spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαΕπιλέγοντας φυσίγγια διασποράς

Επιλέγοντας φυσίγγια διασποράς

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Υπάρχουν αρκετοί κυνηγοί που έχουν βρει τη λύση για επιτυχημένες τουφεκιές στα φυσίγγια διασποράς. Είναι οι κυνηγοί που δεν θα δοκιμάσουν ποτέ την κατανομή των φυσιγγίων τους σε χαρτί, αρκούμενοι στο γεγονός ότι το θήραμα… πέφτει.

 

Οι κυνηγοί που επιλέγουν τα φυσίγγια διασποράς με μοναδικό κριτήριο ότι τα πουλιά πέφτουν, δεν μπορούν να μπουν στην λίστα των καλών σκοπευτών γιατί η επιτυχία τους περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες πυροβολισμού.

Αν δοκιμάσετε μερικά από τα πολλά φυσίγγια διασποράς που κυκλοφορούν στην αγορά, θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ τους παρουσιάζουν μεγάλες ανομοιομορφίες σε κατανομές, κύκλο διασποράς, και γενικότερα στα βλητικά αποτελέσματα.

Για τον λόγο αυτό, δεν υπάρχουν και στάνταρ, όπως στα υπόλοιπα φυσίγγια, για να αξιολογηθούν. Στα «κανονικά» φυσίγγια υπάρχουν δεδομένα που έχουν να κάνουν με τον κύκλο διασποράς, την κατανομή, το ποσοστό των σκαγιών, την απόσταση και το βαθμό σύσφιξης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τα φυσίγγια και να τα συγκρίνουμε μεταξύ τους. Στα διασποράς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Οι ιδιομορφίες…

Ο κάθε κατασκευαστής έχει τον δικό του τρόπο και δεδομένα για να κατασκευάσει φυσίγγια διασποράς. Κάποια ανοίγουν πολύ γρήγορα, άλλα δεν είναι αποτελεσματικά σε αποστάσεις πάνω από τα 20 μέτρα, κάποια άλλα έχουν πολύ μεγάλο κύκλο κατανομής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα κενά μεταξύ των σκαγιών. Υπάρχουν φυσίγγια διασποράς που δίνουν πολύ καλό κύκλο κατανομής και διασποράς στα 20 μέτρα, άλλα στα 25 μ., άλλα στα 15 μ. κ.λπ.

Η λογική που λέει τα φυσίγγια διασποράς υπάρχουν και κατασκευάζονται για να ανοίγουν πολύ τα σκάγια σε κοντινές αποστάσεις δεν ισχύει πάντα. Κι αν ίσχυε κανείς δεν είναι σε θέση να πει ποια είναι η απόσταση αυτή, και πόσο πρέπει να ανοίγουν.

Τα φυσίγγια που αρχικά κατασκευάστηκαν για να δώσουν λύση στους κυνηγούς που είχαν τσοκαρισμένα όπλα (με σταθερά τσοκ) στις κοντινές τουφεκιές, σήμερα περνούν… κρίση ταυτότητας. Κάθε εταιρία βγάζει τα δικά της και κάθε εταιρία λέει τα δικά της για τα συγκεκριμένα φυσίγγια. Το ζητούμενο είναι τι θέλει ο κυνηγός και τι ψάχνει να βρει στα φυσίγγια διασποράς.

Με ανοιχτά και κλειστά τσοκ

Παλιότερα γράφαμε ότι καλό είναι τα φυσίγγια διασποράς να τα ρίχνετε σε συνδυασμό με στενά τσοκ, βασιζόμενοι στο ότι τα συγκεκριμένα φυσίγγια κατασκευάζονταν για να δώσουν λύση στα στενά όπλα κάτι που προέκυψε ως συμπέρασμα και από τις δοκιμές που κάναμε στους πίνακες. Σήμερα, αυτό δεν ισχύει σε απόλυτο βαθμό, γιατί κάποιοι κατασκευαστές θέλοντας να εκσυγχρονίσουν τα φυσίγγια διασποράς που κατασκευάζουν τα δοκιμάζουν με όπλα που έχουν κοντές κάννες και ανοιχτά τσοκ. Αποτέλεσμα είναι τα φυσίγγια τους να είναι πολύ καλά σε όπλα με ανοιχτά τσοκ αλλά όχι σε όπλα με κλειστά τσοκ.

Εδώ που φτάσαμε, και με δεδομένο ότι ο κάθε κατασκευαστής αποφασίζει από μόνος του πως πρέπει να είναι τα φυσίγγια διασποράς που φτιάχνει, δεν είμαστε σε θέση να προτείνουμε σε κάποιον που θα μας ρωτήσει τι φυσίγγια να χρησιμοποιήσει στο όπλο του που είναι τσοκαρισμένο, για να δώσει λύση στις κοντινές τουφεκιές.

Θα πρέπει να έχουμε δοκιμάσει κάθε ένα από τα υπάρχοντα φυσίγγια διασποράς της αγοράς, για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο από όλα θα δώσει λύση στο πρόβλημα του. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε είναι απίθανο.

Δικαίως κάποιοι απορούσαν όταν τους προτείναμε να βάζουν πιο στενά τσοκ στα όπλα τους για να ρίχνουν φυσίγγια διασποράς .Από την στιγμή που πλέον υπάρχουν και φυσίγγια διασποράς για όπλα με ανοιχτά τσοκ, ότι και να πούμε, εκτεθειμένοι θα είμαστε.

Δοκιμές, η μόνη λύση

Το όλο θέμα καταλήγει στο γεγονός ότι πλέον ο κάθε κυνηγός πρέπει να δοκιμάζει μερικά από τα φυσίγγια διασποράς και να κρίνει ποια του κάνουν με βάση τις ανάγκες του. Ο χαρακτηρισμός φυσίγγια διασποράς δεν λέει πλέον τίποτα. Θα πρέπει να γίνεται ξεκαθάρισμα με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά του όπλου αλλά και τις ανάγκες του κυνηγού για απόσταση βολής, και είδος θηράματος.

Τα «φυσίγγια του ατζαμή» κατέληξαν πλέον να είναι τα πιο δύσκολα σε επιλογή. Με τα υπόλοιπα φυσίγγια, λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι οι οποίες αποκλίσεις σε κύκλο διασποράς, κατανομές, ποσοστό σκαγιών κ.λπ., δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 10-15% στην μεταξύ τους σύγκριση. Με τα φυσίγγια διασποράς δεν ισχύει το ίδιο.

Επειδή ο κάθε κυνηγός αρκείται στο να αναφέρει ότι χρησιμοποιεί το τάδε φυσίγγι διασποράς και ότι με αυτό έχει βρει λύση στο κυνήγι χωρίς να αναφέρετε σε όλα τα άλλα που είναι απαραίτητα (τσοκ, απόσταση βολής, κύκλο διασποράς, ποιότητα κατανομής) για να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι κάνει το φυσίγγι του, θα πρέπει αν είναι να χρησιμοποιήσετε κάποιο από αυτά τουλάχιστον να το δοκιμάσετε σε ένα χαρτί πριν πάτε στο κυνήγι.

Μην εκπλαγείτε αν βρείτε κάποιο από αυτά τα διασποράς που την πυκνή κατανομή του θα την ζήλευαν πολλά «κανονικά» φυσίγγια στα 25 μέτρα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ