ΑρχικήΚυνήγιΚύπρος: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο κυνήγι - Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Κύπρος: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο κυνήγι – Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο

Επιλέξτε το kynigesia.gr ως προτιμώμενη πηγή και δείτε περισσότερα άρθρα μας στην Αναζήτηση Google.
Προσθήκη του kynigesia.gr στην Google

Νέοι κανόνες για το κυνήγι, την άγρια ζωή και τη χρήση drones

Μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο που τροποποιεί την περί Θήρας νομοθεσία στην Κύπρο αναμένεται να συζητηθεί σύντομα από τη Βουλή.

Οι προτεινόμενες αλλαγές αποσκοπούν, μεταξύ άλλων, στον εκσυγχρονισμό της κυνηγετικής νομοθεσίας, στην ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής, στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και στην προώθηση της υπεύθυνης συμπεριφοράς κατά την άσκηση του κυνηγίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτεινόμενων τροποποιήσεων περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

Ενισχύεται ο ρόλος της Υπηρεσίας Θήρας στους βιοτόπους

Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας θα μπορεί να εκφέρει απόψεις και να εισηγείται όρους και αντισταθμιστικά μέτρα, όταν αυτό του ζητείται από αρμόδια αρχή, στο πλαίσιο διαδικασίας αδειοδότησης ή περιβαλλοντικής γνωμοδότησης για έργα, αναπτύξεις ή επεμβάσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν τη βιοποικιλότητα, τους βιοτόπους και την άγρια πανίδα και χλωρίδα ή να προκαλέσουν ρύπανση και φθορά οικοτόπων.

Παράλληλα, σε περίπτωση επέμβασης σε βιότοπο για την οποία δεν απαιτείται άδεια από αρμόδια αρχή, αλλά ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά η βιοποικιλότητα, ο βιότοπος ή η άγρια πανίδα, το πρόσωπο που προχωρεί στην επέμβαση θα υποχρεούται να ενημερώσει τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Θήρας.

Ο τελευταίος θα έχει την εξουσία να θέτει όρους σε σχέση με την επέμβαση, οι οποίοι θα είναι δεσμευτικοί για το πρόσωπο που την πραγματοποιεί.

Πρόκειται για διάταξη που ενισχύει ουσιαστικά τον ρόλο της Υπηρεσίας Θήρας στη διαχείριση και προστασία των βιοτόπων.

Πρόνοιες για παρεμπόδιση κυνηγών

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης αδίκημα για όποιον εκ προθέσεως παρενοχλεί ή εμποδίζει κάτοχο άδειας κυνηγίου κατά την άσκηση του κυνηγίου με νόμιμο τρόπο.

Αδίκημα θα αποτελεί, μεταξύ άλλων, και η χρήση φυσικού ή τεχνητού οπτικού, ακουστικού, οσφρητικού, γευστικού ή άλλου ερεθίσματος με σκοπό να επηρεαστούν τα θηράματα ώστε να αποφύγουν τη νόμιμη θήρευση.

Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται η χρήση μη επανδρωμένου οχήματος ή αεροσκάφους (drone) για την παρενόχληση κυνηγού ή των θηραμάτων, καθώς και η είσοδος σε γραμμή βολής κυνηγού με τρόπο που θέτει το συγκεκριμένο πρόσωπο σε κίνδυνο.

νέο πλαίσιο κυνηγιού στην Κύπρο

Περιορισμοί στο τάισμα της άγριας πανίδας

Μία ακόμη σημαντική πρόνοια αφορά την παροχή τροφής σε είδη της άγριας πανίδας χωρίς προηγούμενη άδεια του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Θήρας.

Η πρόνοια αυτή αφορά μεταξύ άλλων την πρακτική της παροχής τροφής σε θηράματα με σκοπό τη συγκέντρωσή τους σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παροχή τροφής και νερού, σπόρων και άλλων υλικών στο πλαίσιο φιλοθηραματικών έργων από κυνηγετικούς συλλόγους ή μεμονωμένους κυνηγούς θα μπορεί να πραγματοποιείται με την έγκριση και υπό τους όρους που θα θέτει ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας.

Προστασία φωλιών και νεοσσών

Προβλέπεται επίσης απαγόρευση της κλάδευσης, αποκοπής ή υλοτομίας δέντρων ή θάμνων όταν σε αυτά υπάρχουν ενεργές φωλιές άγριων πτηνών.

Η απαγόρευση επεκτείνεται και στην περίοδο κατά την οποία οι νεοσσοί εξακολουθούν να εξαρτώνται από τους γονείς τους.

Πρόκειται για πρόνοια με ιδιαίτερη σημασία για την προστασία της άγριας ζωής, η εφαρμογή της οποίας, ωστόσο, θα απαιτήσει αποτελεσματικό έλεγχο στο πεδίο.

Μπαίνουν στο στόχαστρο και τα drones

Κατά τη διεξαγωγή του κυνηγίου θα απαγορεύεται η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) με σκοπό την παρενόχληση ή την παρακολούθηση θηραμάτων, καθώς και το «πάντημα», δηλαδή η σκόπιμη μετακίνηση ή προώθηση θηραμάτων προς τα όπλα.

Η χρήση drones για τέτοιους σκοπούς δεν είναι σήμερα ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κύπρο, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόνοια λειτουργεί προληπτικά, θέτοντας σαφές πλαίσιο για τη χρήση της τεχνολογίας στο κυνήγι.

Τέλος στις αναρτήσεις με θηρευμένα ή τραυματισμένα θηράματα;

Μία από τις διατάξεις που αναμένεται να προκαλέσουν συζήτηση αφορά τη δημοσίευση φωτογραφιών ή βίντεο που παρουσιάζουν θηρευμένα ή τραυματισμένα θηράματα.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση, κάτοχος άδειας κυνηγίου που δημοσιεύει ή αναρτά στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες ή βίντεο τέτοιου περιεχομένου θα στερείται το προνόμιο ανανέωσης της άδειας κυνηγίου.

Η στέρηση αυτή θα μπορεί να αρθεί εφόσον ο κάτοχος παρακολουθήσει τα προβλεπόμενα επιμορφωτικά μαθήματα και επιτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις.

Παράλληλα, προβλέπεται η επιβολή τριών προειδοποιητικών βαθμών. Στους πέντε βαθμούς επέρχεται αυτόματη στέρηση της κυνηγετικής άδειας.

Η συγκεκριμένη πρόνοια επιχειρεί να θέσει περιορισμούς σε αναρτήσεις που, πέρα από το περιεχόμενό τους, ενδέχεται να επηρεάζουν και την εικόνα της κυνηγετικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η εφαρμογή

Εφόσον οι προτεινόμενες τροποποιήσεις εγκριθούν από τη Βουλή και καταστούν νόμος, το επόμενο και κρίσιμο βήμα θα είναι η εφαρμογή τους στην πράξη.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει σημαντικές πρόνοιες για την προστασία των βιοτόπων και της άγριας ζωής, αλλά και για τη συμπεριφορά όσων ασκούν το κυνήγι.

Το κατά πόσο οι αλλαγές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποτελεσματική εφαρμογή και τον έλεγχο των νέων διατάξεων στο πεδίο.

Αντώνης Ταλιώτης
Αντώνης Ταλιώτης
Ο Αντώνης Ταλιώτης γεννήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου το 1966. Σπούδασε λογιστική στο Λονδίνο και είναι μέλος του συνδέσμου επαγγελματιών λογιστών της Αγγλίας & Ουαλίας και του αντίστοιχου της Κύπρου. Ειδίκευσή του τα φορολογικά θέματα. Ασχολείται με το κυνήγι εδώ και 45 χρόνια. Κυνηγά όλα τα θηράματα, αλλά αγαπά ιδιαίτερα την πέρδικα και την φραγκολίνα, καθώς και τα υδρόβια. Είναι ερασιτέχνης εκτροφέας κούρτσχααρ και του αρέσει η ενασχόληση με την σκοποβολή κινητού στόχου (δίσκων).
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News και δείτε πρώτοι τα νέα άρθρα μας.
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κύπρος στην κορυφή της Ευρώπης με ελληνικούς ιχνηλάτες – Πρωταθλήτρια στο 30ό πανευρωπαϊκό κύπελλο

Μεγάλη επιτυχία για την εθνική μας φυλή στον Κίσσαβο, όπου η κυπριακή ομάδα με Ελληνικούς Ιχνηλάτες κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία αγέλης, στο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ