spot_img
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤο όπλο μετά τη βροχή...

Το όπλο μετά τη βροχή…

|

Η βροχή είναι κάποιες φορές ένας απρόβλεπτος παράγοντας σε μία κυνηγετική έξοδο, ο οποίος «κρύβει» πολλές παγίδες για τον ίδιο τον κυνηγό αλλά και για τον εξοπλισμό του.

Η εξέλιξη στην τεχνολογία των ενδυμάτων για τις υπαίθριες δραστηριότητες προσφέρει πλέον και στον κυνηγό την δυνατότητα της πλήρους προστασίας από τη βροχή, καθώς στην αγορά υπάρχουν σε αφθονία αδιάβροχα ενδύματα και υποδήματα. Κάποια από αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα το σώμα να αναπνέει, να μην ιδρώνει και παράλληλα προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας στη βροχή.

Αρκούν λίγες σταγόνες από τη βροχή

Όμως, εκτεθειμένος στη βροχή δεν είναι μόνο ο κυνηγός, αλλά και το όπλο και τα φυσίγγια του. Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Η επαφή του νερού με τα μεταλλικά και ξύλινα μέρη του όπλου δεν είναι ότι το καλύτερο.  Κι αυτό δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το γνωρίζει.

Για την αντιμετώπιση των τυχόν προβλημάτων που ενδεχομένως να προκύψουν αν το όπλο εκτεθεί στη βροχή –και δεν αναφερόμαστε μόνο σε… καταιγίδα, αλλά ακόμη και κάποιες σταγόνες- ο κυνηγός θα πρέπει αμέσως μετά το τέλος της εξόρμησης να το καθαρίσει σχολαστικά. Κάτι που καλό θα ήταν να γίνεται ακόμη και αν η εξόρμηση δεν είναι… βρεγμένη.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά υλικά καθαρισμού και συντήρησης που είναι κατάλληλα για να αφαιρέσουμε, καθαρίσουμε και  συντηρήσουμε το όπλο. Ωστόσο, από τη στιγμή που αυτό θα γίνει με την επιστροφή στο σπίτι, καλό θα είναι ο κυνηγός να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για την προστασία του όπλου του ενώ βρίσκεται υπό βροχή στην ύπαιθρο.

Η καταιγίδα είναι καταιγίδα. Αν πιάσει τον κυνηγό στην διάρκεια της εξόρμησης, αυτός θα κοιτάξει αμέσως που θα βρει ένα μέρος για να προφυλαχτεί. Επομένως να προφυλάξει και το όπλο του.

Ο πιο ύπουλος εχθρός στην διάρκεια μιας εξόρμησης είναι το ψιλόβροχο. Όταν η βροχή δεν είναι ενοχλητική ή έντονη, και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει θηραματικό ενδιαφέρον, ο κυνηγός δεν τα παρατάει εύκολα.

Άλλωστε δεν τρέχει και τίποτα με μερικές σταγόνας βροχή.

Σκουριά και φουσκώματα στα ξύλα

Για το όπλο, όμως, αυτές οι λίγες σταγόνες βροχές που θα πέσουν επάνω του, είναι  αρκετές για να  δημιουργήσουν μελλοντικά προβλήματα που μεταφράζονται σε εμφάνιση σκουριάς ή φούσκωμα των ξύλων.

Ο πρώτος κανόνας, αν είστε εκτεθειμένοι στη βροχή, είναι η κάννη του όπλου να μην κοιτάζει προς τα επάνω, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο να μπει νερό στο εσωτερικό της κάννης. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την κάννη στραμμένη σε σημείο να «κοιτάζει» άλλους κυνηγούς που είναι δίπλα.

Προστατεύουμε με το χέρι την βάση, ανεξάρτητα αν το όπλο είναι δίκαννο ή αυτογεμές. Το νερό που θα περάσει από το άνοιγμα του κλείστρου στον μηχανισμό σκανδάλης στα αυτογεμή δεν είναι ότι  το καλύτερο.

Στα δίκαννα, οι τυχόν σταγόνες από τη βροχή, οι οποίες θα περάσουν από την ασφάλεια στον μηχανισμό πυροδότησης θα παραμείνουν μέσα, γιατί στο σημείο αυτό η πρόσβαση δεν είναι εύκολη για συντήρηση και καθαρισμό. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Μισή στροφή στη βίδα

Ένας δεύτερος κανόνας που ισχύει για τα αυτογεμή είναι ότι σε περίπτωση βροχής  ξεβιδώνετε κατά μίση στροφή την βίδα που συγκρατεί την πάπια και την κάννη επάνω στην βάση.

Σε περίπτωση που είναι σφικτά βιδωμένη υπάρχει η πιθανότητα το ξύλο της πάπιας να φουσκώσει ελάχιστα με το νερό και να μην μπορείτε μετά να ξεβιδώσετε την βίδα για να αποσυναρμολογήσετε το όπλο.

Όταν κινήστε αδειάστε το όπλο και κρεμαστέ το ανάποδα στον ώμο σας. Η κάννη να κοιτάζει προς τα κάτω.

Αμέσως μόλις επιστρέψετε στο αυτοκίνητο  ξεβιδώστε το τσοκ (εάν είναι βιδωτό) επάνω από την κάννη. Σκουπίστε το όπλο με ένα στεγνό πανί.

Οι… επικίνδυνες θήκες με γούνα

Σε ότι αφορά την μεταφορά, η νομοθεσία προβλέπει ότι το όπλο πρέπει να μεταφέρεται μέσα σε θήκη. Οι θήκες, μονοκόμματες ή σπαστές, που στο εσωτερικό τους έχουν συνθετική γούνα είναι οι πιο «επικίνδυνες» από όλες, γιατί όσο και καλά κι αν σκουπιστεί το όπλο, είναι σίγουρο ότι κάποιες σταγόνες θα παραμείνουν στο εσωτερικό του.

Με την τοποθέτηση του όπλου μέσα στην θήκη για την μεταφορά του, κάποιες από αυτές τις σταγόνες θα κυλήσουν με αποτέλεσμα να τις απορροφήσει η συνθετική γούνα.

Αυτό αποτελεί την αιτία για να έχετε μια πηγή μόνιμης υγρασίας μέσα στην θήκη που φυλάτε το όπλο σας.

Το πιο σωστό σε περίπτωση που πιάσει βροχή, είναι να έχετε μια απλή πάνινη θήκη που θα την χρησιμοποιείτε μόνο για την μεταφορά του όπλου μέσα στο αυτοκίνητο και μέχρι το σπίτι. Οι θήκες αυτές είναι εύκολο να στεγνώσουν, αρκεί να τις αφήσετε για λίγο στον ήλιο.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε ότι μετά την επιστροφή στο σπίτι ειδικά μετά από κυνήγι που το όπλο εκτέθηκε σε βροχή ο καλός καθαρισμός του όπλου επιβάλλεται. Σε ότι έχει να κάνει με τα φυσίγγια δεν χρειάζονται ιδιαίτερες επισημάνσεις . Μια και μόνο αρκεί. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τα φυσίγγια εκτεθειμένα στην βροχή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συντήρηση του όπλου µε «σπιτικά» υλικά

Συντήρηση του όπλου µε «σπιτικά» υλικά Από το ελαιόλαδο και το μπλε οινόπνευμα μέχρι τις μπατονέτες και τα παλιά μπλουζάκια Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στην μαγειρική...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ