Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΨαροντούφεκο: Μικρά μυστικά για μεγάλα βάθη

Ψαροντούφεκο: Μικρά μυστικά για μεγάλα βάθη

|

- Advertisement -

Η βουτιά σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, στην αναζήτηση ολοένα και μεγαλύτερων ψαριών, αποτελεί πρόκληση για κάθε ψαροντουφεκά, συγχρόνως όμως, εγκυμονεί κινδύνους για τους οποίους υπάρχουν μυστικά ώστε να τους αποφύγετε

 

Απωθημένο, για κάθε ψαροντουφεκά, είναι η βουτιά σε όλο μεγαλύτερα βάθη, όπου μπορεί να βρει και μεγαλύτερα ψάρια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, μία τέτοια βουτιά απαιτεί γνώσεις αλλά και την ανάλογη φυσική κατάσταση, ώστε το άτομο που θα την κάνει να μην θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά του, ίσως και την ίδια του τη ζωή.

- Advertisement -

Αν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνετε κατάδυση σε μεγαλύτερα βάθη, θα πρέπει να είσαστε πανέτοιμοι από κάθε πλευρά. Θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια μικρά μυστικά που θα σας προσφέρουν την πολύτιμη γνώση ώστε να φτάσετε στο μεγαλύτερο βάθος και να επιστρέψετε στην επιφάνεια χωρίς να ρισκάρετε…

Η… χημεία του ζευγαριού

Η παρουσία του ζευγαριού στο υποβρύχιο ψάρεμα δεν είναι μόνο θέμα ασφάλειας. Η σωστή συμπεριφορά των δύο ψαροντουφεκάδων και η μεταξύ τους «χημεία» θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιδόσεις τους.

Αν, βεβαίως, οι σχέσεις των δύο ψαροντουφεκάδων δεν είναι καλές, πολύ περισσότερο δε αν είναι ανταγωνιστικές, τότε τα προβλήματα που θα προκύψουν θα… διαλύσουν την σχέση εν τη γενέση της. 

Το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ο ψαροντουφεκάς όταν εμπιστεύεται το ζευγάρι του, κάνει ευκολότερη την βουτιά σε όλο και πιο βαθιά νερά. Το ζευγάρι, εκτός από την ψυχολογία, μπορεί να βοηθήσει και σε πιο πρακτικά θέματα. Θα πάρει το όπλο από το χέρι σας στην ανάδυση, όταν χτυπήσετε κάποιο ψάρι. Θα σας κρατήσει στην επιφάνεια όσο χαλαρώνετε κι έχει ρεύμα. Ακόμα μπορεί να σας σπρώξει λίγο στα πρώτα μέτρα της κατάδυσης για να εξοικονομήσετε λίγο οξυγόνο.

 

Σωστή διατροφή, μεγαλύτερη άπνοια

Το ψαροτούφεκο είναι η δεύτερη πιο ενεργοβόρα αθλητική δραστηριότητα. Κάτι που σημαίνει ότι όσοι ασχολούνται με αυτό έχουν μεγάλες ανάγκες σε θερμίδες και ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις σε θερμίδες όταν κάποιος αποφασίσει να βουτήξει βαθύτερα.

 Από την άλλη, όμως, όσο πιο νηστικός είναι ο ψαροντουφεκάς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι άπνοιές του, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αφού του δίνει τη δυνατότητα να μείνει περισσότερη ώρα κάτω από το νερό.

Ένα καλό τρικ για να έχετε δυνάμεις και άδειο στομάχι, είναι να φάτε μακαρόνια την προηγούμενη μέρα (απλά κι ελαφριά) και το πρωί να πιείτε έναν χυμό ουδέτερο (ροδάκινο ή μήλο), γιατί οι όξινοι χυμοί όπως η πορτοκαλάδα, θα σας φέρουν ξινίλες.

Με αυτόν τον τρόπο, και για περίπου δύο ώρες, θα έχετε ενέργεια και άδειο στομάχι. Μετά θα χρειαστεί να πιείτε κάποιον αραιωμένο χυμό ή κάποιον υποτονικό ηλεκτρολύτη.

Εκτός από το ενεργειακό θέμα, η διατροφή σας ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο και κατ’ επέκταση την άπνοιά σας. Σωστή διατροφή, λοιπόν, σημαίνει και μεγαλύτερη άπνοια.

 

Πολλαπλά οφέλη από τις διατάσεις

Η πίεση είναι αυτή που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στο πόσο έντονα νιώθει κάποιος που βρίσκεται μέσα στο νερό, την ανάγκη αναπνοής. Πολλές φορές αρκεί να βουτήξετε λίγο βαθύτερα και οι χρόνοι της βουτιάς σας μειώνονται δυσανάλογα πολύ. Αυτό συμβαίνει γιατί πιέζονται ο θώρακας και ο λαιμός, και ενεργοποιούν το αίσθημα για αναπνοή.

Καλό θα είναι, λοιπόν, πριν μπείτε στο νερό, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κάνετε μερικές διατάσεις στους μυς γύρω από τον θώρακα. Θα δείτε ότι θα σας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Πρώτον, οι αναπνευστικές κινήσεις θα γίνονται πιο εύκολα και θα χαλαρώνετε καλύτερα. Δεύτερον, θα μπορέσετε να πάρετε περισσότερο αέρα πριν τη βουτιά έχοντας έτσι μεγαλύτερη άνεση στις εξισώσεις.

Τρίτον, και βασικότερο, η μεγαλύτερη ελαστικότητα του θώρακα θα μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη δυσφορία όταν βρίσκεστε σε βάθος. Μειωμένη δυσφορία σημαίνει καλύτερη χαλάρωση και μικρότερη κατανάλωση οξυγόνου.

Κυματισμός, θολούρα, ρεύματα

Ακόμα και αν βρίσκεστε σε τέλεια κατάσταση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε τις συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα. Ο κυματισμός, η θολούρα, αλλά κυρίως τα ρεύματα, είναι παράγοντες που μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις επιδόσεις σας. Αντίθετα πολύ καλές συνθήκες μπορούν εύκολα να σας «παρασύρουν» σε νέα ρεκόρ.

Καλό, λοιπόν, είναι να εκτιμήσετε τις συνθήκες που επικρατούν γύρω σας και να προγραμματίσετε αναλόγως τις βουτιές σας.

 

Στα βαθιά με μουλινέ

Βαθύ ψάρεμα και μουλινέ είναι δύο αλληλένδετα πράγματα. Ακόμα και αν το ψάρι που χτυπήσετε είναι μικρό, η χρήση του μουλινέ είναι απόλυτα ενδεδειγμένη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κουράζεστε άδικα και να ξοδεύετε άσκοπα οξυγόνο. Όταν χτυπήσετε ένα ψάρι σε βαθιά νερά, να χρησιμοποιείτε πάντα το μουλινέ στην ανάδυση. Τα κριτήρια της επιλογής ενός μουλινέ για χρήση σε βαθιές βουτιές είναι δύο:

  • να έχει αρκετό σχοινί για να φτάσετε στην επιφάνεια και
  • να ξετυλίγεται με τη μικρότερη δυνατή προσπάθεια.

Όσο πιο χαλαρά ρολάρει το μουλινέ τόσο λιγότερο οξυγόνο χρησιμοποιείτε στην ανάδυση.

Αν πρόκειται να κάνετε ψαροντούφεκο σε βαθιά νερά, αναγκαστικά θα πρέπει να μειώσετε τα βάρη της ζώνης. Όσο πιο βαθιά βρίσκεστε, τόσο μεγαλώνει η κατανάλωση. Αν λοιπόν πρέπει να «σηκώσετε» πολλά κιλά από τον βυθό στα βαθιά, θα σας κοστίσει πολύ σε οξυγόνο. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να καταβάλετε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια στην αρχή της βουτιάς, που λόγω βάθους οι καταναλώσεις είναι μικρότερες, παρά το αντίθετο. Αν τώρα η εκκίνηση με τα λιγότερα κιλά σας δυσκολεύει πολύ, μπορεί πάντα το ζευγάρι με μια σπρωξιά να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα 5 πρώτα μέτρα, που είναι και τα δύσκολα.

Προπόνηση στο σχοινί

Πολύ σημαντικό κομμάτι στο ψάρεμα σε βαθιά νερά είναι η εμπειρία και η εξοικείωση με το βάθος και, μία πολύ καλή λύση για να μπορέσει να τα καταφέρει ο ψαροντουφεκάς, είναι η προπόνηση στο σχοινί.

Όταν βουτάτε χωρίς όπλο και με τη «βοήθεια» του σχοινιού τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορείτε να φτάσετε σε βάθη που ψαρευτικά θα ήταν μακριά από τις δυνατότητές σας. Έτσι, δεν έχετε παρά ένα απόγευμα μεσοβδόμαδα, να κάνετε με την παρέα σας 4-5 βουτιές (δεν χρειάζονται παραπάνω), λίγο βαθύτερα από τα βάθη που συνήθως «κατεβαίνετε».

Το Σαββατοκύριακο θα είστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα σκαρφαλώνει και πηδά συρματόπλεγμα μεγάλου ύψους – Βίντεο

Αρκούδα σκαρφαλώνει και πηδά συρματόπλεγμα μεγάλου ύψους - Βίντεο Μία μαύρη αρκούδα σε ρόλο κασκαντέρ Συχνά ακούμε να προτείνονται ως μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης για τα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
33.9 ° C
36.3 °
31.8 °
33 %
1.3kmh
0 %
Πα
36 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
33 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ