spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΑγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

«Το αγριογούρουνο έχει επί του παρόντος μακράν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τα ενδημικά είδη θηραμάτων. Η αυξητική τάση του αγριόχοιρου οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί .Ένας βασικός λόγος είναι εκείνος του υβριδισμού αλλά και η εξαιρετική προσαρμοστικότητά τους.

Ωστόσο, με όποιες αποκλίσεις κι αν παρατηρούνται με τον εκφυλισμό που έχει ως είδος υποστεί, ας ανατρέξουμε στις συνήθειες και συμπεριφορές εκείνες όσο και στα χαρακτηριστικά που ανέκαθεν χαρακτήριζαν το αξιοθαύμαστο αυτό ζώο.

Το αγριογούρουνο είναι ένα θηλαστικό ζώο που προέρχεται από την τάξη των χοίρων. Θεωρείται ο πρόγονος του σύγχρονου οικιακού, το οποίο, ως αποτέλεσμα της εξημέρωσης, έγινε τέτοιο. Το αγριογούρουνο είναι ένα μοναδικό ζώο που ζει σχεδόν σε κάθε ήπειρο της Γης μας.

Περίοδος δραστηριότητας – Πότε κινούνται τα αγριογούρουνα

Τα αγριογούρουνα είναι κυρίως νυκτόβια αλλά υπό συνθήκες κινούνται και κατά διαστήματα της ημέρας. Αυτό αλλάζει λόγω της αυξανόμενης επιρροής των ανθρώπων (οικισμός, δραστηριότητες στο δάσος), πράγμα που σημαίνει ότι η πλειονότητα των αγριόχοιρων είναι πλέον έξω και κυκλοφορούν τη νύχτα Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναζητούν γαλήνη μακριά από «ανοιχτά πεδία». Συχνά ξεκουράζονται στα γιατάκια τους, τα οποία ξαναφτιάχνουν σχεδόν καθημερινά.

Βιότοπος – Πού ζουν τα αγριογούρουνα;

Τα αγριογούρουνα προτιμούν πλούσια βλάστηση με χαμόκλαδα, υγρά μικτά ή φυλλοβόλα δάση που περιέχουν επίσης υδάτινα σώματα με λασπώδεις όχθους ή βαλτώδεις τόπους. Παρεμπιπτόντως, τα αγριογούρουνα είναι εξαιρετικοί κολυμβητές.

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

Σε έναν πρωτότυπο και γνήσιο βιότοπο είναι κάτοικοι των δασών και πολλές φορές σε πολιτιστικά τοπία επισκέπτονται συχνά χωράφια και γεωργικές καλλιέργειες. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο αγριόχοιρος κυνηγήθηκε τόσο έντονα.

Το αγριογούρουνο δεν μπορεί να ζήσει μόνιμα στις ψηλές ορεινές περιοχές λόγω έλλειψης επαρκούς τροφής και κατά συνέπεια μετακινείται σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Αρχικά, το αγριογούρουνο ήταν εγγενές μόνο στην Ευρώπη, την Ασία και, από την τελευταία εποχή των παγετώνων, επίσης στη Βόρεια Αφρική. Σήμερα υπάρχουν επίσης πληθυσμοί στη Βόρεια και Νότια Αμερική καθώς και στην Αυστραλία λόγω σκόπιμης εγκατάστασης.

Με την πάροδο του χρόνου, τα αγριογούρουνα χάνουν τον φόβο τους για τον άνθρωπο και διεισδύουν όλο και πιο βαθιά σε κατοικημένες περιοχές και καλλιεργημένα τοπία. Αυτό συχνά οδηγεί σε ζημιές σε κήπους και χώρους πρασίνου ή σε ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες, κάτι που έχει τεράστιο αντίκτυπο στη γεωργία και τη δασοκομία.

Συμπεριφορά προς τους ανθρώπους

Η συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους επί το πλείστον μπορεί να ταξινομηθεί ως ακίνδυνη, πλην εξαιρουμένου τα υβρίδια που φέρουν μια απρόβλεπτη και αλλόκοτη συμπεριφορά.

Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κινείστε στη φύση, ειδικά κατά την συνοδεία των μικρών από τα θηλυκά κατά τους κύριους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Οι χοιρομητέρες προστατεύουν ενστικτωδώς τους απογόνους τους από όλους τους πιθανούς εχθρούς, όπως ανθρώπους και σκύλους. Τα μυτερά και αιχμηρά δόντια τους μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

agriogoyrouno2

Όταν επιτίθενται σε ανθρώπους, τα αγριογούρουνα επιτίθενται συνήθως στο εσωτερικό των ποδιών και μπορεί να τραυματίσουν τις κεντρικές αρτηρίες με καταλυτικές συνέπειες.

Φυσικοί εχθροί του αγριόχοιρου

Τα αγριογούρουνα δεν έχουν σχεδόν καθόλου φυσικούς εχθρούς στην Νότια και Κεντρική Ευρώπη. Παρόλο που οι αρκούδες και οι λύκοι θηρεύουν τακτικά αγριόχοιρους, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στην πυκνότητα του πληθυσμού είναι οι κυνηγοί και η θνησιμότητα λόγω καιρικών συνθηκών.

Η πιο επικίνδυνη περίοδος για τα νεογέννητα αγριογούρουνα είναι οι πρώτες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Εάν εμφανιστούν κρυολογήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το ποσοστό θνησιμότητας είναι σχετικά υψηλό, καθώς η φυσική ρύθμιση της θερμότητας των νεαρών ζώων δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Το φυσικό προσδόκιμο ζωής του αγριόχοιρου στη φύση είναι 8 έως 12 χρόνια. Τα αγριογούρουνα ωστόσο μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια σε καλές συνθήκες διαβίωσης ή και αιχμαλωσίας.

agrigourouno3

Κοινωνική συμπεριφορά – Πώς ζουν τα αγριογούρουνα;

Το αγριογούρουνο ζει σε αγέλες και διατηρεί μια εξαιρετική κοινωνική συμπεριφορά. Μέλη μιας αγέλης αγριόχοιρων είναι οι χοιρομητέρες με τους απογόνους τους (θηλυκά και αρσενικά στο 2ο έτος της ζωής) και οι κάπροι. Τα μεγάλα και γηραιότερα αρσενικά αγριογούρουνα ζουν ως μοναχικά (οι λεγόμενοι μονιάδες).

Υπάρχει αυστηρή ιεραρχία και κατάταξη στο ίδιο το κοπάδι. Οδηγείται από την αρχηγό, συνήθως το γηραιότερο θηλυκό ζώο με την μεγαλύτερη εμπειρία. Η αρχηγός καθορίζει πρακτικά όλες τις βασικές δραστηριότητες της αγέλης: από την αναζήτηση τροφής μέχρι τη στιγμή της αναπαραγωγής. Εάν η αρχηγός πεθάνει, υπάρχουν συνήθως δύο επιλογές: είτε να βρεθεί αντικαταστάτης σε αγώνα κατάταξης, είτε το κοπάδι να διαλυθεί και τα μεμονωμένα ζώα να ενταχθούν σε άλλες ομάδες.

Εμφάνιση & χαρακτηριστικά – Πώς αναγνωρίζεται ένα αγριογούρουνο;

Χαρακτηριστικό του αγριόχοιρου είναι ένα μεγάλο κεφάλι, που αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του σώματος και το οποίο συγχωνεύεται σε ένα κοντόχοντρο, «αεροδυναμικό» σώμα χωρίς μακρύ λαιμό.

Παρά τα κοντά του πόδια, μπορεί να τρέξει με ταχύτητα έως και 50 χιλιόμετρα την ώρα και είναι ευκίνητο, γεγονός που το καθιστά άπιαστο τόσο για τα άγρια ζώα όσο και για τους κυνηγούς. Συν τοις άλλοις, το αγριογούρουνο κολυμπάει πολύ καλά και πηδά με διασκελισμούς σε απόσταση 3,5 μέτρων. Εντυπωσιακό είναι και το αμβλύ ρύγχος, το οποίο συγχωνεύεται σε ένα τυπικό ρύγχος των γουρουνιών. Τα αυτιά και τα μάτια του είναι μικρά.

Το τρίχωμα του αγριόχοιρου είναι κοντό και λείο το καλοκαίρι και δασύτριχο με μακριές μαύρες τρίχες το χειμώνα, οπότε το βασικό χρώμα του μεγαλύτερου αγριόχοιρου μπορεί να περιγραφεί ως γκριζόμαυρο. Χαρακτηριστικό του αγριογούρουνου είναι ένα μακρύ τρίχωμα στην πλάτη, το οποίο στη γλώσσα του κυνηγού λέγεται και «χαίτη».

Εξωτερικά, το αρσενικό και το θηλυκό αγριογούρουνο μπορούν να διαφοροποιηθούν με βάση το μέγεθός τους και τους εξωτερικούς κυνόδοντες: τους λεγόμενους « χαυλιόδοντες». Με ένα έμπειρο μάτι ή ένα οπτικό βοήθημα μπορεί να γίνει διάκριση και με βάση τα πρωτεύοντα γεννητικά όργανα. Τα νεογέννητα αναγνωρίζονται πολύ εύκολα, γιατί τους πρώτους μήνες της ζωής τους έχουν ένα μεσαίο-καφέ τρίχωμα με κιτρινωπές ρίγες που απαρτίζουν όλο το μήκος του σώματος. Μετά από περίπου μισό χρόνο, το χρώμα του τριχώματος παίρνει σταδιακά αυτό των μεγαλύτερων αγριόχοιρων.

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

Διατροφή – Τι τρώει το αγριογούρουνο

Τα αγριογούρουνα είναι παμφάγα. Προνύμφες, σκουλήκια και γαιοσκώληκες χρησιμεύουν ως τροφή, όπως και αυγά, ποντίκια, βελανίδια, σαλιγκάρια, μανιτάρια καλαμπόκι ή σιτηρά. Παρόλα αυτά, τρέφονται κυρίως (έως και 90 τοις εκατό) με φυτικές τροφές.

Είναι εξαιρετικά στο να σκάβουν στο έδαφος με το ρύγχος τους και επομένως οι βολβοί των λουλουδιών είναι επίσης ένα δημοφιλές φαγητό. Το πόσο προσαρμόσιμα είναι τα αγριογούρουνα φαίνεται από το γεγονός ότι εισέρχονται και σε ανθρώπινους οικισμούς τη νύχτα (και όχι μόνο) αναζητώντας υπολείμματα στους κάδους απορριμμάτων εκεί.

Ωστόσο, ανάμεσα στα απόλυτα αγαπημένα φαγητά του αγριογούρουνου είναι οι καρποί της βελανιδιάς, της οξιάς και του πουρναριού. Σε χρόνια που αυτά τα είδη δέντρων δίνουν αρκετό καρπό, τα αγριογούρουνα τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με αυτά για μήνες. Αν καρποφορούν λίγο ή καθόλου, τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και σε γεωργικές εκτάσεις.

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

Εάν η διατροφική κατάσταση είναι καλή, για παράδειγμα όταν παχαίνουν από καρπούς δέντρων βελανιδιάς, οξιάς και πουρναριού, ένας μεγάλος πληθυσμός αγριόχοιρου μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί σε σύγκριση με τον πληθυσμό της άνοιξης. Το νερό αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα για τα αγριογούρουνα που το αναζητούν σε αφθονία.

Όνομα: αγριογούρουνο (Sus scrofa) Αρσενικό όνομα: Κάπρος – Θηλυκό όνομα: Σκρόφα

Μέγεθος: Μήκος κεφαλιού-σώματος 130 – 170 cm, μήκος ουράς έως 25 cm

Βάρος: Το αγριογούρουνο (το αρσενικό) ζυγίζει μέχρι 170 κιλά (σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σημαντικά βαρύτερο), το θηλυκό ζυγίζει μέχρι 125 κιλά.

Σεξουαλική ωριμότητα: Μωρά 8 έως 10 μηνών. Οι κάπροι φτάνουν στους 12 έως 18 μήνες.

Εποχή ζευγαρώματος: Νοέμβριο έως Φεβρουάριο

Διάρκεια κύησης: 114 – 118 ημέρες (Μετρικός τύπος 333: 3 μήνες, 3 εβδομάδες, 3 ημέρες)

Γεννητούρια νέων απογόνων: Μάρτιος – Ιούνιος
Ωστόσο, μια αλλαγή στον χρόνο γεννήσεων παρατηρείται όλο και περισσότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι χοιρομητέρες να γεννούν απογόνους που παρεκκλίνουν από την «κανονική» περίοδο.

Αριθμός νεογνών: 4-5 (ελάχ. 2-3, μέγ. έως 6)

Ταχύτητα τρεξίματος: έως 50 χιλιόμετρα την ώρα.
Το σώμα τους φτάνει τα 0,9 – 2 μέτρα σε μήκος. Στο ακρώμιο κυμαίνονται 55-110 εκατοστά σε ύψος. Τα αρσενικά έχουν μεγάλους προεξέχοντες κυνόδοντες. Τα θηλυκά, σε αντίθεση με τα αρσενικά, έχουν μικρούς κυνόδοντες που δεν φαίνονται από έξω.

Αγριογούρουνο: Γνωριμία με το «τέρας»

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αγριογούρουνο επιτίθεται βίαια σε έναν ηλικιωμένο – Βίντεο

Αγριογούρουνο επιτίθεται βίαια σε έναν ηλικιωμένο Εξαιρετικά απρόβλεπτα και επιθετικά από τη φύση τους, τα αγριογούρουνα μπορούν να μετρατραπούν σε ένα από τα πιο επικίνδυνα...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ