spot_img
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟ κτηνοτρόφος από τη Φθιώτιδα για την επίθεση της αρκούδας: «Δεν βρήκα...

Ο κτηνοτρόφος από τη Φθιώτιδα για την επίθεση της αρκούδας: «Δεν βρήκα τα ζώα μου, θα έχανα και την ζωή μου»

|

Ο κτηνοτρόφος από τη Φθιώτιδα για την επίθεση της αρκούδας: «Δεν βρήκα τα ζώα μου, θα έχανα και την ζωή μου»

«Μου κατέβασε το ένα μάγουλο μέχρι το λαιμό. Με χτύπησε στο πρόσωπο και στο στήθος. Ούτε κατάλαβα πώς μου ρίχτηκε. Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Άκουσα το θόρυβο, καθώς ορμούσε καταπάνω μου, από το πλάι. Δεν πρόλαβα να γυρίσω και ένα αγρίμι, ολόκληρο «βουνό» με είχε γκρεμίσει κάτω. Ένιωσα τα νύχια του στο πρόσωπό μου. Έγειρα στο πλάι κι έκλεισα τα μάτια, περιμένοντας το τέλος. Όταν ξανάνοιξα ήμουν μέσα στα αίματα. Το μπλουζάκι μου ήταν κουρελιασμένο και στα αίματα! Ήταν ένας εφιάλτης!».

Αυτή είναι η περιγραφή της σκηνής για την επίθεση της αρκούδας από τον κτηνοτρόφο, στη δασική περιοχή πάνω από το Μαυρίλο Φθιώτιδας. Πρόκειται για τον Γιάννη Μακρυγιάννη, 61 ετών, έγγαμο και πατέρα δυο γιων και μιας κόρης, από το χωριό Μερκάρδα, όπου τον χειμώνα ζουν μόλις 15-20 ψυχές.

«Έψαχνα να βρω ένα μοσχάρι, γύρω στα 300 κιλά και 20 πρόβατα. Δεν βρήκα κανένα από τα ζώα μου, αλλά παραλίγο θα έχανα και την ζωή μου!» διατυπώνει το παράπονό του, μια μέρα αφότου είχε βγει από το νοσοκομείο, μετά την περιπέτειά του με την αρκούδα.

Ήταν γύρω στις 7 το απόγευμα, όταν ο 61χρονος, πήγε να ψάξει τα χαμένα του ζώα

«Ήθελε να πάει η γυναίκα μου! Ευτυχώς, της είπα να μείνει με το κοπάδι. Εγώ με το αυτοκίνητο πήγα γύρω στα 500 μέτρα από το μαντρί. Κατέβηκα για να ακούσω τα σκυλιά που αλυχτούσαν εκεί κοντά. Δεν είχα απομακρυνθεί ούτε 10-15 μέτρα, όταν μου τράβηξε την προσοχή μια δυσάρεστη μυρωδιά και μύγες που βούιζαν. Το μοσχάρι θα είναι σκοτωμένο σκέφτηκα. Και πριν κάνω βήμα, είχα βρεθεί στο έδαφος από το χτύπημα μιας αρκούδας που ήρθε από το πουθενά», συνεχίζει ο κτηνοτρόφος.

Μεγαλωμένος στο βουνό, ο κ. Μακρυγιάννης με τη σύζυγό του, τον περισσότερο χρόνο τον περνούν, σε ένα μικρό σπιτάκι που διαθέτουν για να είναι κοντά στα ζώα τους: γύρω στα 200 γιδοπρόβατα και 4 με 5 μοσχάρια. «Είμαι κτηνοτρόφος από δέκα ετών. Στα μέρη μας είχαμε λύκους-που τώρα έχουν γίνει πάρα πολύ, αλλά αρκούδα δεν υπήρχε. Δεν είχα συναντήσει ούτε εγώ, ούτε οι άλλοι τσομπάνηδες», που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Καρπενησίου, μετά την επεισοδιακή εμπειρία του με το μεγαλόσωμο αγρίμι.

Μετά τη επίθεση η αρκούδα χάθηκε στο δάσος, θορυβημένη ίσως και από τα σκυλιά που την αντιλήφθηκαν και με γαυγίσματα την ανάγκασαν να απομακρυνθεί από τον αιμόφυρτο κτηνοτρόφο, που με κόπο μπήκε στο αυτοκίνητό του και επέστρεψε κοντά στη σύζυγό του.

«Η γυναίκα μου κόντεψε να μείνει στον τόπο. Δεν έβλεπε πρόσωπο. Μόνο αίματα! Τηλεφωνήσαμε σ’ ένα φίλο που ήρθε και με πήγε στο νοσοκομείο. Μού έκαναν ενέσεις και αντιβίωση κάθε πέντε ώρες. Το πρόσωπο μου έχει 25 ράμματα. Πήρα εξιτήριο, αλλά μέρα παρά μέρα θα πηγαίνω για αλλαγές. Δεν έχω πάρει φάρμακο στην ζωή μου και τώρα μου έδωσαν οι γιατροί να πίνω οκτώ χάπια!», προσθέτει ο 61χρονος.

«Ας μας πει η Πολιτεία, αν θέλουν να εξοντώσουν την ορεινή κτηνοτροφία να το ξέρουμε! Να τα παρατήσουμε όλα και να αφήσουμε τα μέρη μας στις αρκούδες και του λύκους;» είναι το εύλογο ερώτημα ενός ανθρώπου της υπαίθρου και του μόχθου. Περιττό να αναφερθεί ότι έως και τώρα, κανείς από τους εκπροσώπους των δυο οργανώσεων που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου (Αρκτούρος και Καλλιστώ), δεν έχει επικοινωνήσει με τον κτηνοτρόφο.

«Μόνο ένας γνωστός δασικός και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος με πήραν τηλέφωνο, για  να δουν πώς είμαι. Από τις οργανώσεις κανείς δεν νοιάστηκε και λυπάμαι! Αλλά το θέμα δεν θα το αφήσω έτσι. Θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη και θα κάνω μήνυση κατά παντός υπευθύνου!», καταλήγει ο κ. Μακρυγιάννης.

  • Περισσότερες λεπτομέρειες για την περιπέτεια που έζησε ο 61χρονος κτηνοτρόφος θα μας δώσει στην αυριανή εκπομπή «Πρωινές Ιχνηλασίες» με τους Σοφοκλή Κοσκινά και Μηνά Ιορδάνογλου.

Πως γλίτωσε ο κτηνοτρόφος στη Φθιώτιδα από την αρκούδα – Βίντεο

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα επιτίθεται σε φορτηγό και σπάει το παρμπρίζ στην Ιαπωνία – Βίντεο

Αρκούδα επιτίθεται σε φορτηγό και σπάει το παρμπρίζ στην Ιαπωνία Η τρομακτική στιγμή που μια αρκούδα επιτίθεται σε ένα φορτηγό και ραγίζει το παρμπρίζ κατά...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ