Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΤο Μικρό Μπλε της Γασκώνης: Η ιστορία, τα προσόντα & το στάνταρ

Το Μικρό Μπλε της Γασκώνης: Η ιστορία, τα προσόντα & το στάνταρ

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Στην Ελλάδα το μικρό μπλε της Γασκώνης έχει έρθει τις τελευταίες δεκαετίες και σίγουρα μετά το Γιούρα και το Σεγκούτζι. Το μπλε Γασκώνης είναι αρχοντικό σκυλί που προδίδει με την εμφάνισή του την κληρονομιά του. Είναι μια πολύ παλιά φυλή της Γαλλίας και συγκεκριμένα της Γασκώνης, από όπου και οφείλει το περίεργο αυτό μπλε χρώμα, που το κάνει μοναδικό (μόνος άλλος ιχνηλάτης που του μοιάζει είναι ο ιχνηλάτης της Λουκέρνης, αλλά οι Γάλλοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το Μπλε της Γασκώνης).

 

των Στάθη Καβαθούλη & Απόστολου Αποστολάτου 

 

Όπως λέγεται, πολλά ζώα της περιοχής έχουν αυτό το χαρακτηριστικό χρώμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της περιοχής που έχει περάσει στην φυλή είναι και η φωνή, αυτό το περίεργο ουρλιαχτό. Οι Γάλλοι κυνηγοί λένε ότι στις εκτάσεις της Γασκώνης έπρεπε η φωνή να ακούγεται από μακριά. Εξού και το χαρακτηριστικό σήκωμα του κεφαλιού προς τα πίσω, ώστε να ακουστεί η φωνή του πιο μακριά.

Πέρα από την εμφάνιση και την φωνή του, είναι ένας παθιασμένος ιχνηλάτης, λίγο αργός, αλλά μεθοδικός, με μεγάλη υπομονή που τον καθιστά ιδανικό για πολύωρο κυνήγι, κάτω από δύσκολες συνθήκες και έχει πολύ καλή όσφρηση. Είναι διαφορετικός από πολλούς ιχνηλάτες και θα έλεγα ότι είναι για μερακλήδες κυνηγούς, που τους αρέσει ο κλασσικός τρόπος κυνηγιού του λαγού και δεν τους ενδιαφέρει ένα γρήγορο ξεφώλιασμα. Θα πρέπει επίσης να τους αρέσει και η χαρακτηριστική φωνή.

Είναι ωραίο να βλέπεις ένα ζευγάρι ή μια αγέλη καθαρόαιμων Μπλε Γασκώνης να εργάζεται με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο. Μπορεί να αποδώσει σε όλη την χώρα μας, αλλά νομίζω ότι στα ανοιχτά ή με μέτρια κάλυψη εδάφη, αποδίδουν καλύτερα. Επίσης όπου υπάρχουν λαγοί, στα ημιορεινά και στις εκτάσεις με καλλιέργειες. Εκεί είναι που μπορεί να αποδώσει καλύτερα.

Η πιο διαδεδομένη φυλή ιχνηλατών της Γαλλίας είναι κατάλληλη και για την χώρα μας, για όσους θέλουν να κυνηγούν παραδοσιακά, με έναν ιχνηλάτη από άλλη χώρα, που κουβαλάει πίσω του μια άλλη κουλτούρα και έναν αριστοκρατικό αέρα άλλης εποχής.

Ιστορικά στοιχεία 

 

Αυτή η φυλή συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των αρχαιότερων της Γαλλίας. Σύμφωνα με το Paul Daodigne, τα μπλε προέρχονται από τα Saint Hubert (Αγίου Ουμβέρτου) – μαύρα με λίγο άσπρο και καφέ – τα οποία, συνηθισμένα στο κρύο κλίμα των Αρδενών, όταν μεταφέρθηκαν στη Γασκώνη προσαρμόστηκαν στα ζεστά καλοκαίρια, μετατρέποντας το μαύρο χρώμα σε μπλε. Κάτω από την επίδραση της ζέστης του νότου και ίσως του δυνατού φωτός του ουρανού της Γασκώνης, το μαύρο χρώμα υπέστη ένα ελαφρύ αποχρωματισμό. Αυτή η θεωρία πρέπει να συνοδευτεί από το γεγονός, ότι αρκετές φυλές σκύλων, άσπρες με μαύρα μπαλώματα, όταν μετατοπίστηκαν στο Midi, (μεγάλο κανάλι μήκους 240 χιλιομέτρων) μετά από κάποιες γενιές δεν άργησαν ν’ αποκτήσουν μικρές ή μεγαλύτερες βούλες. 

Στη Γαλλία τα Μπλε της Γασκώνης είναι παρόντα σε πολλές περιοχές. Παρ’ όλα αυτά, κατά μήκους του καναλιού Midi και στα νοτιο-δυτικά συναντάται ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων. Είμαστε μπροστά σε έναν ιχνηλάτη αρκετά ενδιαφέροντα, διότι όλες οι φυλές μεγάλων ιχνηλατών με άσπρο-μαύρο τρίχωμα (Chiens d’ Ordre) προέρχονται από αίματα Blue De Gascogne ή Gascogne Saintongeois και σ’ αυτό οφείλουν την ευγενική τους καταγωγή και την κομψότητά τους. 

 

Στάνταρ εργασίας 

 

Η μέθοδος κυνηγίου του Μικρού Μπλε της Γασκώνης, σε αρμονία με το έδαφος και το περιβάλλον της Γασκώνης, είναι προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στην οσφρητική του δύναμη. Είμαστε μπροστά στον ιχνηλατικό κλασικισμό στα ανώτερα επίπεδα. 

Στη Γαλλία δεν θεωρούνται γρήγοροι ιχνηλάτες, αλλά η δύναμη της μύτης τους ισοφαρίζει αυτή τη διαφορά, διότι τους επιτρέπει καθώς ιχνηλατούν να ξεπερνούν ανώφελους κύκλους, τόσο σπάταλους όσο και ανιαρούς. 

Τα εδάφη της Γασκώνης είναι ξηρά, πλούσια σε αμπελώνες γεμάτους πέτρες, για να διατηρούν την υγρασία στις ρίζες των αμπελιών και συχνά «δαρμένα» από τους ανέμους που προέρχονται από τον Ατλαντικό. Σε τέτοιες συνθήκες οι ιχνηλάτες της Γασκώνης καταφέρνουν να βρουν τα ίχνη των λαγών, εκεί όπου η οσφρητική ικανότητα άλλων φυλών δεν είναι αρκετά λεπτή για να μπορέσουν να τα βρουν. 

Τα Μικρά Μπλε είναι αρκετά πιστά στην καταδίωξη του λαγού, είναι εξαιρετικά στο πλησίασμά του, αλλά είναι μάλλον μέτρια στο ξεφώλιασμά του. Παρ’ όλα αυτά τα ουρλιαχτά τους αναγκάζουν το λαγό να εγκαταλείψει το γιατάκι του. Σ’ αυτή την περίπτωση το να βρουν τα ίχνη, τα οποία αφήνει στο έδαφος ο λαγός που το σκάει είναι παιχνιδάκι. Αυτό το οποίο είναι αρκετά δύσκολο για τους ιχνηλάτες άλλων φυλών. Στην καταδίωξη για το ζήλο τους, την επιμονή τους, την ακρίβεια και την αντοχή τους, αυτοί οι σκύλοι δεν φοβούνται συγκρίσεις. 

Το στυλ εργασίας τους είναι μοναδικό, προτέρημα μόνο των ιχνηλατών της Γασκώνης. Η έρευνά τους είναι παθιασμένη, ευφυέστατη, σταθερή. Εξαιρετική είναι η αντοχή τους στην κούραση. Αφού πιάσουν τον ντορό στη βοσκή, τα μικρά μπλε σηκώνουν το κεφάλι στον ουρανό και ουρλιάζοντας με σιγουριά, συνεχίζουν με το κεφάλι ψηλά για μερικά μέτρα, γευόμενα την αναθυμίαση που ανεβαίνει στον αέρα, προσκολλημένα στον δρόμο που έχει ακολουθήσει ο λαγός. Αυτοί οι ιχνηλάτες αποδεικνύουν ότι τα ίχνη των θηραμάτων αναδίδονται από το έδαφος προς τα πάνω. Έτσι λοιπόν, αν θεωρήσουμε ότι μερικά άτομα καλύτερα εφοδιασμένα σε οσφρητικό επίπεδο ακολουθούν με ακρίβεια τα ίχνη του λαγού, ακόμα και για καμιά δεκαριά μέτρα με το κεφάλι ψηλά για να το ξαναβάλουν στιγμιαία στο έδαφος, με σκοπό να επαληθεύσουν και ύστερα να συνεχίσουν, είναι η επιβεβαίωση ότι ακολουθούν την αόρατη αναθυμίαση, η οποία ανεβαίνει από το έδαφος. Αν δεν ήταν έτσι, θα έχαναν τα ίχνη. Το στυλ καθορίζεται από αυτή την εναλλάξ συμπεριφορά: τη μύτη κάτω στο έδαφος και το κεφάλι ψηλά στην ενάερη αναθυμίαση με παρατεταμένα κι εκφραστικά ουρλιαχτά, τα οποία δείχνουν το κυνηγετικό πάθος αυτών των θαυμάσιων ιχνηλατών. 

Στη Γαλλία, το Μικρό Μπλε της Γασκώνης θεωρείται ένας καταπληκτικός σπεσιαλίστας στο κυνήγι του λαγού. Σπανίως χρησιμοποιείται και για το κυνήγι της αλεπούς. Και στην Ιταλία οι περισσότεροι λάτρεις αυτής της φυλής εκπαιδεύουν τους σκύλους τους για να κυνηγήσουν το λαγό. Σ’ αυτή τη χώρα όμως χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία για το κυνήγι αγριογούρουνου, με εξαιρετικά αποτελέσματα, χάρη στο υψηλό πνεύμα συνεργασίας που διαθέτουν με τ’ άλλα μέλη της αγέλης. 

Στάνταρ μορφολογίας 

Γενική εμφάνιση: 

Αυτός ο σκύλος, ο οποίος κυρίως χρησιμοποιείται στο κυνήγι του λαγού, παρουσιάζεται αρκετά ξεχωριστός, από την στιγμή, που το ύψος του από τη γη στο ακρώμιο μειώθηκε για ν’ αντιστοιχηθεί μ’ αυτό του θηράματος που κυνηγά. Το στάνταρ των μπλε μικρού μεγέθους, είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο του μεγάλου μπλε, αλλά καθώς οι γραμμές είναι πιο «μαζεμένες», απαιτείται μεγαλύτερη στερεότητα και αρμονία στην κατανομή των μυϊκών μαζών. Είναι ένας σκύλος, ο οποίος εκφράζει αξιοσημείωτο πάθος για το κυνήγι, είναι συμπαθητικός, εκπαιδεύσιμος, υπάκουος, με θεληματικό και οξυδερκή χαρακτήρα. 

 

Κεφάλι: Δολιχοκέφαλο, αρκετά ανάγλυφο και μάλλον ελαφρύ. Οι ρυτίδες του δέρματος στο μέτωπο, μόλις που διακρίνονται και είναι πολύ λιγότερο έντονες από εκείνες του μεγάλου μπλε. Λιγότερο έντονη είναι και η ρινομετωπιαία κοιλότητα (στοπ). Οι ανώτερες κρανιομετωπικές γραμμές είναι ελαφρά αποκλίνουσες. Το ολικό μήκος του κεφαλιού είναι ίσο με 4/10 του ύψους στο ακρώμιο. Η ρινική κάλαμος είναι ευθεία ή λίγο ανασηκωμένη και το μήκος της είναι ίσο μ’ αυτό του κρανίου. 

Ακρορύνιο: Μαύρο, ρουθούνια καλά ανοιχτά, προεξέχων από την πλευρά του ρύγχους, η οποία προκύπτει με κλίση 75 μοίρες με τον ορίζοντα. 

Μέτωπο: Ελαφρώς τοξοειδές. 

Χείλη: Λίγο ανεπτυγμένα, καλύπτουν την κάτω γνάθο όσο χρειάζεται για να καθορίσουν το προφίλ του ρύγχους. Το σημείο ενώσεως των χειλιών είναι εμφανές χωρίς υπερβολή. 

Κρανίο: Στεγνό, λίγο προεξέχων στα ζυγωματικά τόξα, μάλλον τοξοειδές. Η ινιακή ακρολοφία είναι αρκετά τονισμένη. 

Μάτια: Σε ημιπλάγια θέση, χρώματος καστανού. Τα βλέφαρα έχουν μαύρο περίγραμμα και αφήνουν ακάλυπτο λίγο τον επιπεφυκότα. 

Αυτιά: Μερικές φορές λιγότερο λεπτά και λιγότερο πίπτοντα από εκείνα του μεγάλου μπλε. Μολονότι μακριά, προσφύονται χαμηλά και είναι ελαφρώς αναδιπλωμένα. 

Λαιμός: Λεπτός, με μήκος σχεδόν ίσο με εκείνο του κεφαλιού, βγαίνει καλά από τους ώμους, με λίγο προγούλι. 

Ώμοι: Αρκετά μακριοί και με σωστή κατεύθυνση. Ωμοπλατοβραχιόνια γωνία 110 μοίρες. 

Εμπρός άκρα: Δυνατά σε σχέση με τον υπόλοιπο σκελετό. Αγκώνες καλά προσκολλημένοι στον θώρακα. Τέλειες κάθετες. 

Πόδια: Σχήμα ωοειδές, αρκετά επίμηκες (λαγοποδία). Πατούσα μαύρη και σκληρή, με πελματικά φύματα καλά κλειστά μεταξύ τους. 

Στήθος: Ευρύ, σε σωστή αναλογία με την υπόλοιπη κατασκευή του σκύλου. Η λαβή του στέρνου είναι εμφανής χωρίς υπερβολή. 

Θώρακας: Καλά αναπτυγμένος στις τρεις διαστάσεις. Τα πλευρά είναι ελαφρώς στρογγυλεμένα και κατεβαίνουν τουλάχιστον μέχρι τον αγκώνα. Καλύτερα αν είναι ένα ή δύο εκατοστά πιο κάτω. 

Πλάτη: Αρκετά μακριά και καλά στηριγμένη. 

Οσφυϊκή χώρα: Ελαφρώς τοξοειδής, πολύ στερεή, συμπαγής και υποστηριζόμενη. 

Πλευρό: Επίπεδο και χαμηλωμένο. 

Πίσω άκρα: Μηροί λίγο επίπεδοι, αλλά χωρίς υπερβολές. Καλές γωνιώσεις σε σχέση με τα νώτα, τα οποία είναι στην οριζόντια γραμμή. Κνήμη επιμήκης. Ο αστράγαλος κάθετος στο έδαφος είναι ο δείκτης μιας σωστής γωνίωσης όλου του άκρου. 

Ουρά: Μάλλον μακριά, φέρεται «χαρούμενα». 

Τρίχωμα: Το τρίχωμα είναι μπλε, με καφέ στις σωστές θέσεις. Είναι χαρακτηριστικό της φυλής τα σημάδια πάνω από τα βλέφαρα, τα οποία καθορίζουν «τα τέσσερα μάτια», αυτά πάνω στο κεφάλι, στο εσωτερικό των αυτιών και στα άκρα. Είναι ημίσκληρο, πυκνό και ποτέ ξυρισμένο. 

Δέρμα: Το δέρμα και οι όρχεις είναι μαύρα. Οι εσωτερικές βλεννογόνοι, τα χείλη και ο ουρανίσκος είναι μαύρα. 

Ύψος: Από 52 έως 60 εκ. για τα αρσενικά και 50-56 εκ. για τα θηλυκά. 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
22.2 ° C
23.4 °
19.8 °
57 %
3.6kmh
20 %
Δε
22 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ