spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΦτερωτάΤσίχλαΤσίχλα: Συνταγή για ένα αποδοτικό κυνήγι

Τσίχλα: Συνταγή για ένα αποδοτικό κυνήγι

|

Τσίχλα: Συνταγή για ένα αποδοτικό κυνήγι

Η σοφή λαϊκή παροιμία «το ψάρι θέλει υπομονή και το κυνήγι τέχνη» υπονοεί για το κυνήγι εκείνα τα συστατικά και τις τεχνικές που θα γεμίσουν τη τσάντα με θηράματα. Και δεν είναι διόλου περίεργο, κυνηγοί με ίδια σκοπευτική ικανότητα και σωματικά προσόντα να έχουν διαφορετικές καρπώσεις.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον κυνηγό της τσίχλας να ξεχωρίζει; Ας δούμε δύο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνει υπόψη του πριν αποφασίσει την έξοδο στο βουνό, και στη συγκεκριμένη περίπτωση την έξοδο κατά τη διάρκεια των μπασιμάτων.

Οι αντίξοες μέρες

Αλήθεια τι καλό μπορεί να περιμένει ο κυνηγός στα μπασίματα του Οκτώβρη όταν καρτερεύει με νοτιά και υγρασία; Και είναι αδιάφορο πόσο καλό τουφέκι είναι και αν διαθέτει ακριβό όπλο και πυρομαχικά. Τίποτα απολύτως και το χειρότερο, ότι δικαιολογεί την άγνοιά του με την ανυπαρξία των πουλιών και την κακή του τύχη.

Για τα μικρά πουλιά ο νοτιάς είναι ο κόντρα άνεμος που δυσκολεύει πολύ τη πτήση, όταν μάλιστα αυτή έχει διάρκεια κάποιων ωρών. Σκεφθείτε ένα αθλητή μαραθωνοδρόμο, γιατί τέτοιος είναι και η τσίχλα, να τρέχει με αντίθετο ισχυρό και υγρό άνεμο. Η καταπόνηση είναι τεράστια και εφ όσον είναι στο χέρι του θα την αποφύγει.

Και αν βρεθούν αυτή την αντίξοη μέρα λίγα πουλιά, θα είναι όσα έμειναν για ξεκούραση από τη προηγούμενη και θα παρατηρήσουμε ότι έρχονται από κατεύθυνση αντίθετη με τη ρότα των μπασιμάτων.

Η επίδραση του ήλιου

Τον Οκτώβρη με άνεμο βορείων διευθύνσεων οι μέρες είναι συνήθως ηλιόλουστες. Αλλά ο ήλιος ενοχλεί στα μάτια τη τσίχλα, όπως και τα περισσότερα πουλιά, και επιδιώκει να τον πλαγιοκοπεί κατά τη πτήση της.

Για αυτό θα παρατηρήσουμε ότι με τη μετακίνηση του ήλιου αλλάζουν γωνία πτήσης και οι τσίχλες. Έτσι αν για παράδειγμα νωρίς το πρωί οι τσίχλες έρχονται ακριβώς κατά πάνω μας, με τη πρόοδο της μέρας θα έρχονται από πιο αριστερά ή πιο δεξιά, ανάλογα με τη θέση του κυνηγού. Έτσι μία μικρή μετακίνηση σε θέση πάνω στη πορεία των πουλιών θα αυξήσει την κάρπωση και θα γλυτώσει τον κυνηγό από τις μακρινές και άστοχες τουφεκιές.

Σημαντικό ακόμα είναι, ότι με το ψήλωμά του ήλιου διακόπτεται η πτήση των πουλιών, τα «καθίζει» όπως συνηθίζεται στη κυνηγετική γλώσσα. Με την αιτία να

οφείλεται στη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας. Το αντιστάθμισμα όμως είναι ότι υποχρεώνει τις τσίχλες να πετούν χαμηλά, ώστε να πιάσουν κάπου κοντά. Ένα γεγονός ευεργετικό, καθώς όλοι οι κυνηγοί γνωρίζουν ότι στα μπασίματα οι τσίχλες πετούν ψηλά.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει τις μέρες με αραιή συννεφιά, με το μπάσιμο να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά με τις τσίχλες να πετούν μεσούρανα.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα

Τσίχλα: Ο απόηχος κρατάει ακόμα Η περίοδος του κυνηγίου έκλεισε, τα θηράματα ξαναβρήκαν τον συνήθη ρυθμό τους, αλλά η αναταραχή των κυνηγών της τσίχλας και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ