Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΚυνοφιλίαΕκτροφή ΣκύλωνΑγγλικό Σέττερ: Οι Γραμμές Αίματος στην Ιταλία (Μέρος Β')

Αγγλικό Σέττερ: Οι Γραμμές Αίματος στην Ιταλία (Μέρος Β’)

|

- Advertisement -

 

Η αναφορά μας έχει ήδη φτάσει στην δεκαετία του ’70, συνεχίζοντας την έρευνα για την εξέλιξη του αγγλικού σέττερ στην Ιταλία. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι, όπως σε πολλούς τομείς έτσι και στην κυνοφιλία, τα άτομα που αναλαμβάνουν να βγάλουν από το τέλμα μια φυλή είναι σπάνια. Δυο τέτοια σπάνια άτομα, δυο εξαιρετικά σέττερ, δυο μεγάλοι γενάρχες ο Dun del Meschio και ο Décor Lot, ήταν τα σέττερ που έδωσαν μεγάλη ώθηση και αναζωογόνηση στην φυλή.

 

Του Νίκου Νικολάου

 

Ο Ντεμ του Franco Francini πρωταθλητής αναπαραγωγός και νικητής του Κυπέλλου Ευρώπης το 1986, o Dero πρωταθλητής αναπαραγωγός, η Bona del Palissandro του καθηγητή G. Piz την οποία ο μεγάλος γνώστης του σέττερ O. Nobile έχει αναφέρει ως το καλύτερο σέττερ που έχει δει, η Ariet di Castel San Giorgio μάνα του Radentis Gian, o Morgan della Bruna και πολλά άλλα είναι παιδιά του Dun del Meschio. Αδιαμφισβήτητα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους γενάρχες της φυλής των τελευταίων σαράντα χρόνων, ένα σέττερ δηλαδή που μετέδιδε με μεγάλη ευκολία, κάτι φυσικά που βλέπουμε να λείπει τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Ο έτερος μεγάλος γενάρχης ήταν ο Décor Lot o οποίος ήταν γιος της Bona del Meschio δηλαδή κόρης του Dun. O Décor Lot μπορούμε να πούμε ότι συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό το αναπαραγωγικό έργο του παππού του. Εκτροφέας του ήταν ο Oliviano Nobile, που σήμερα είναι πρόεδρος του σέττερ κλαμπ Ιταλίας και συνάμα ένας από τους τελευταίους μεγάλους γνώστες της φυλής. Παιδιά του Décor Lot υπήρξαν πολλά και σπουδαία σέττερ, που και τα ίδια αλλά και οι κοντινοί απόγονοί τους άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην φυλή.

Οχτώ παιδιά του απόγονοι πρώτης γραμμής ανακηρύχθηκαν πρωταθλητές αναπαραγωγοί. Ονόματα κολοσσοί στην ιστορία του σέττερ. Radentis Gian ένα από τα λίγα αληθινά σέττερ από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς και αδιαμφισβήτητος τράιαλερ μιας και στην καριέρα του κέρδισε και το Κύπελλο Ευρώπης. Akim και αυτός ένας από τους γιους του Lot και νικητής του Πανευρωπαϊκού σέττερ το 1989, καθώς επίσης και πατέρας του Olaf του L. Zagni όπου πάνω του στηρίχθηκε όλη η μετέπειτα εκτροφή Del Zagnis. Bingo, Borg, Buh και τα τρία αυτά σέττερ πρωταθλητές αναπαραγωγοί. Και ο κατάλογος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Zico di Crocedomini, Cam del Binario νικητής του πανευρωπαϊκού το 1991 και φυσικά ο Roval Mozart ένα από τα καλύτερα σέττερ που έχουν περάσει σαν σύνολο.

Η εποχή εκείνη, δηλαδή η δεκαετία του ‘70 αλλά και η επόμενη του ‘80 ίσως ήταν από τις καλύτερες που πέρασε η φυλή, όχι μόνο γιατί γνώρισε μεγάλες δόξες, όχι μόνο γιατί το σέττερ κέρδιζε συνεχώς φίλους, αλλά κυρίως γιατί γεννήθηκαν εξαιρετικά άτομα με παρά πολύ καλό ρυθμό. Εκτός λοιπόν από τους δυο μεγάλους γενάρχες που προαναφέρθηκαν εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε η γραμμή αίματος του A. Rovini, με τα σέττερ Del Dianella. Το ζευγάρωμα που έκανε διάσημο τον Rovini ήταν αυτό μεταξύ του Lem del Resegonone (γιος του Gimme del Dianella) με την Mera del Orsone, από το οποίο γεννήθηκαν τα αδέρφια Rusty, Rock, Ralf, Rudy del Dianella. Όλα τους με εκπληκτικά χαρακτηριστικά, κυνηγετικά και μορφολογικά γιατί πράγματι υπήρχε ένα θέμα με το μέγεθος του σέττερ εκείνη την εποχή. Τα σέττερ Del Dianella είχαν άριστες και δυνατές κατασκευές, που εξασφάλιζαν πολύωρες αποδόσεις στο κυνήγι.

Από την γέννα που ανέφερα παραπάνω η Rudy del Dianella ήταν αυτή που χάρισε στον αείμνηστο F. Francini μια ολόκληρη γενιά σέττερ με τα οποία καταξιώθηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους εκτροφείς της φυλής. Και φυσικά για να μην είμαστε άδικοι θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε για ακόμη μια φορά τον Lem del Dianella, ο οποίος υπήρξε πατέρας του Negus (αφιέρωμα υπήρξε πρόσφατα) ο οποίος κέρδισε δυο φορές το Πανευρωπαϊκό των σέττερ, αλλά και τα παιδιά του επίσης για μια πενταετία κέρδιζαν τα πάντα. Πώς να ξεχάσει κανείς ή πώς να μην αισθάνεται δέος για τον μεγάλο αυτό γενάρχη όταν ένας γιος του (Gufo di val di chiana) κερδίζει για δυο χρονιές το Πανευρωπαϊκό των σέττερ στην μεγάλη έρευνα ενώ επίσης τρία διαφορετικά παιδιά του (Taro dei Felini, Dracula, Nero ) για τρεις συνεχόμενες χρονιές (98-99-2000) κερδίζουν το Κύπελλο Ευρώπης. Πραγματικά είναι ασύλληπτο να φανταστεί κανείς την αξία του.

Μετά τον θάνατο του Francini η γραμμή αίματος τείνει να εξαλειφθεί τελείως από τα ιταλικά σέττερ, ενώ μετά την παύση της εκτροφικής δραστηριότητας από τον Rovini και τον τελευταίο ικανό τράιαλερ Frenk del Dianella, το ίδιο οδεύει να συμβεί και με την γραμμή Del Dianella. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια παράλληλα με την αυξητική τάση των αγώνων γεννήθηκαν σπουδαία σέττερ, που προέρχονται από διαφορετικές γραμμές αίματος και αυτό είναι ένα από τα σημεία που ακόμη διατηρεί ζωντανή και ικανή την φυλή σε μεγάλο βαθμό. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι τα τελευταία χρόνια γεννήθηκαν και διέπρεψαν εκπληκτικοί τράιαλερ όπως οι Radentis Nomar, Vane del Palissandro, Palaziensis Rambo, Paiper, Orio, Kapo, Bigjim κ.ά δεν δείχνουν να πλησιάζουν στο ίδιο επίπεδο τις αναπαραγωγικές ικανότητες των σκύλων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Το γεγονός ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί αρκετές διαφορετικές γραμμές αίματος, σίγουρα προσδίδει έναν πλουραλισμό στην φυλή και μια εναλλαγή που κατά τα φαινόμενα δεν θα την επηρεάσει σε βάθος χρόνων στα βασικά της χαρακτηριστικά ή τουλάχιστον δεν θα την επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό.

Αυτά φυσικά όσο υπάρχουν εκτροφείς που θα δουλεύουν με πρόγραμμα, ώστε να μην χαθούν τα κύρια κυνηγετικά χαρακτηριστικά που είναι και ο απώτερος σκοπός. Επειδή όμως η αξία ενός μεγάλου γενάρχη συνήθως αναγνωρίζεται μετά τον θάνατό του καλό είναι να ζευγαρώνουμε με προσοχή και κυρίως με άτομα που προέρχονται από σταθεροποιημένες γραμμές αίματος και οι οποίες θα μπορέσουν να μας εξασφαλίσουν την συνέχεια των επιθυμητών χαρακτηριστικών.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαμία: Διάσωση κυνηγόσκυλου από φαράγγι 50 μέτρων

Λαμία: Διάσωση κυνηγόσκυλου από φαράγγι 50 μέτρων Ο «Μπόκο» είχε εγκλωβιστεί σε βάθος 50 μέτρων στο φαράγγι και καλούσε σε βοήθεια - Τελικά ανασύρθηκε σώος...
37,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
8.9 ° C
9.6 °
7 °
59 %
4.9kmh
40 %
Τρ
9 °
Τε
11 °
Πε
13 °
Πα
14 °
Σα
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ