ΑρχικήΚυνηγετικά Νέα & ΕιδήσειςΜε… ανέκδοτο πλέον μοιάζει ότι τα τσακάλια είναι σπάνια! - Ηχητικό

Με… ανέκδοτο πλέον μοιάζει ότι τα τσακάλια είναι σπάνια! – Ηχητικό

Όπως και το άλλο με τους λύκους...

Επιλέξτε το kynigesia.gr ως προτιμώμενη πηγή και δείτε περισσότερα άρθρα μας στην Αναζήτηση Google.
Προσθήκη του kynigesia.gr στην Google

Χιλιάδες τσακάλια σε όλη την Ελλάδα!

Σε χιλιάδες υπολογίζεται ότι ανέρχονται τα τσακάλια, που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

Οι ζημιές που προκαλούν στα γελάδια και στα γιδοπρόβατα είναι σημαντικές, αφού καραδοκούν και αρπάζουν τα νεογέννητα μόλις βγουν από τον πλακούντα της μητέρας τους!

Ακούστε τι δήλωσε στην εκπομπή «Ρεπορτάζ στον city 106,1 με τον Δημήτρη Μιλτιάδη», ο βιολόγος Άγριας Ζωής, Γιώργος Γιαννάτος, με αφορμή τη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην Κερκίνη του νομού Σερρών.

Η συνάντηση έγινε  στις 23-27 Οκτωβρίου 2023. Το θέμα της ήταν: «Χρυσό Τσακάλι (Canis aureus): αλληλεπίδραση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και με άλλα άγρια και ήμερα κυνοειδή».

Στη διάρκεια των εργασιών επισημάνθηκε ότι η ελληνική ύπαιθρος έχει γίνει μια μεγάλη …ταίστρα για τα άγρια κυνοειδή, εξαιτίας της εύκολης πρακτικής των κτηνοτρόφων να πετούν ανεξέλεγκτα τα νεκρά ζώα τους, κάτι που είναι παράνομο. Αυτό συντελεί στο να βρίσκουν λύκοι και τσακάλια άφθονη τροφή, γεγονός που πυροδοτεί την αύξηση του πληθυσμού τους.

Να σημειωθεί ότι το Εθνικό Πάρκο Κερκίνης αποτελεί και πεδίο σχετικής έρευνας. Μέσα σε ένα δεκάμηνο εκεί, εντοπίστηκαν σε διάφορα σημεία, 200 νεκρά ζώα (αγελάδες, πρόβατα, κατσίκια, βουβάλια και άλογα) που το συνολικό βάρος τους υπολογίζεται σε περίπου 38 τόνους!

Για το μεγάλο πρόβλημα, δηλώσεις έκανε και ο ζωολόγος και σύμβουλος διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Κομηνός. (Ήταν επικεφαλής έρευνας που διεξήγαγαν οι τις ΜΚΟ «ECO Studies» και «RWild IN GR» σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της λίμνης Κερκίνης και με χρηματοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.)

«Τόση ποσότητα κρέατος αφημένη στην ύπαιθρο επηρεάζει την άγρια ζωή. Μπροστά σ’ αυτήν την αφθονία τροφής, λύκοι και τσακάλια δεν κυνηγούν, αλλά συνυπάρχουν μαζί με ημιδεσποζόμενα σκυλιά, περιμένοντας απλώς πότε θα..ρίξουν τροφή οι κτηνοτρόφοι», εξήγησε, μιλώντας στο AΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι έχει αλλάξει η συμπεριφορά του λύκου και του τσακαλιού που είναι πλέον πιο “φιλική” με τον άνθρωπο, με τα σκυλιά να παίζουν ουσιαστικά τον ρόλο της “πόρτας” γι’ αυτή την προσέγγιση. Σκυλιά και άγρια κυνοειδή, σε μεγάλους πληθυσμούς, έρχονται κοντά, όταν υπάρχει άφθονη τροφή και δεν έχουν ανταγωνισμό. Τα άγρια αυτά σαρκοφάγα αυξήθηκαν και πλησίασαν τον άνθρωπο γιατί στην ουσία, οι κτηνοτρόφοι τα “εκτρέφουν”, πετώντας παράνομα τα νεκρά ζώα έξω από τις στάνες. Παράλληλα, τα σκυλιά, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι τσοπανόσκυλα, άρα δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα, έχουν μάθει στην παρουσία των τσακαλιών και των λύκων και δεν αντιδρούν καθόλου όταν μπαίνουν μέσα στις στάνες και επιτίθενται στα οικόσιτα ζώα», ανέφερε ο κ. Κομηνός στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Στη συνάντηση πήραν μέρος περισσότεροι από 30 ειδικοί από 20 χώρες: την Ευρώπη, την Ινδία, την Τουρκία, τη Σρι Λάνκα, ενώ από το Ισραήλ η συμμετοχή ακυρώθηκε λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, εργαζόμενοι από Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ και εργαζόμενοι από Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών της κεντρικής Μακεδονίας, καθώς  και ο διευθυντής και ειδικοί επιστήμονες από το Εθνικό Πάρκο του Δούναβη, της Ρουμανίας.

Υ.Γ.: Σε …πείσμα της πραγματικότητας, ωστόσο, εξακολουθούν να βγαίνουν στον ραδιοφωνικό αέρα σποτάκια που επιμένουν να παραπληροφούν, βομβαρδίζοντας την κοινή γνώμη με γοερά μηνύματα πώς λύκοι, τσακάλια και αρκούδες είναι  πληθυσμιακά σε δυσχερή θέση! Γιατί άραγε;;;

Kynigesia Team
Kynigesia Teamhttps://www.kynigesia.gr
Η Κυνηγεσία είναι η φωνή του σύγχρονου κυνηγού και κυνοφίλου στην Ελλάδα. Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό προς τη φύση, το Kynigesia.gr προσφέρει συνεχή και έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα αφορούν το κυνήγι, την κυνοφιλία και τη ζωή στην ύπαιθρο — 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Ακολουθώντας την πολύτιμη κληρονομιά του ιστορικού περιοδικού «Κυνηγεσία & Κυνοφιλία», συνεχίζουμε δυναμικά στο ψηφιακό περιβάλλον, παρέχοντας άρθρα, ρεπορτάζ, γνώμες και multimedia περιεχόμενο για την ελληνική κυνηγετική κοινότητα.
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News και δείτε πρώτοι τα νέα άρθρα μας.
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τσακάλια «πολιορκούσαν» τη Θεσσαλονίκη εδώ και 4 χρόνια

Κάποιοι, δυστυχώς, σφυρίζουν αδιάφορα Με καθυστέρηση τετραετίας αντιλήφθηκαν αρμόδιοι και μη, αλλά και τηλεοπτικά παράθυρα και site, τη σοβαρότητα του προβλήματος, όταν η άγρια ζωή...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ