spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΤα ψαρέματα του Ιουνίου

Τα ψαρέματα του Ιουνίου

|

Τα ψαρέματα του Ιουνίου

Και τον Αύγουστο κολιός… Μπορεί να το λέει η λαϊκή ρήση, ωστόσο κολιούς έχει και τον μήνα Ιούνιο και μάλιστα θρεμμένους

Ο Ιούνιος για αρκετούς ψαράδες -κυρίως κατόχους σκαφών- σηματοδοτεί την έναρξη της ψαρευτικής περιόδου. Οι περιορισμοί του Μαΐου για τους ερασιτέχνες δεν ισχύουν πλέον και στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ψαροντουφεκάδες.

Οι τεχνικές

Συρτή, καθετή, παραγάδι, τσαπαρί και όλες οι υπόλοιπες τεχνικές, που δεν είναι και λίγες, αποδίδουν αυτή την χρονική περίοδο. Το ψάρεμα για τον κάθε ένα είναι προσωπική υπόθεση και ανάλογα επιλέγει με τι θα ασχοληθεί. Το τσαπαρί είναι αποδοτική τεχνική με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κοπάδια με ψάρια.

Κολιοί και σαυρίδια είναι τα ψάρια που κατά κύριο λόγο αναζητούμε ψαρεύοντας με τσαπαρί. Όχι ότι και οι γόπες θα μας κακοπάνε. Το καλό με το ψάρεμα αυτό είναι ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται σε βαθιά νερά και όχι κοντά στην στεριά.

Με λίγα λόγια εκεί που έχει ησυχία. Βασική προϋπόθεση ο καλός καιρός γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κούνημα είναι πολύ και το ξέσυρμα της βάρκας έντονο. Οι ηλεκτρικές άγκυρες βοηθούν πολύ γιατί μπορούν να κρατήσουν το σκάφος σε ένα σημείο αλλά το κόστος αγοράς τους δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.000 ευρώ.

Όχι ακριβός εξοπλισμός

Το ψάρεμα με τσαπαρί δεν είναι από αυτά που ο ψαράς πρέπει να διαθέτει ακριβό εξοπλισμό. Μπορεί να γίνει και με καρούλι στο χέρι. Δεν είναι εύκολο να κατεβάζεις και να ανεβάζεις αρματωσιά στα 100+ μέτρα με το χέρι, αλλά υπάρχουν ψαράδες που αυτό το θεωρούν μέρος της διαδικασίας και τους αρέσει.

Τσαπαρί υπάρχουν έτοιμα με κόστος από 2,5 έως και 12 ευρώ. Ότι πληρώνεις παίρνεις αλλά σε γενικές γραμμές όλα κάνουν δουλειά. Πάντως, στο συγκεκριμένο ψάρεμα ισχύει το «ένα τσαπαρί ίσον κανένα». Ο ψαράς πρέπει να έχει 3 – 4 κομμάτια μαζί του για να καλύψει περιπτώσεις με μπλεξίματα αλλά και κοψίματα. Είναι από τα ψαρέματα που η παρουσία δεύτερου, τρίτου ακόμα και τέταρτου ψαρά μέσα στο ίδιο σκάφος είναι χρήσιμη.

Όσο περισσότερες βάρκες

Χρήσιμη είναι και η παρουσία άλλων σκαφών στην περιοχή. Το τσαπαρί είναι από τα ψαρέματα που ο ψαράς δεν λειτουργεί με την λογική “μην μαρτυρήσω τους τόπους μου” ή “μην με δουν που ψαρεύω”. Όσες περισσότερες βάρκες βρίσκονται στην περιοχή τόσο καλύτερα γιατί κρατούν τα ψάρια.

Ψάρια υπάρχουν για όλους άρα δεν υπάρχει και θέμα παρεξηγήσεων. Ομολογούμενος κάποια τσαπαρί κάνουν την διαφορά, σε ότι έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά τους, αλλά τελικά κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Υπάρχουν και οι φανατικοί του είδους που δένουν δικά τους τσαπαρί. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που υπερβάλουν ενώνοντας μεταξύ τους 2-3 και κάποιες φορές 4 τσαπαρί και κατεβάζουν κάτω κάτι σαν παραγάδι με 24 αγκίστρια.

Με καλάμι

Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ένα καλάμι με μήκος 2-2,5 μέτρα είναι κατάλληλο. Δεν είναι ανάγκη να είναι ακριβό. Υπάρχουν τέτοια καλάμια με κόστος που ξεκινά από τα 30 ευρώ. Όλοι οι τύποι μηχανισμών είναι κατάλληλοι. Ο οριζοντίου ή καθέτου τυμπάνου θα σας βολέψει μία χαρά. Αρκεί η χωρητικότητα της μπομπίνας να είναι τουλάχιστον 150 μέτρα σε νήμα ή πετονιά. Οι τιμές για τους μηχανισμούς ξεκινούν από τα 30 ευρώ και ανάλογα ανεβαίνουν.

Το νήμα είναι προτιμότερο γιατί έχει πολύ πιο λεπτή διάμετρο συγκριτικά με την πετονιά και προσφέρει πολύ καλύτερη αίσθηση λόγω του ότι δεν έχει ελαστικότητα. Αν ο ψαράς επιλέξει να ψαρέψει τσαπαρί με το χέρι τότε η χρήση πετονιάς είναι μονόδρομος. Το νήμα δεν δουλεύεται με το χέρι παρά μόνο με μηχανισμό.

Ένα μέσο κόστος για αγορά εξοπλισμού που περιλαμβάνει καλάμι, μηχανισμό, νήμα και μία
τετράδα τσαπαρί είναι στα 100- 120 ευρώ. Το καλό με το τσαπαρί είναι ότι δεν χρειάζονται
δολώματα. Αν και το δολωμένο τσαπαρί για όσους γνωρίζουν είναι “θάνατος” για το ψάρεμα των λυθρινιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βρεθεί το σκάφος επάνω από τα κοπάδια των ψαριών και γι’ αυτό είναι χρήσιμο το βυθόμετρο.

Πολύτιμος βοηθός

Το βυθόμετρο- ανιχνευτής ψαριών είναι πολύτιμος βοηθός. Όχι ότι δεν μπορεί να ψαρέψει
κανείς με τσαπαρί αν δεν έχει βυθόμετρο. Απλά πρέπει να βρίσκεται κοντά στα σκάφη που ανεβάζουν ψάρια. Αποδοτικό ψάρεμα το τσαπαρί, αλλά ο ερασιτέχνης οφείλει να γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει. Πάρτε τα ψάρια που αρκούν για να φάτε και μέχρι εκεί.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό πηγαίνουμε ψάρεμα. Για να πάμε σπίτι φρέσκα ψαράκια. Αν τα
μαζεύουμε στον καταψύκτη τότε δεν χρειάζεται να πηγαίνουμε για ψάρεμα. Είναι πιο οικονομικό να τα αγοράζουμε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τιλιανούς και «ήμερα» στο ποτάμι…

Τούτο το διάστημα είναι καλό για τιλιανό, παρόλο που τα νερά είναι κρύα και πολλά. Το πλούσιο ρέμα των ποταμών τροφοδοτούν άμεσα οι πολλές...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ