spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΤρυγόνια, ορτύκια, τσίχλες: Πώς συγκροτούνται τα μεταναστευτικά κοπάδια

Τρυγόνια, ορτύκια, τσίχλες: Πώς συγκροτούνται τα μεταναστευτικά κοπάδια

|

Τρυγόνια, ορτύκια, τσίχλες: Πώς συγκροτούνται τα μεταναστευτικά κοπάδια

Στο κυνήγι των διαβατάρικων τρυγονιών και ορτυκιών, αλλά και στις τσίχλες, συναντάμε μονά, ζευγάρια ή και τριάδες-τετράδες πουλιών και σπανίως περισσότερα άτομα μαζί

Αλλά με την ολιγομελή αυτή σύνθεση θα μεταναστεύσουν τα πουλιά όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος; Είναι έτσι σε θέση να τα βγάλουν πέρα με τις δύσκολες συνθήκες που πιθανό να αντιμετωπίσουν στο μεταναστευτικό ταξίδι, όπως είναι ο αντίξοος καιρός και τα αρπακτικά;

Ασφαλώς όχι και ακριβώς για τους λόγους αυτούς συγκροτούν τα κοπάδια, που ποικίλουν σε όγκο ανάλογα με το είδος.

Στα τρυγόνια τον ρόλο του οδηγού αναλαμβάνουν ένα ή δύο ενήλικα άτομα, που αργά το σούρουπο πετούν πάνω από τη περιοχή που βρίσκονται διάσπαρτα άλλα τρυγόνια. Με ένα κώδικα επικοινωνίας, άγνωστο σε εμάς, ειδοποιούν τα πουλιά, όσα είναι έτοιμα για το μακρύ ταξίδι καθώς έχουν αποθηκεύσει το λίπος-καύσιμο, ότι έφθασε η ώρα.

Τα τρυγόνια εγκαταλείπουν κατά μόνας τη θέση κούρνιας και ενώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας το κοπάδι που θα μετακινηθεί. Αυτό συμβαίνει αργά το σούρουπο την ώρα που τα μάτια δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τα δρώμενα. Πρόκειται όμως για ένα θέαμα ανυπέρβλητης ομορφιάς που λίγοι κυνηγοί έχουν τη τύχη να δουν.

Σημάδι για την επικείμενη αναχώρηση των πουλιών είναι η βόσκηση τις μεγάλες απογευματινές ώρες, κατά παρέκκλιση της καθημερινής ρουτίνας. Αν λοιπόν δείτε τρυγόνια να βόσκουν μέχρι αργά, κάτι που κινεί τη περιέργεια, να ξέρετε ότι την επόμενη μέρα ο κυνηγότοπος θα έχει αδειάσει από τα περισσότερα πουλιά. Θα παραμείνουν μόνο όσα είναι ανέτοιμα να μετακινηθούν.

Στις τσίχλες η αναχώρηση της πρώτης φουρνιάς, ξεκινά το απόγευμα, αλλά σε ώρα που το ημερήσιο φως παρέχει την ευκαιρία για παρακολούθηση…της απογείωσης. Που πραγματικά είναι εντυπωσιακή, με τις τσίχλες, και αυτές κατά μόνας, να εγκαταλείπουν τη βοσκή και με ανύψωση σχεδόν κάθετη ή καλύτερα με απότομη κλίση, να ανεβαίνουν σε ύψος των 100 περίπου μέτρων και να οριζοντιώνονται όταν αποκτήσουν το επιθυμητό ύψος. Όπως ακριβώς γίνεται με την απογείωση του αεροπλάνου.

Το θέαμα απόλαυσα για πρώτη φορά σε ένα αμπελώνα της Αχαϊας, στα τέλη του Οκτώβρη, με τσίχλες που είχαν σταθμεύσει για ανάπαυλα και ανεφοδιασμό και αναχωρούσαν για πιο νότιους προορισμούς. Η δεύτερη φορά ήταν την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου στο Κομπότι Άρτας, με το θέαμα των πουλιών να είναι πιο απολαυστικό, λόγω της πληθώρας των τσιχλών που μετακινούνταν, αλλά προς τον βορρά αυτή τη φορά.

Για τα ορτύκια που η μετακίνησή τους είναι καθαρά νυχτερινή, το γνωστό από τις θερμικές κάμερες νυχτερινής παρακολούθησης και τα ραντάρ, είναι ότι ταξιδεύουν σε πολύ πυκνούς σχηματισμούς για λόγους ασφαλείας, με την ίδια περίπου μορφή που έχουν τα κοπάδια των ψαρονιών.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορτύκια, τρυγόνια και λίγες μπεκάτσες…

Πολλά τα ορτύκια τις προηγούμενες μέρες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι βροχές. Όχι ακόμη στα μέρη των Ιωαννίνων, αλλά λίγο πιο νοτιοδυτικά, στα παράλια του...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ