ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ ιστορία των λειόκαννων στην Ελλάδα

Η ιστορία των λειόκαννων στην Ελλάδα

Επιλέξτε το kynigesia.gr ως προτιμώμενη πηγή και δείτε περισσότερα άρθρα μας στην Αναζήτηση Google.
Προσθήκη του kynigesia.gr στην Google

Στα χέρια των γενεών: Το λειόκαννο ως σύντροφος και μάρτυρας

Στην ελληνική ύπαιθρο, το λειόκαννο δεν υπήρξε ποτέ απλώς ένα κυνηγετικό εργαλείο. Ήταν σύντροφος, μέσο επιβίωσης και, συχνά, σιωπηλός μάρτυρας της ιστορίας. Από τα ξερολιθικά τοπία της Μάνης μέχρι τα ορεινά περάσματα της Κρήτης, το λειόκαννο περνούσε από χέρι σε χέρι, από πατέρα σε γιο, κουβαλώντας μνήμες και ευθύνες.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η απόκτηση ενός καλού όπλου αποτελούσε σημαντικό γεγονός. Εισαγόμενα από την Ιταλία ή το Βέλγιο, συχνά αποκτημένα με κόπο και οικονομίες ετών, τα όπλα αυτά δεν ήταν απλώς μέσα κυνηγιού. Ήταν εργαλεία καθημερινότητας. Με αυτά κυνηγούσαν για το τραπέζι, προστάτευαν τα κοπάδια και διασφάλιζαν την οικογένεια σε δύσκολες εποχές.

Όταν ήρθε ο πόλεμος, ο ρόλος τους άλλαξε δραματικά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, πολλοί Έλληνες βρέθηκαν να πολεμούν με ό,τι είχαν διαθέσιμο. Το λειόκαννο, απλό και αξιόπιστο, έγινε όπλο αντίστασης. Σε στενά μονοπάτια και απόκρημνες πλαγιές, εκεί όπου οι αποστάσεις ήταν μικρές και ο αιφνιδιασμός καθοριστικός, το λειόκαννο μπορούσε να αποδειχθεί αποτελεσματικό. Δεν ήταν φτιαγμένο για πόλεμο, αλλά προσαρμόστηκε σε αυτόν.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ιδιαίτερα στον Εμφύλιο, το ίδιο όπλο βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Χρησιμοποιήθηκε για άμυνα, για φόβο, για επιβίωση. Πολλά λειόκαννα τροποποιήθηκαν πρόχειρα, άλλα χάθηκαν και ορισμένα έμειναν ως σιωπηλά κειμήλια μιας δύσκολης εποχής. Κάθε γρατζουνιά στο μέταλλο, κάθε φθορά στο ξύλο έκρυβε μια ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ.

Κι όμως, μετά από όλα αυτά, επέστρεψε στον αρχικό του ρόλο: στο κυνήγι. Στις πρωινές εξορμήσεις, στο περπάτημα στο βουνό, στη συντροφιά με φίλους και σκυλιά. Εκεί, μακριά από τις σκιές του παρελθόντος, ξαναβρήκε τη θέση του ως εργαλείο παράδοσης και τρόπου ζωής.

Σήμερα, σε κάποιο παλιό σπίτι της ελληνικής επαρχίας, μπορεί ακόμη να στέκει ένα τέτοιο λειόκαννο. Ίσως κρεμασμένο πάνω από το τζάκι ή φυλαγμένο σε μια ντουλάπα. Δεν είναι απλώς ένα παλιό όπλο. Είναι ένας δεσμός με το παρελθόν, μια υπενθύμιση ότι το κυνήγι στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μόνο δραστηριότητα, αλλά κομμάτι της ίδιας της ζωής και της ιστορίας του τόπου.

Σοφοκλής Κοσκινάς
Σοφοκλής Κοσκινάς
O Σοφοκλής Κοσκινάς, γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου, και έχει δρστηριοποιηθεί κυνηγετικά σε Σύρο, Ηράκλειο Κρήτης και Αθήνα. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) και διαπιστευμένος δημοσιογράφος σε θέματα Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Διετέλεσε σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας «Κυνηγετικά Νέα» από το 1ο φύλλο μέχρι τη διακοπή της, ενώ είναι ένας εκ των δύο βασικών παρουσιαστών της διαδικτυακής εκπομπής «Πρωινές Ιχνηλασίες», καθώς και συντάκτης της ηλεκτρονικής σελίδας «Kynigesia.gr».
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News και δείτε πρώτοι τα νέα άρθρα μας.
Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσα χρήματα κινεί το κυνήγι στην Ελλάδα; Η έρευνα της MRB για το οικονομικό του αποτύπωμα

Έρευνα της MRB κατέγραψε τις ετήσιες δαπάνες των κυνηγών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με τον εξοπλισμό, τις μετακινήσεις, την εστίαση...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ