολύ περισσότερο το κόστος των κουταβιών από ότι ένας αντίστοιχος αρσενικός.

Ο λόγος είναι ότι σκύλες που κάνουν μακρές καριέρες, αξιοποιούνται κατά κανόνα ελάχιστα εκτροφικά. Οι περισσότερες δεν ζευγαρώνουν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ώστε να διατηρήσουν αμετάβλητα τα αθλητικά τους προσόντα.

Έτσι μπαίνουν ηλικιακά αργά στην αναπαραγωγή και συνήθως κάνουν ελάχιστες γέννες.

Αυτό σημαίνει ότι μοιραία αυξάνει επιπλέον το κόστος των κουταβιών. Επίσης τοκετοομάδες με μικρό αριθμό κουταβιών επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την απόκτηση ενός από αυτά, καθώς επίσης και η χρήση ενός επιβήτορα του εξωτερικού που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος.

Από τα παραπάνω προκύπτει πολύ εύκολα ότι το κόστος για ένα τέτοιο κουτάβι ξεπερνά κατά πολύ τα 1.000 ευρώ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι η τιμή απόκτησης ενός τέτοιου κουταβιού δεν μπορεί να είναι κάτω από αυτή την τιμή. Συνήθως κυμαίνεται από 1.000-1.500 ευρώ.

Προκύπτει αβίαστα ο λόγος που σπάνια κάποιοι επιλέγουν να στηρίξουν αγωνιστικά μία θηλυκιά σκύλα όσο σπουδαία και αν είναι. Δεν πρόκειται ποτέ να αποσβεστεί το κόστος μιας τέτοιας δαπάνης, ενώ είναι υποχρεωμένος να στερηθεί την συμμετοχή της στην αναπαραγωγή.

Οι περισσότεροι που το έκαναν ξόδεψαν πολλά λεφτά και πολλές φορές δεν πρόλαβαν ούτε καν να πάρουν απογόνους.

Εδώ είναι σημαντικό να διευκρινιστεί, ότι στην παραπάνω ανάλυση προσεγγίστηκε μόνο η κοστολογική διάσταση μιας θηλυκιάς που κάνει αγωνιστική καριέρα και όχι η ζωοτεχνική της αξία.

Ένα μέτριο και ένα σπουδαίο ζώο ξοδεύουν ακριβώς τα ίδια χρήματα όταν τρέχουν στους αγώνες. Αυτό από μόνο του θέτει την βάση της συζήτησης και όχι το ταβάνι.

Είναι σαφές ότι η γέννα από μία σπουδαία θηλυκιά με έναν αντίστοιχο αρσενικό, έχει αυξημένες πιθανότητες να δώσει και σπουδαιότερους απογόνους. Αυτό αυξάνει κατά πολύ τις προσδοκίες και μοιραία διαμορφώνει ένα άλλο επίπεδο τιμών, που μάλλον είναι και αδιάφορο να το προσεγγίσουμε.

Πρώτον διότι για την συντριπτική πλειοψηφία των κυνόφιλων θα ήταν σίγουρα απλησίαστο, δεύτερον είναι γνωστό ότι ουδείς σοβαρός εκτροφέας που έχει στα χέρια του μία σπουδαία θηλυκιά δεν σπεύδει να διαθέσει προς τον καθένα τα ελάχιστα κουτάβια που θα του γεννήσει στη διάρκεια της ζωής της.

Αυτά μένουν αθέατα προς το γενικό κοινό. Μόνο ένας μικρός πυρήνας ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός του θα μπορέσουν ίσως να πάρουν ένα τέτοιο κουτάβι.

Ας μιλήσουμε όμως και για τα θηλυκά τα οποία δεν κάνουν καριέρα. Είναι σκυλιά που απλώς κυνηγάνε ή και παρουσιάζονται περιστασιακά σε κάποιους αγώνες κυρίως πρακτικού κυνηγιού.

Οι σκύλες αυτές μπορούν να μπουν νωρίτερα και συστηματικότερα στην εκτροφή. Έχουν χαμηλότερο ετήσιο κόστος συντήρησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα να δώσουν περισσότερα κουτάβια στη διάρκεια της ζωής τους.

Εδώ το εύρος της κυνοτεχνικής τους αξίας είναι πολύ πιο διευρυμένο. Μπορεί να είναι από εντελώς ακατάλληλες έως πραγματικά σπουδαίες. Δυστυχώς η έλλειψη μιας σοβαρής συστηματικής και αξιόπιστης αξιολόγησης δεν επιτρέπει να γίνει μια ουσιαστική διαφοροποίηση της αξίας των εν λόγω ζώων, που ουσιαστικά θα διαφοροποιούσε σημαντικά και την παράμετρο της προσδοκίας.

Άρα σε αυτές τις περιπτώσεις παρότι μπορεί τα άτομα να διαφέρουν σημαντικά, το κόστος συντήρησής τους είναι περίπου το ίδιο και δεν διαφοροποιείται η προσδοκία.

Η φύση ενεργεί αυτόνοµα…

Στις περιπτώσεις αυτές την βασική παράμετρο κόστους την επιβαρύνει η επιλογή του αρσενικού. Αν μία τέτοια σκύλα ζευγαρωθεί με έναν διάσημο σκύλο αγώνων του εξωτερικού, τότε το κόστος των κουταβιών μπορεί να κυμαίνεται από 700-1.000 ευρώ. Αντίστοιχα με έναν σπουδαίο σκύλο εγχώριο αυτά μπορεί να αξίζουν 500-800 ευρώ.

Τέλος, εάν επιλεγεί ένα μέσο κυνηγετικό σκυλί που απλώς συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του στα κυνήγια, τότε η τιμή των κουταβιών τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250 ευρώ. Μοναδικό κόστος αυτών των γεννητόρων δεν είναι άλλο από τα βασικά έξοδα συντήρησης ενός κατοικίδιου (τροφή, εμβόλια, φάρμακα).

Εδώ πρέπει να πούμε ότι κουτάβι από μη σχολαστικά αξιολογημένες σκύλες είναι κινήσεις χαμηλών προσδοκιών και θα πρέπει να είμαστε πάντα πολύ επιφυλακτικοί και ως εκτροφείς και ως αγοραστές.

Ακόμα και όταν ο επιβήτορας είναι ένας πολύ σημαντικός σκύλος, ντόπιος ή και αλλοδαπός, διαγνωσμένης αξίας, τα αποτελέσματα παραμένουν μάλλον φτωχά στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Πολλοί συνάδερφοι προσφεύγουν σε τέτοιες επιλογές είτε για εμπορικούς λόγους (εύκολες πωλήσεις, καλύτερες τιμές) είτε γιατί απλώς αιθεροβατούν, προσδοκώντας ένα μικρό θαύμα που θα τους δώσει τον σπουδαίο σκύλο.

Δυστυχώς η φύση είναι πολύ σκληρή για να λαμβάνει υπόψιν της, τις δικές μας ονειροπολήσεις.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ