spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΤο λαβράκι της άνοιξης «πάει» με… γαρίδα

Το λαβράκι της άνοιξης «πάει» με… γαρίδα

|

Πρωί, πριν το χάραμα, το ηλιοβασίλεμα, καθώς και πολλές νύχτες με φεγγάρι, είναι οι ώρες και οι μέρες που το ψάρεμα του λαβρακιούμπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα

 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΥ

 

Το ψάρεμα του λαβρακιού είναι της εποχής και παράλληλα, αυτό το διάστημα του χρόνου, αποτελεί μία πραγματική πρόκληση για όποιον ασχολείται με αυτό.

Το λαβράκι ψαρεύεται είτε με φυσικά δολώματα, για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές αναλόγως αν το δόλωμα είναι ζωντανό ή νεκρό (συνήθως ψαροδόλι), είτε με τεχνητά ψαράκια.

Το ζωντανό δόλωμα, που δεν είναι άλλο από τη γαρίδα, αποτελεί τον αγαπημένο τρόπο ψαρέματος των περισσότερων που ασχολούνται με το λαβράκι. Η κατάλληλη αρματωσιά, στην προκειμένη περίπτωση,αποτελείται από πετονιά νούμερο 30, με αγκίστρι από 3 έως 1 νούμερο. Το ψάρεμα αυτό μπορεί να γίνει από μουράγιο σε λιμάνια που γνωρίζει ο ψαράς ότι υπάρχουν λαβράκια ή σε διαύλους. Επίσης μπορεί να γίνει και από κάποια βάρκα ενώ διάφορες παραλλαγές αυτού του ψαρέματος υπάρχουν παρά πολλές στα ψαροτόπια της χώρας.

Αναγκαία προϋπόθεση στο συγκεκριμένο ψάρεμα αποτελεί το μάζεμα της γαρίδας που συνήθως γίνεται με τη χρήση απόχης και φακού. Υπάρχει, επίσης, ένα εργαλείο που ονομάζεται γαριδολόγος, και είναι μια απόχη με μικρό στεφάνιστην οποία αντί για δίχτυ έχει τοποθετηθεί λινάτσα. Μέσα στην απόχη τώρα, στερεώνετε με σύρμα ένα νεκρό ψάρι ή μία ρέγκα.

Ο γαριδολόγος τοποθετείται στα βράχια, σε τρύπες ή σε κάποια σημεία που ο ψαράς γνωρίζει ότι υπάρχουν γαρίδες. Το αφήνει εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε οι γαρίδες να το εντοπίσουν και να μαζευτούν μέσα σε αυτό προκειμένου να τραφούν. Σηκώνοντας απότομα την απόχη, οι γαρίδες εγκλωβίζονται μέσα σε αυτήν.

Πολλοί, στη συνέχεια, βάζουν τις γαρίδες σε κάποιο κουβά με νερό. Όμως έτσι είναι δύσκολο να γίνει η αλλαγή του νερού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε η γαρίδα- δόλωμα να διατηρηθεί ζωντανή. Οι πιο …μυημένοι, συνήθως βάζουν τις γαρίδες σε ένα καλάθι το οποίο τοποθετούν στη συνέχεια μέσα στον κουβά. Έτσι έχουν την ευχέρεια να αλλάζουν το θαλασσινό νερό χωρίς να σκέφτονται ότι θα χάσουν το δόλωμα…

Η πετονιά νούμερο 30 είναι μία καλή λύση για όποιον ασχολείται για πρώτη φορά με το ψάρεμα του λαβρακίου, ενώ οι έμπειροι χρησιμοποιούν, συνήθως, μικρότερου διαμετρήματος. Το αγκίστρι 3 μέχρι 1 νούμερο, είναι λεπτό συρμάτινο και δεν σκοτώνει τις γαρίδες, τις οποίες ο ψαράς «καρφώνει» πάνω σε αυτό από την ουρά, ώστε να διατηρούνται ζωντανές.

Ψαρεύοντας από τον μόλο, αν φυσάει άνεμος και εμποδίζει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην πετονιά έναμολυβάκι σε μέγεθος φακής ή καθόλου, διότι ο στόχος είναι η ζωντανή γαρίδα να ταξιδεύει αργά, πολύ αργά προς το βυθό. Αν υπάρχουν λαβράκια με επιθετική διάθεση στην περιοχή θα το καταλάβετε από την συμπεριφορά της γαρίδας, η οποία, όταν αισθανθεί την παρουσία των ψαριών, τρομοκρατημένη θα προσπαθήσει απεγνωσμένα να απελευθερωθεί από το αγκίστρι, μεταφέροντας ένα χαρακτηριστικό τρεμούλιασμα στα δάχτυλα του χεριού του ψαρά.

Αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι το πάρσιμο της γαρίδας που μεταφέρεται στον ψαρά σαν τράβηγμα, οπότε και θα πρέπει να αντιδράσει ψύχραιμα απελευθερώνοντας την πετονιά από τα δάχτυλά του, ώστε να επιτρέψει στο ψάρι να καταπιεί το δόλωμα χωρίς να υπάρχει αντίσταση. Έτσι το κάρφωμα θα είναι βαθιά μέσα στο στόμα του ψαριού.

Την ίδια τεχνική ακολουθούν κι όσοι ψαρεύουν λαβράκια από βάρκα. Συνήθως πλέουν στα πιο βαθιά σημεία του λιμανιού, αναζητώντας λαβράκια στις διαδρομές που κάνουν.

Το ψάρεμα αυτό γίνεται στα κουπιά, ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Στο Μεσολόγγι, για παράδειγμα,οι ψαράδες κρεμάνε τις δολωμένες γαρίδες από καλάμια σε συγκεκριμένο βάθος όπου γνωρίζουν ότι υπάρχουν ψάρια. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν μέχρι και δώδεκα καλάμια τοποθετημένα γύρω στη βάρκα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα πολλαπλά καρφώματα να προκαλούν τον… πανικό στον βαρκάρη -ψαρά και την παρέα του.

Η ζωντανή γαρίδα χρησιμοποιείται, και πάλι στο Μεσολόγγι, για ψάρεμα λαβρακιού με συρτή, όπου η αρματωσιά είναι και πάλι η ίδια, με την διαφορά ότι η βάρκα κινείται με την μηχανή αργά για να μην σκοτωθεί η γαρίδα και με αρκετά τινάγματα του χεριού που παρουσιάζουν την γαρίδα τρομοκρατημένη στα ψάρια.

Το ψάρεμα αυτό είναι πολύ αποτελεσματικό το πρωί, πριν το χάραμα, το ηλιοβασίλεμα, καθώς και πολλές νύχτες με φεγγάρι. Είναι ένα ψάρεμα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε διαύλους και σε περάσματα ψαριών.

 

Που θα βρείτε τα λαβράκια, και όχι μόνο

 

Τα λιμάνια, μικρά και μεγάλα, συγκεντρώνουναυτή την εποχή πολλά ψάρια, διότι αποτελούν πάντα καταφύγια, αλλά κι επειδή συχνά εκβάλουν σ’ αυτά νερά από τα αποχετευτικά δίκτυα των ομβρίων υδάτων της πόλης με την οποία συνορεύουν. Έτσι, τα ψάρια, μεταξύ των οποίων και τα λαβράκια, βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στην τροφή.  Επίσης, οι τοπικές καταιγίδες της άνοιξης έχουν ως αποτέλεσμα έναν ικανό όγκο νερού που μέσω ποταμών και ρυακιών καταλήγει στη θάλασσα. Στα σημεία αυτά παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ψαριών που εκμεταλλεύονται την άφθονη τροφή που μεταφέρεται.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ