spot_img
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότητα"Να μειωθεί στα 16 χρόνια το όριο για άδεια θήρας.."

“Να μειωθεί στα 16 χρόνια το όριο για άδεια θήρας..”

|

 

Επτά στους δέκα κυνηγούς θέλουν να κατέβει το όριο ηλικίας για την έκδοση της πρώτης κυνηγετικής άδειας, οι τέσσερις στους δέκα  θεωρούν ότι η απουσία λαγών σε μέρη που δεν επιβαρύνονται από τη θήρα οφείλεται στους άρπαγες, ενώ ο ένας  στους δυο πιστεύει ότι οι απογευματινές εκπαιδευτικές εξορμήσεις δεν ωφελούν καθόλου τον ιχνηλάτη!

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης

 

Επτά στους δέκα κυνηγοί θέλουν να κατέβει το όριο ηλικίας για την έκδοση της πρώτης κυνηγετικής άδειας, οι τέσσερις στους δέκα  θεωρούν ότι η απουσία λαγών σε μέρη που δεν επιβαρύνονται από τη θήρα οφείλεται στους άρπαγες, ενώ ο ένας  στους δυο πιστεύει ότι οι απογευματινές εκπαιδευτικές εξορμήσεις δεν ωφελούν καθόλου τον ιχνηλάτη!

Την τάση που επικρατεί- όχι στην πυραμίδα (διοικητικά συμβούλια), αλλά στη …βάση των κυνηγών (τα απλά μέλη των συλλόγων) , επιχειρούν να ανιχνεύσουν τα «ΚΝ», καταγράφοντας τις απαντήσεις τους σε ερωτήματα που τέθηκαν διαδικτυακά, για ζητήματα που τους απασχολούν.

Η πρωτοβουλία ανήκει στη διαδικτυακή Ομάδα Εκπαίδευσης Λαγοκυνηγών, η οποία διενήργησε το περασμένο δεκαπενθήμερο τρία γκάλοπ.

«Στην Κύπρο, μπορεί κάποιος να βγάλει άδεια θήρας από τα 16 χρόνια του με υπογραφή του κηδεμόνα του και να πηγαίνει στο κυνήγι με συνοδεία έως ότου συμπληρώσει τα 18 του. Πιστεύετε ότι πρέπει να ισχύσει το ίδιο και στην Ελλάδα, ή να παραμείνει το όριο ως έχει;», ήταν το ερώτημα της πρώτης σφυγμομέτρησης.

Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αλλαγής, με ποσοστό 71%, ενώ το 29% επιθυμεί να παραμείνει το ίδιο καθεστώς. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο ερώτημα απάντησαν 239 άτομα, από τα οποία τα 170 είπαν πως πρέπει να πέσει το όριο και τα 69 να μείνει όπως είναι.

Ίσως τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να απασχολήσουν  και την ηγεσία των κυνηγών, που αναζητεί τρόπους να αναχαιτίσει τη μείωση της έκδοσης των αδειών θήρας.

«Γιατί απουσιάζουν οι λαγοί ή είναι ελάχιστοι σε περιοχές που δεν επιβαρύνονται από το κυνήγι;» ήταν το θέμα που έθιξε το δεύτερο γκάλοπ, όπου συμμετείχαν 439 λαγοκυνηγοί.

Οι 174 (39%) απάντησαν ότι η μείωση οφείλεται στους άρπαγες (αλεπού, κουνάβι, μπούφος, κορακοειδή), 125 (28,5%)  στη λαθροθηρία, δέκα (2,4%)  στα φυτοφάρμακα, επτά (1,6 %) ενδεχομένως σε κάποιον ιό που τους αποδεκατίζει και 125 (28,5%)  είπαν φταίνε όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί.

Σ’ αυτή τη σφυγμομέτρηση αξιοπαρατήρητο είναι το γεγονός ότι στην πρώτη θέση είναι η αρπακτικότητα, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί κα η λαθροθηρία που παίρνει τη δεύτερη θέση στους αρνητικούς παράγοντες.

Το τρίτο γκάλοπ  σχετίζεται με  την εκπαίδευση των λαγόσκυλων, αναφορικά με την ώρα που βγαίνουν στο βουνό! Το ερώτημα που τέθηκε σε λαγοκυνηγούς ήταν αν θεωρούν ότι οι απογευματινές έξοδοι ωφελούν και βελτιώνουν τους ιχνηλάτες ή όχι;

Τι αποτύπωσε η σφυγμομέτρηση αυτή; Ο ένας στους δυο λαγοκυνηγούς είναι αντίθετος με τα απογευματινά εκπαιδευτικά. Ας δούμε τις απαντήσεις αναλυτικά: από 337 που συμμετείχαν οι 170 (50,5%)  πιστεύουν πως δεν ωφελούν, 140 (41,5%)  θεωρούν ότι βοηθούν, 20 (5,9%)  εκτιμούν ότι όποια ώρα κι αν βγαίνουν τα λαγόσκυλα αποκτούν εμπειρίες και βελτιώνονται, ενώ επτά (2,1%)  ανέφεραν ότι οι απογευματινές έξοδοι έχουν αρνητικές συνέπειες γιατί μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους ιχνηλάτες.

 

Πώς σχολίασαν το όριο ηλικίας

Σχετικά με το όριο ηλικίας «σταχυολογήσαμε» κάποια σχόλια κυνηγών, με αφορμή το γκάλοπ. Και τα παραθέτουμε:

«Όσο πιο μικρός είναι κανείς  τόσο το μυαλό ψήνεται !!! Και το κυριότερο μαθαίνει να σέβεται το θήραμα και τη φύση!!», αναφέρει ένας.

«Δεκαέξι  χρονών νομίζω ότι είναι καλή ηλικία υπό προϋποθέσεις. Εκπαίδευση τύπου σεμιναρίων σε θέματα ασφαλείας, βλητικής, βιολογίας των θηραμάτων, εκπαίδευσης και φροντίδας των σκύλων και τέλος στις πρώτες βοήθειες. τόσο σε άνθρωπο όσο και σε σκύλο», τονίζει ένας άλλος.

«Στα 15 μπορούν να επιλέξουν αλλαγή φύλου, στα 16-17 ψηφίζουν, αλλά για να κυνηγήσεις πρέπει να έχεις κλείσει τα 18!!!», παρατηρεί ένας τρίτος.

« Επειδή είμαι κι εγώ ένας από αυτούς του που στα 15 μου έπιασα όπλο στο κυνήγι του λαγού… Φυσικά με την σωστή καθοδήγηση του πατέρα μου όλα μέχρι και σήμερα πήγαν καλά στα 46 μου πλέον… Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, ο κυνηγός που θα σε καθοδηγεί στα πρώτα σου βήματα να είναι γνώστης και σωστός στο κυνήγι… Αν είναι κατσαπλιάς και ο νέος κυνηγός κατσαπλιάς θα καταντήσει… Η δικιά μου η γενιά μεγάλωσε διαφορετικά και ίσως εμείς πιστεύω πως ήμασταν πιο έτοιμοι να βγάλουμε άδεια κυνηγίου στα 16 μας… Τώρα τα παιδιά, ξυπνάνε και ανοίγουν το λάπτοπ… Η πρώτη εικόνα είναι μια ξεβράκωτη, ένας γκέι, ένα παιδί που πήρε το όπλο και καθάρισε καμιά 20 παιδιά σε σχολείο, ένας λαθροθήρας… Με όλα αυτά να επηρεάζουν τα παιδιά… Τώρα στους κυνηγετικούς συλλόγους… Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και ίσως είναι ο μόνος σύλλογος που έκανε επιμόρφωση στα θέματα του κυνηγιού ( πιστεύω ότι με την νέα χρονιά ο Αμπελοκήπων θα τα  ξανά κάνει)…Όταν κάναμε όλα αυτά τα σεμινάρια για νέους κυνηγούς, περίθαλψη, όπλα, θήραμα κλπ. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μικρή γιατί τα ξέρουμε όλα… Άρα δεν φταίει η ηλικία δεν φταίει ο πατέρας μας, φταίμε εμείς ίδιοι… Έλα μωρέ τι είναι το κυνήγι; Παίρνω το όπλο και πάω στο βουνό και ό, τι βγει μπροστά μου τελειώνει… Δυστυχώς αυτοί είμαστε», σχολιάζει ένας τέταρτος.

 «Έως   την ηλικία  των 18  οι νέοι να κυνηγάνε μαζί με συνοδό. ή τον πατέρα τους, ή τον θείο η τον μεγαλύτερο αδερφό τους και εφόσον περάσουν μια μικρή εκπαίδευση στους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους», παρατηρεί ένας άλλος.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΟΜΑΘ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νόμο «Άργος»

ΚΟΜΑΘ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νόμο «Άργος» Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ