Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠερί φυσιγγίων: Το πνεύμα του κακού

Περί φυσιγγίων: Το πνεύμα του κακού

|

Όσο υπάρχουν κυνηγοί που κάθε αποτυχία τους την αποδίδουν στα φυσίγγια, τόσο θα υπάρχουν και νέες συσκευασίες φυσιγγίων στα ράφια των κυνηγετικών καταστημάτων που θα «υπόσχονται» πολλά.

Κάθε εταιρία που κατασκευάζει φυσίγγια, πραγματοποιώντας επισταμένες δοκιμές, και στη διαδικασία εξέλιξης των προϊόντος της, σχεδόν σε ετήσια βάση, προσθέτει νέους κωδικούς. Αυτό οφείλεται, κάποιες φορές, σε κάτι νέο, για ότι αφορά στις πρώτες ύλες, στο ότι εντοπίστηκε ένα κενό που υπήρχε στην αγορά, στο ότι θέλησε να παρουσιάσει ένα προϊόν με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τέλος στο ότι απλά πρέπει να προστεθούν κάποιες νέες συσκευασίες γιατί με τον τρόπο αυτό «αναζωπυρώνεται»  το αγοραστικό ενδιαφέρων.

Μαγικά φυσίγγια δεν υπάρχουν

Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι μαγικά φυσίγγια δεν υπάρχουν. Οι δοκιμές που γίνονται στους βλητικούς σταθμούς των κατασκευαστών καταγράφουν και αναλύουν σχεδόν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι γίνονται κάτω από κάποιες συνθήκες (θερμοκρασία, ποσοστό υγρασίας, υψόμετρο, ατμοσφαιρική πίεση). Υπό κάποιες άλλες συνθήκες είναι λογικά ότι θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Το αν θα είναι μεγάλες ή μικρές καθορίζεται από το ποσοστό διαφοροποίησης των συνθηκών σε σχέση με εκείνες που έγιναν οι δοκιμές. Εύκολα γίνεται κατανοητό το πόσο δύσκολο είναι να κατασκευαστεί ένα φυσίγγι που θα έχουν ληφθεί υπόψη όλα αυτά και το αποτέλεσμα θα είναι -ανεξάρτητα το που θα δοκιμαστεί- οι αποκλίσεις που θα έχει να είναι μικρές ή αμελητέες από τις αρχικές μετρήσεις που έγιναν στον βλητικό σταθμό. Ίσως αυτό να είναι απίθανο.

- Advertisement -

Αναλογιστείτε ότι ένα φυσίγγι που κατασκευάζεται και δοκιμάζεται κάπου στην Νότια Ευρώπη, υπό συγκεκριμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες, ότι θα πρέπει να έχει «αξιοπρεπή»  βλητικά αποτελέσματα οπουδήποτε αλλού στον κόσμο χρησιμοποιηθεί. Κάτω από υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, σε διαφορετικό υψόμετρο, κ.α..

Οι τοπικοί κατασκευαστές έχουν πλεονέκτημα στον τομέα αυτό. Μπορεί  κάποιοι από αυτούς να μην διαθέτουν την τεχνολογία τα μέσα που έχουν οι «μεγάλοι» ωστόσο είναι σε θέση να φτιάχνουν φυσίγγια που κατά μέσο όρο είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή τους , στην χώρα τους. Για παράδειγμα, οι Έλληνες κατασκευαστές δεν θα προβληματιστούν ιδιαίτερα για το κατά πόσο τα φυσίγγια τους είναι ικανά να ανταπεξέλθουν σε πολικές συνθήκες, ούτε θα επιχειρήσουν να συμπεριλάβουν στην συλλογή τους ένα τέτοιο φυσίγγι, εκτός και αν έχουν εξαγωγές σε  χώρες που επικρατούν τέτοιες συνθήκες.

Περίπλοκα τα πράγματα

Αν μιλάμε όμως για εταιρίες που η παραγωγή τους είναι διαθέσιμη σε κάθε σημείο του πλανήτη, τότε τα πράγματα γίνονται σαφώς πιο περίπλοκα. Η γκόμα των φυσιγγίων που παράγουν είναι πολύ μεγάλη, τέτοια που να μπορεί να βρει ο κυνηγός αυτό που θα καλύψει τις ανάγκες του. Επίσης σαφές είναι το ότι δεν θα βγει ποτέ η «παγκόσμια» εταιρία να δηλώσει ότι αυτά τα φυσίγγια τα φτιάχνουμε για τον Βόρειο πόλο και κάποια άλλα για την Νότια Αφρική. Είναι λάθος να κρίνουμε και να ταξινομούμε  τα φυσίγγια με βάση το βάρος της γόμωσης τους. Ένα φυσίγγι με βάρος γόμωσης στα 28 γραμμάρια δεν είναι απόλυτο το ότι είναι ιδανικό για να το χρησιμοποιήσουμε το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, με την λογική ότι είναι ελαφριά γόμωση. Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά θα μπορούσε αυτό το φυσίγγι των 28 γραμμάριων να παράγει περισσότερες πιέσεις ή να έχει «σκληρότερα» τεχνικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με κάποιο άλλο στα 34 γραμμάρια.

Κάθε άλλο παρά εύκολη η επιλογή

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η επιλογή φυσιγγίων. Κανείς δεν λέει ότι οι κυνηγοί και οι σκοπευτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει σπουδές στην επιστήμη της εξωτερικής βλητικής για να είναι σε θέση να επιλέξουν φυσίγγια. Από την άλλη πλευρά όμως δεν επιτρέπεται την σημερινή εποχή που η πληροφορία  υπάρχει σχεδόν παντού να υπάρχουν κυνηγοί που επιλέγουν φυσίγγια με βάση το κατά πόσο τα σκάγια φτάνουν ζεστά στον στόχο τους ή με κατά πόσο τα φυσίγγια τους είναι μπαμ και κάτω. Και καλά να επιλέγουν με αυτά τα κριτήρια τα δικά τους φυσίγγια. Δικό τους το πρόβλημα αλλά και η λύση που θα δώσουν . Αν όμως αυτό φροντίζουν να μεταφέρουν  και σε άλλους, τότε δυστυχώς ο κύκλος δεν θα κλείσει ποτέ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32.4 ° C
34 °
29.9 °
32 %
7.2kmh
20 %
Τρ
31 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ