Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΔεν είναι όλα τα τσοκ για ατσάλινα σκάγια

Δεν είναι όλα τα τσοκ για ατσάλινα σκάγια

|

 

Οι λέξεις «No steel shot» ή «steel shot» στα τσοκ, είναι αυτές που «δηλώνουν» αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη ρίψη ατσάλινων σκαγιών ή όχι.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι σε ότι έχει να κάνει με τα τσοκ κάποια προτείνονται από τις εταιρείες κατασκευής των όπλων για χρήση με ατσάλινα σκάγια και κάποια άλλα όχι. Η εγχάρακτη ή με leizer αποτύπωση πάνω σε αυτά των λέξεων «No steel shot» ή «steel shot» υποδεικνύει την καταλληλότητά τους για να ρίχνουν ατσάλινα σκάγια, ή όχι.

- Advertisement -

Ένδειξη No steel

Συνήθως, οι συσφίξεις που είναι από τα 3 άστρα (1/2) και προς το στενότερο, φέρουν την ένδειξη No steel (όχι ατσάλινα). Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω υλικού κατασκευής (χάλυβας) τα ατσάλινα σκάγια έχουν πολύ μεγαλύτερη σκληρότητα συγκριτικά με το μολύβι.

Σε ένα στενό τσοκ, όπως για παράδειγμα το φουλ, η διαφορά σε διάμετρο που υπάρχει μεταξύ του κυρίως τμήματος της κάννης και του τσοκ είναι περίπου στο 1 χιλιοστό. Τα σκάγια «ταξιδεύοντας» μέσα στην κάννη, μόλις φτάσουν στο σημείο του τσοκ θα δεχτούν απότομη πίεση για να μπορέσουν να περάσουν από το στενότερο σημείο. Αν είναι από μόλυβδο, που είναι ένα «μαλακό» υλικό, δεχόμενα την πίεση στην χειρότερη περίπτωση θα παραμορφωθεί η σφαιρικότητα τους. Μπορεί αυτό να επιδράσει αρνητικά στην καλή κατανομή τους και στο βλητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για την κάννη.

Αντιθέτως τα ατσάλινα, λόγω σκληρότητας υλικού, αν υποστούν αυτή την βίαιη αλλαγή, μπορεί να δημιουργήσουν φούσκωμα ή ακόμα και ρήξη της κάννης. Για λόγους ασφάλειας και για το υπαρκτό ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο, οι εταιρείες κατασκευής όπλων αλλά και εκείνες που παράγουν αποκλειστικά και μόνο τσοκ, χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη ένδειξη για να προστατέψουν τους χρήστες όπλων.

Δεν ισχύει για επιχαλκωμένα, επινικελωμένα

Αυτή η ένδειξη ισχύει και αφορά αποκλειστικά και μόνο για την χρήση φυσιγγίων που έχουν ατσάλινα σκάγια. Δεν ισχύει για τα επιχαλκωμένα –επινικελωμένα σκάγια. Η επιμετάλλωση στα μολύβδινα σκάγια μπορεί να προσθέτει ελαφρά σκληρότητα στην επιφάνεια τους αλλά το βασικό υλικό κατασκευής τους είναι ο μόλυβδο. Στην περίπτωση που δεχτούν πίεση θα παραμορφωθούν. Η επιμετάλλωση των μολύβδινων σκαγιών τα

βασικά χαρακτηριστικά που προσφέρει είναι η βελτίωση της σφαιρικότητας και στίλβωσης στην επιφάνεια τους. Τα επινικελωμένα και επιχαλκωμένα μολύβδινα σκάγια δεν ανήκουν στην κατηγορία των μη τοξικών με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η χρήση τους σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως υδροβιότοποι.

Ιδιαίτερη διαμόρφωση στο εσωτερικό

Υπάρχουν εταιρείες που κατασκευάζουν τσοκ και ανεξάρτητα βαθμού σύσφιξης τα προτείνουν και για χρήση ατσάλινων σκαγιών. Τα τσοκ αυτά αποτελούν καλή επιλογή για όσους χρησιμοποιούν ατσάλινα σκάγια και θέλουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις να έχουν πιο κλειστό κύκλο διασποράς των σκαγιών. Τα τσοκ αυτά έχουν ιδιαίτερη διαμόρφωση στο εσωτερικό τους. Ο σχηματισμός της στένωση δεν είναι κωνικός, είναι παραβολικός. Στα εσωτερικά τοιχώματα του τσοκ δεν σχηματίζονται δυο παράλληλες συγκλίνουσες γραμμές αλλά δυο «περισπωμένες» που η μια κοιτάζει την άλλη. Η διαμόρφωση αυτή βοηθά στην ομαλότερη διέλευση των σκαγιών. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί και μόνο η εσωτερική διαμόρφωση του τσοκ. Καθοριστικός παράγοντας είναι και το μήκος. Όσο μεγαλύτερο σε μήκος το τσοκ τόσο ομαλότερη και η διέλευση των σκαγιών μέσα από αυτό.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι αν προμηθευτείτε ένα τέτοιο τσοκ σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατσάλινα σκάγια αν η κάννη σας δεν έχει προδιαγραφές για κάτι τέτοιο.

Τα έσω έξω

Αρκετοί είναι οι κυνήγι που πιστεύουν ότι τα μακριά σε μήκος τσοκ προσφέρουν και καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει στην περίπτωση που η εσωτερική διαμόρφωση του τσοκ είναι σε όλο το μήκος του. Υπάρχουν τσοκ που μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στο όπλο σας και να είναι μεγαλύτερα σε μήκος από αυτά που έχει το όπλο. Κυρίως είναι τα τσοκ έσω –έξω. Βιδώνουν στο εσωτερικό της κάννης και εξέχουν από αυτή 1,2,3 εκατοστά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ανάλογη είναι και η διαμόρφωση εσωτερικά σε όλο το μήκος τους. Μπορεί η διαμόρφωση του τσοκ να είναι μόνο σε κάποια εκατοστά από το συνολικό μήκος του και το υπόλοιπο να είναι απλά προέκταση. Υπάρχουν και έσω –έξω τσοκ που η διαμόρφωση τους έχει γίνει σε όλο το μήκος.

 

ΕΝΘΕΤΟ

Δεν αρκεί το τσοκ για να βελτιώσεις την βλητική απόδοση της κάννης

Η αρχική σκέψη που «οδήγησε» στην κατασκευή των τσοκ έσω έξω ήταν να μπορεί ο χειριστής να ελέγχει εύκολα ποια σύσφιξη έχει τοποθετήσει και παράλληλα η αντικατάσταση του τσοκ να γίνεται πολύ πιο εύκολα συγκριτικά με τα εσωτερικά.

Μετά εκμεταλλεύτηκαν το επιπλέον μήκος για να βελτιώσουν την βλητική απόδοση της κάννης.

Βεβαίως και δεν αρκεί να αγοράσετε απλά ένα πιο μακρύ τσοκ που θα μακρύνει την κάννη θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο σώνει και καλά θα βελτιώσετε το βλητικό αποτέλεσμα της κάννης σας.

Και αν προχωρήσετε σε μία τέτοια αγορά, πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε το λάθος σας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,930ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
25.2 ° C
26.2 °
21.4 °
27 %
2.1kmh
0 %
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
33 °
Σα
27 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ