spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤσίχλα: Τα φετινά παράδοξα των μπασιμάτων

Τσίχλα: Τα φετινά παράδοξα των μπασιμάτων

|

Τσίχλα: Τα φετινά παράδοξα των μπασιμάτων

Στα μπασίματα του φετινού Οκτώβρη τα πλέον σημαντικά από όσα γνωρίζαμε για τις τσίχλες ανατράπηκαν. Οι αντίθετοι άνεμοι έγιναν ευνοϊκοί για τα πουλιά, η ημερολογιακή σειρά άφιξης της 5μελούς οικογένειας των τσιχλών άλλαξε και σε μεγάλα τμήματα αρκετών περιφερειών της χώρας οι κυνηγοί δεν αντίκρισαν τη θωριά της μέχρι τέλους του Οκτώβρη.

Για πολλά χρόνια είναι γνωστό ότι στα μπασίματα της τσίχλας τηρείται ένα συγκεκριμένο πλάνο αφίξεων και τηρείται αυστηρά η σειρά με την οποία εμφανίζονται τα πέντε μέλη της οικογένειας των τσιχλών.

Το σημαντικότερο όμως και συνάμα χιλιοειπωμένο, είναι το απόλυτο στο καθεστώς του καιρού. Ότι τα μικρά μεταναστευτικά πουλιά, όπως οι τσίχλες, που κινούνται από βορρά προς νότο, ταξιδεύουν μόνο με ευνοϊκούς ανέμους βορείων διευθύνσεων.

Μπάσιμο με αντίθετο άνεμο 

Φέτος ήταν διάχυτη η έκπληξη των κυνηγών της χώρας που βρέθηκαν από τα μέσα του Οκτώβρη στα καρτέρια. Και όχι μόνο για τις πολλές τσίχλες που εμφανίστηκαν, αλλά και γιατί ο άνεμος που επικρατούσε ήταν συχνά νοτίων διευθύνσεων.

«Ήταν ένα ανέλπιστα καλό μπάσιμο, με τις τσίχλες να πετούν σε ύψος βολικό για τουφεκιά. Εκείνο όμως που αδυνατώ να καταλάβω, είναι πώς μπήκαν τα πουλιά με ανάποδο άνεμο» είπαν με έκπληξη κυνηγοί από την Ήπειρο και τη Στερεά.

Με το γεγονός της παραδοξότητας των καιρικών συνθηκών να συμβαίνει όχι μοναδικά, αλλά να επαναλαμβάνεται για μέρες μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Με τις τσίχλες να κάνουν θεαματικές εμφανίσεις με ανάποδο καιρό σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, με ιδιαίτερη προτίμηση τον δυτικό ηπειρωτικό διάδρομο.

Οπωσδήποτε και προς αποφυγή υπερβολής τα μεγαλύτερα μπασίματα του Οκτώβρη έγιναν με τον ιδανικό καιρό για ταξίδεμα, δηλαδή με βόρειο ρεύμα και ατμοσφαιρική διαύγεια.

Και να σημειωθεί ακόμα ότι τα «ανάποδα» μπασίματα έγιναν με άπνοια του νοτιά ή με ασθενή νοτιά και όχι με ένταση μεγαλύτερη των 4 μποφόρ που καθιστά απαγορευτική τη πτήση. Και το σπουδαιότερο χωρίς την υποψία βροχής.

Τα πάνω-κάτω στη σειρά εμφάνισης

Αλλά δεν είναι μόνο ο άνεμος που διαφοροποιεί το φετινό στάτους. Είναι και η αλλοπρόσαλλη εμφάνιση των ειδών της τσίχλας που έρχονται στη χώρα μας, με εξαίρεση την κελαηδότσιχλα που είναι χρονικά πρώτη στις αφίξεις, όντας και το πολυπληθέστερο μέλος της οικογένειας.

Έτσι τον φετινό Οκτώβρη είχαμε μία πολύ πρόωρη εμφάνιση της γερακότσιχλας (turdus pilaris) λίγο μετά τα μέσα του μήνα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπως και της κοκκινότσιχλας στα πεδινά της ανατολικής Στερεάς. Αντίθετα καθυστέρησε η άφιξη των κοτσυφιών, αρκετά πέραν από όσο μας έχουν συνηθίσει.

Και για να μη μείνει παραπονεμένη η δενδρότσιχλα (κιργιαρίνα, τσαρτσάρα), φέτος ίσως αποδειχθεί ότι είναι η χρονιά της για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς έχει περάσει από τα βόρεια σύνορα ένας πολύ μεγάλος αριθμός πουλιών.

*Σε επόμενο άρθρο θα αναλυθεί και θα εξηγηθεί το μπάσιμο με αντίθετο άνεμο

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα Η περίοδος του κυνηγίου έκλεισε, τα θηράματα ξαναβρήκαν τον συνήθη ρυθμό τους, αλλά η αναταραχή των κυνηγών της τσίχλας και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ