spot_img
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Ε.Ε. βάζει τέλος στο ανοιξιάτικο κυνήγι τρυγονιών

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στο ανοιξιάτικο κυνήγι τρυγονιών

|

Η Ε.Ε. βάζει τέλος στο ανοιξιάτικο κυνήγι τρυγονιών

Η Μάλτα και πάλι στην επικαιρότητα

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα και καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός, ότι αυτές τις μέρες το εαρινό κυνήγι τρυγονιών στην Μάλτα βρίσκεται και πάλι ψηλά στην επικαιρότητα για τα τεκταινόμενα στη νησιωτική χώρα της Μεσογείου.

Στις 15 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα για την εαρινή θήρα τρυγονιών, καλώντας τη να εφαρμόσει ορθά την οδηγία για τα πτηνά (οδηγία 2009/147/ΕΚ).

Σύστημα προστασίας

Η οδηγία απαιτεί γενικό σύστημα προστασίας των άγριων πτηνών και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, θέτουν ως στόχο για την ΕΕ να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αποκατάστασης της φύσης.

Η Μάλτα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας dasarxeio.gr, έχει εγκρίνει παρεκκλίσεις για το κυνήγι ορτυκιών από το 2011 και για τη σύλληψη ζωντανών βροχοπουλιών και τσιχλών από το 2012, ενώ δεν έχει επίσης θεσπίσει γενικό σύστημα προστασίας των άγριων πτηνών, από την παράνομη θανάτωση και σύλληψη. Για τον λόγο αυτό, στις 3 Δεκεμβρίου 2020 απεστάλη προειδοποιητική επιστολή.

Στις 8 Απριλίου 2022 η Μάλτα παρέτεινε την παρέκκλιση για την εαρινή θήρα προκειμένου να καλυφθεί η θήρα τρυγονιών. Η παρέκκλιση αυτή δεν συμμορφώνεται με τους όρους που προβλέπονται στην οδηγία για τα πτηνά και αντιβαίνει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες διατήρησης που καταβάλλουν τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συμπληρωματική προειδοποίηση

Επίσης η Επιτροπή, για να καμφθούν οι ανησυχίες της σχετικά με την εαρινή θήρα τρυγονιών, αποστέλλει πλέον συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στη Μάλτα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις παραλείψεις που επισημάνθηκαν.

Η Επιτροπή, εάν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί πως στη Μάλτα έχουμε εδώ και χρόνια έναν ιδιότυπο εμφύλιο μεταξύ κυνηγών και αντικυνηγών, με τους πρώτους να παίρνουν τη νίκη σε όσες μάχες δόθηκαν και τους δεύτερους να μην μπορούν να το… χωνέψουν.

Το δημοψήφισμα

Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξεχάσει το δημοψήφισμα του 2015 με μοναδικό θέμα το “ΝΑΙ” ή το “ΟΧΙ” στο εαρινό κυνήγι τρυγονιού. Το δημοψήφισμα εκείνο απέρριψε την κατάργησή του με το σημαντικό 50,4% των κατοίκων της Μάλτας να ψηφίζει υπέρ της συνέχισης της εαρινής θήρας τρυγονιού και ορτυκιού.

Η αναμέτρηση μάλιστα, έφερε στις κάλπες ένα εντυπωσιακό 75% των Μαλτέζων ψηφοφόρων, ποσοστό που αποδεικνύει πως το θέμα αφορά όλους -ή τουλάχιστον μία μεγάλη μερίδα της κοινωνίας- και όχι μόνο τους κυνηγούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τότε, ήταν η μεγάλη προσέλευση που καταγράφηκε στις αγροτικές περιοχές, που λειτούργησε καθοριστικά για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. Στα εκλογικά τμήματα της περιφέρειας το “ΝΑΙ” έλαβε τα υψηλότερα ποσοστά του, ενώ αντίθετα, το

“ΟΧΙ” κέρδισε τους ψηφοφόρους των αστικών περιοχών.

Ένα μοτίβο που δεν προκαλεί καν έκπληξη πλέον, με τα αστικά κέντρα να απαιτούν το μονοπώλιο στην λήψη αποφάσεων, ακόμα και για θέματα εντελώς έξω από την σφαίρα ενδιαφέροντος και επιρροής τους και προς αυτούς.

Υπέρ και η κυβέρνηση

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως τότε, εν μέσω πόλωσης, υπέρ της διατήρησης του ανοιξιάτικου κυνηγιού είχαν ταχθεί τόσο ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σειρά στελεχών άλλων κομμάτων. Η καμπάνια των κυνηγών μάλιστα, εν μέρει υπεύθυνη για το αποτέλεσμα (50,4 έναντι 49,6), δεν επικεντρώθηκε τόσο στο κυνήγι αυτό καθ’ αυτό όσο δικαίωμα άσκησης μιας παραδοσιακής πρακτικής.

Κόντρα στα αιματοβαμμένα πόστερ των οικολόγων, άνθρωποι διαφόρων μορφωτικών και κοινωνικών επιπέδων, όχι κυνηγοί, είδαν σε μία ενδεχόμενη νίκη του “ΟΧΙ”, τον κίνδυνο να ανοίξει μία κερκόπορτα για την κατάργηση κάθε άλλης δραστηριότητας.

Και ακριβώς αυτή η φασιστική νοοτροπία, είναι πολύ πιθανό να σώσει το κυνήγι ακόμα μία φορά. Επανάληψη του δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ψηφιακή τεχνολογία στο κυνήγι

Η ψηφιακή τεχνολογία στο κυνήγι Στη σημερινή εποχή αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η σιλικόνη και τα μικροτσίπς άλλαξαν ριζικά, όχι μόνο τον κόσμο και την...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ