spot_img
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτον Καναδά ζητούν το κυνήγι του υπερπληθυσµένου κορµοράνου

Στον Καναδά ζητούν το κυνήγι του υπερπληθυσµένου κορµοράνου

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Το κυνήγι του υπερπληθυσµένου κορµοράνου αιτούνται αρκετοί άνθρωποι της υπαίθρου στoν Καναδά

Συνεχώς δυναμώνουν οι φωνές σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζουν, πως η διαχείριση των ειδών, τα υγιή οικοσυστήματα και το κυνήγι είναι πρακτικές και έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν ουκ ολίγοι που επιμένουν να μην το βλέπουν, όμως η αρχή έχει γίνει. Η συζήτηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ανοίξει στα σοβαρά

Λύκοι, κάπροι, αλεπούδες, αγριοκούνελα, ελάφια, διάφορα είδη επιβλαβών που ανά περιόδους δημιουργούν πρόβλημα σε μία περιοχή, περιλαμβάνονται μεταξύ των ειδών της άγριας πανίδας που έχει παρθεί απόφαση για το κυνήγι τους, μέχρι οι πληθυσμοί τους να φτάσουν σε νούμερα τέτοια που δεν θα αποδεικνύονται επιζήμιοι για το οικοσύστημα στο οποίο διαβιούν.

Το… φτερωτό πρόβληµα

Στην Ευρώπη, το θέμα έχει έρθει έντονα στο προσκήνιο τελευταία λόγω των λύκων σε κάποιες άλλες χώρες δε εξ αιτίας και των κάπρων, κυρίως εξαιτίας και της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού όμως, και συγκεκριμένα στον Καναδά, το πρόβλημα είναι… φτερωτό. Στην επαρχία Νιουφάουντλαντ και Λαμπραντόρ, το είδος που απαιτεί άμεσο έλεγχο, καθώς οι πληθυσμοί του έχουν σημειώσει εκρηκτική άνοδο, είναι οι κορμοράνοι. Και ο αντίκτυπος, τόσο στο περιβάλλον όσο και στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, που είναι κατ’ εξοχήν ψαρότοπος, είναι δραματικές.

Τα κοπάδια των κορμοράνων έχουν ξεπαστρέψει τους σολομούς και τις πέστροφες του κόλπου, ενώ οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως τα περιττώματά τους έχουν αρχίσει να προκαλούν χημικές αλλοιώσεις και βλάβη στο έδαφος και τη χλωρίδα.
Κι αυτοί είναι οι δύο βασικοί λόγοι που ομάδες και άτομα σε όλη την επαρχία ζητούν από την κυβέρνηση να εγαρμοστεί το κυνήγι του υπερπληθυσµένου κορµοράνου, για να περιοριστεί ο αριθμός τους.

Στο Οντάριο

Ένα τέτοιο μέτρο, φυσικά, θα ήταν η εισαγωγή μιας κυνηγετικής περιόδου, όπως έγινε με τεράστια επιτυχία στο Οντάριο, αφού πρώτα διεξήχθη η σχετική έρευνα και παρουσιάστηκαν τόσο οι κατάλληλες ποσοστώσεις όσο και οι αποδείξεις των αρνητικών επιπτώσεων των κορμοράνων στο τοπικό οικοσύστημα.

Τον Αύγουστο του 2020, η κυβέρνηση του Οντάριο συμφώνησε να “λάβει μέτρα για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων και του φυσικού οικοτόπου σε όλη την επαρχία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κορμοράνων με διπλό λοφίο (το τοπικό είδος), εισάγοντας μία φθινοπωρινή κυνηγετική περίοδο για το είδος”.

Η κάρπωση ορίστηκε στα 15 πουλιά την ημέρα ανά κυνηγό, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου. Ενώ ορισμένοι κυνηγοί επιλέγουν να καταναλώσουν, στη συνέχεια, τους θηρευμένους κορμοράνους, οι υπόλοιποι καλούνται απλά να μαζέψουν το φτερωτό και να το απορρίψουν όπως προβλέπεται.

Παραπονιούνται οι τουρίστες

Στο Οντάριο, η πίεση που ασκήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, οι μελέτες και όλες οι καμπάνιες ενημέρωσης, διενεργήθηκαν από μία καλά συντονισμένη κοινή κίνηση ομάδων και πολιτών.

Ανάμεσά τους η Ομοσπονδία Κυνηγών και Ψαράδων του Οντάριο, Delta Waterfowl (οργάνωση για την προστασία των υδρόβιων και των οικοτόπων τους), η Εμπορική Αλιευτική Ένωση του Οντάριο και πολλοί ακόμα.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως οι αντιστάσεις από την κοινωνία ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Πλην μερικών γραφικών, ακόμα και οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες συντόνισαν τις φωνές τους ζητώντας περιορισμό των κορμοράνων, καθώς παραπονούνταν πως οι τουρίστες δεν πάνε σε μία περιοχή που είναι τόσο δύσοσμη εξαιτίας των περιττωμάτων.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Στην επαρχία του Λαμπραντόρ οι ντόπιοι δεν έχουν οργανωθεί ακόμα τόσο καλά, όμως μελετούν το παράδειγμα του Οντάριο για να δράσουν εξίσου σωστά. Ο Μιτς Χεντ, ντόπιος, κυνηγός και λάτρης της φύσης αλλά και της περιοχής του, εξήγησε μιλώντας για το θέμα, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
“Τα νερά έχουν γίνει άγονα, ούτε μύδια έχει, ούτε αγγούρια της θάλασσας, ή κάτι που α μπορεί να βρει κανείς. Όλες οι ακτές μας και τα νησιά στον κόλπο έχουν μεταβληθεί σε μία τεράστια φωλιά κορμοράνων. Επιπλέον, έχουν εκτοπίσει τους γλάρους, τα ψαρόνια και άλλα είδη. Αν μεγαλώσει λίγο ακόμα ο αριθμός τους, αναπόφευκτα τα πουλιά θα εξαπλωθούν και στα οικοσυστήματα γλυκού νερού και αυτό θα ήταν ολέθριο για τα ψάρια και για το περιβάλλον”, κατέληξε.

Κυνήγι του υπερπληθυσµένου κορµοράνου στον Καναδά και οι λύκοι στην Σουηδία…

Στο ίδιο μοτίβο, αλλά έχοντας πάρει την απόφαση να δράσει, η Σουηδία ανακοίνωσε πριν από μερικές μόλις μέρες, πως αποφάσισε να μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό των λύκων στην επικράτεια.

Μέσα στο 2022, η κυβέρνηση αποφάσισε τη θανάτωση των μισών από τα τετρακόσια ζώα που ζουν στη χώρα, κάτι για το οποίο νομοθέτησε, παρά το γεγονός πως αντίκειται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις οποίες ο λύκος είναι είδος υπό απειλή. Όπως αιτιολόγησε η υπουργός Γεωργίας, Αννα Κάρεν Σάδερμπεργκ, η θήρευση των μισών ατόμων του είδους κρίνεται απαραίτητη, καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται ετησίως και με τη θανάτωση κάποιων ζώων θα επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε το Κοινοβούλιο. Η υπουργός υπενθύμισε ακόμη, πως η κυβέρνηση έχει ήδη συμβουλευθεί την κρατική υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος σχετικά με το ιδανικό μέγεθος του πληθυσμού και η απόφαση πάρθηκε στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του πληθυσμού του είδους.

Στο παρελθόν, η υπηρεσία εκτιμούσε, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στην Σουηδία λιγότεροι από 300 λύκοι, καθώς και ότι ο πληθυσμός τους πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζεται με νέες αφίξεις ώστε να μην αποδυναμωθεί.

Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, ωστόσο, έχει ταχθεί υπέρ της θανάτωσης των λύκων ώστε να μην ξεπερνούν τα 170 ζώα, που είναι το κατώτατο όριο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. στην οδηγία για τη διατήρηση των ειδών.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγέλη εννιά λύκων επιτίθεται σε σκύλο σε κοινότητα του Καναδά – Βίντεο

Αγέλη εννιά λύκων επιτίθεται σε σκύλο σε κοινότητα του Καναδά Την τελευταία στιγμή οι λύκοι αποτρέπονται και ο σκύλος γλιτώνει από την μανία τους Ένα ακόμη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ