spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΆνθρωποι και Τόποι«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» και οι ακόμη πιο θαυμαστοί εμπνευστές...

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» και οι ακόμη πιο θαυμαστοί εμπνευστές του – Βίντεο…

|

Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται σίγουρα την υπέροχη σειρά κινουμένων σχεδίων με πρωταγωνιστή τον ατίθασο νεαρό Νίλς Χόλγκερσον, που ωριμάζει ταξιδεύοντας στην πλάτη μιας χήνας, του Μάρτιν. Παρέα με το Καρότο, το μικρό χαμστεράκι και το κοπάδι των αγριόχηνων με αρχηγό την Άκα πετούν προς τη Λαπωνία για το καλοκαίρι.

Οι άγριες χήνες, που δεν χαίρονται καθόλου που ταξιδεύουν μαζί με ένα αγόρι και μια οικόσιτη χήνα, τον οδηγούν τελικά σε ένα περιπετειώδες ταξίδι σε όλες τις ιστορικές επαρχίες της Σουηδίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παντού συναντούν την πονηρή αλεπού Σμύρε.

Οι περιπέτειες του Nils, καθώς και οι χαρακτήρες και οι καταστάσεις που συναντά, τον διδάσκουν να βοηθάει τους άλλους ανθρώπους και να μην είναι εγωιστής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Nils καταλαβαίνει ότι αν αποδείξει ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο, το tomte (το μικρό ξωτικό) μπορεί να το σκεφτεί να τον επαναφέρει στο κανονικό του μέγεθος.

Κάτω από τις γραμμές…

Όμως, πέρα από την επιφάνεια της υπόθεσης αξίζει να δει κανείς ποιο είναι το υπόβαθρο και ποια η στόχευση ενός έργου που κυριολεκτικά αγάπησε όλος ο κόσμος. Πίσω λοιπόν από τις περιπέτειες του Νιλς Χόλγκερσον βρίσκεται η συγγραφέας   Selma Lagerlöf, η πρώτη γυναίκα που έλαβε το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας (1909), «για τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της».

Πρωτοδημοσίευσε το βιβλίο «The Wonderful Adventures of Nils» το 1906, αφού είχε προηγηθεί εντολή ανάθεσης της Σουηδικής Διδασκαλικής Ομοσπονδίας το 1902 στην συγγραφέα να συντάξει ένα… σχολικό εγχειρίδιο Γεωγραφίας για τα δημόσια σχολεία.

Η Selma Lagerlöf πήρε το θέμα ζεστά και, αντί να γράψει μια ξερή σχολική Γεωγραφία, αφιέρωσε τρία χρόνια στη μελέτη της φύσης και στην εξοικείωση με τη ζωή των ζώων και των πτηνών. Αναζήτησε αδημοσίευτα μέχρι τότε στοιχεία λαογραφίας και θρύλους των διαφόρων επαρχιών της Σουηδίας και τα συνύφανε  ευρηματικά στην ιστορία του βιβλίου της (όπως μας πληροφορεί στην εισαγωγή η μεταφράστρια Velma Swanston Howard).

Έτσι η βραβευμένη συγγραφέας κατάφερε να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον έργο για κάθε παιδί, το οποίο διακριτικά μάθαινε την ανθρωπογεωγραφία και τον πολιτισμό του τόπου του με τον πιο ελκυστικό τρόπο.

Όσο για τη μεταφορά του στην οθόνη, πρόκειται για ιαπωνική παραγωγή (!) αποτελούμενη από πενήντα δύο επεισόδια 25 λεπτών, που μεταδόθηκαν στο NHK από τις 8 Ιανουαρίου 1980 έως τις 17 Μαρτίου 1981. Τα κινούμενα σχέδια ήταν η πρώτη παραγωγή του Studio Pierrot, ενώ σκηνοθέτησε ο Mamoru Oshii. Όσο για τη μουσική που καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο (προβλήθηκε με επιτυχία σε πάνω από 150 χώρες), ανήκει στον Τσέχο συνθέτη Karel Svoboda.

Στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε τρεις φορές: το 1985 από την ΕΡΤ-1, το 1987 από την ΕΤ-1 και το 1989 από την ΕΤ3…

(Με πληροφορίες από την Wikipedia)

Δείτε το 3ο επεισόδιο “Σμύρε, η αλεπού”

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χιλιάδες νεκρές χήνες «κολλημένες» σε παγωμένη λίμνη – Δραματικά πλάνα

Χιλιάδες νεκρές χήνες «κολλημένες» σε παγωμένη λίμνη - Δραματικά πλάνα Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι χήνες αυτές έπεσαν θύμα μαζικού θανάτου που προκλήθηκε από τη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ