spot_img
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΟι «βασίλισσες του δάσους» είναι σκαλωμένες στα ψηλά! - Βίντεο

Οι «βασίλισσες του δάσους» είναι σκαλωμένες στα ψηλά! – Βίντεο

Περιμένουν να αλλάξει ο καιρός...

|

Οι μπεκάτσες παραμένουν σε μεγάλο υψόμετρο…

Στα ψηλά βουνά βρίσκονται ακόμη οι «βελουδομάτες»!

Έχουν περάσει τα σύνορα και κατασκηνώνουν μέσα στα έλατα και κοντά στα νερά, όπου μπορούν να σκάψουν με τη μύτη τους το έδαφος για να βρουν τροφή.

Εκεί, τις συνάντησαν κι ήταν πολλές, ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και ο Νίκος Γράντας, που πέρασαν το εορταστικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, στη Ελατιά, την Σκαλωτή και το Στραβόρεμα της Δράμας: μια περιοχή, λες και ξεπηδά από τις σελίδες ενός παραμυθιού, που το εικονογράφησε το χέρι του Δημιουργού!Τους είχε προσκαλέσει, ο φίλος τους Βασίλης, από την Σκαλωτή, που ήταν κι ο οδηγός και συγκυνηγός τους στα μέρη που εκείνος τα γνώριζε καλά, όπως την…τσέπη του!

«Οι μπεκάτσες ήταν παντού! Όπου λύναμε τα σκυλιά, έπεφταν πάνω τους και μαρμάρωναν κάθε τόσο σε φέρμα!», είπε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Γκροζούδης.

Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, οι τρεις φίλοι πέρασαν από την εκκλησία που φέρει το όνομά του, στην Σκαλωτή, για να ανάψουν ένα κερί στη χάρη του. Κι εκεί, αποδείχτηκαν και χρήσιμοι. «Μια ηλικιωμένη γυναίκα λιποθύμησε και τη βοήθησε να συνέλθει ο Νίκος, ο οποίος ξέρει από πρώτες βοήθειες!», πρόσθεσε ο Φίλης.Το Σάββατο, στις 28 Οκτωβρίου, οι τρεις φίλοι πέρασαν και προσκύνησαν το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στα θύματα των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής.

Τον Μάιο του 1944, οι Βούλγαροι κατέστρεψαν τον οικισμό της Σκαλωτής κι εκτέλεσαν δέκα κατοίκους του (ανάμεσά τους και πέντε ανήλικους) σε αντίποινα για τις απώλειες που υπέστησαν λίγες μέρες πριν στη μάχη της Γέφυρας των Παπάδων.

Το ίδιο βράδυ, στην καλύβα όπου διανυκτέρευσαν, ο Νίκος γιόρτασε και τα γενέθλιά του, σβήνοντας το κεράκι από την τούρτα, με τους άλλους δυο να του τραγουδούν «…μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά!».

Η Ελατιά ή Καράντερε είναι δασοσκεπές βουνό της Μακεδονίας στο νομό Δράμας με ψηλότερο υψόμετρο τα 1.825 μ. στην κορυφή Τσάκαλος. Το δάσος της είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Εκεί, κατά την αρχαιότητα ζούσαν οι Δίοι, πανάρχαιο ελληνοπελασγικό φύλο που αργότερα ταξινομήθηκε ως θρακικό. Βρίσκεται στο νομό Δράμας και αποτελεί τμήμα της οροσειράς της κεντρικής Ροδόπης. Ορίζεται ανατολικά από το Μεγάλο Ρέμα και δυτικά από τον Δεσπότη ποταμό. Από την Ελατιά πηγάζει και το Βαθύρεμα ή Μαύρο Ρέμα (Καρά Ντερέ).

Εκτός από τον Τσάκαλο, άλλες κορυφές είναι οι Οξιές (1.811μ.), η Ελατιά (1.647 μ.), η Μπουζάλα (1.631 μ.), η Πυραμίδα Κούτρα (1.628) το Ζερβό (1578μ.). τα Καλύβια Γραβάνη ( 1556 μ.) κ.α. Στην Ελατιά, υπάρχει το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, στη θέση του παλιότερου τσελιγκάτου Σαρακατσαναίων με την ονομασία Καλύβια Κούτρα. Εκεί, κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία) γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων Ανατολικής Μακεδονίας. Το Δασικό χωριό βρίσκεται στο κέντρο της Ελατιάς.

Κάποιοι άλλοι αριθμοί, επίσης, έχουν ενδιαφέρον. Είναι μια έκταση εβδομήντα χιλιάδες εκτάρια θεϊκής ομορφιάς: ένα φυσικό πάρκο, όπου η ερυθρελάτη που δεσπόζει, φτάνει σε ύψος και τα 65 μέτρα!

Εκεί ζουν όλα τα μεγαλύτερα θηλαστικά της πατρίδας μας: αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, ζαρκάδια, αγριογούρουνα,τσακάλια, αγριόγατοι, ασβοί, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκίουροι και βίδρες.

Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος αγριόκουρκος.

Η Σκαλωτή είναι ορεινό χωριό, με λιγοστούς κατοίκους (41 κατά την απογραφή του 2021). Βρίσκεται στην ιστορική και γεωγραφική περιοχή Τσετς, ψηλά στις νοτιοδυτικές πλαγιές της Ροδόπης και συγκεκριμένα στην Ελατιά, δώδεκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σιδηρόνερου. Στα ανατολικά του Δασικού χωριού και σε απόσταση επτά χιλιομέτρων είναι η επίσης μαγευτική θέση «Στραβόρεμα».

  • Στο βίντεο που ακολουθεί ο δάσκαλος Φίλης Γκροζούδης, συγκινημένος περιγράφει όσα είδε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έρευνα: η πλανόδια αναπαραγωγή της αμερικανικής μπεκάτσας

Αμερικανική μπεκάτσα: Νέα έρευνα για την αναπαραγωγή της Αυτό που γνωρίζουμε έως τώρα είναι ότι τα μεταναστευτικά πουλιά μετακινούνται ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ