Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνοφιλίαΑυξητική τάση στις καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών

Αυξητική τάση στις καθαρόαιμες φυλές ιχνηλατών

|

Eδώ και αρκετό καιρό αποτελεί γεγονός που πλέον ολοένα εκτυλίσσεται στις τάξεις των γουρουνοκυνηγών: η πρόθεση και η επιλογή ενός ή περισσοτέρων καθαρόαιμων σκύλων για το κυνήγι τους.

Mπορούμε να πούμε πως στη δική μας χώρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κυνολογική κουλτούρα και γνώση στη πλειοψηφία των κυνηγών του τριχωτού θηράματος δεν υπήρχε. Είτε ήταν σε τέτοιο αμελητέο ποσοστό όπου και χάνονταν μέσα στο χάος της άγνοιας και της στρεβλής νοοτροπίας. Οι περισσότεροι ποτέ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον στο πώς έφτασε ένας σκύλος για να κάνει αυτά που κάνει. Αρκεί να ικανοποιούσε τις πρόσκαιρες προσδοκίες τους σχετικά με τις κυνηγετικές του ικανότητες. Δεν είχε ακόμη «αποδικωποιηθεί» στη συνείδηση των παλαιοτέρων, παρά του ότι αρκετοί εξ αυτών «έτρεχαν» δεξιά κι αριστερά ώστε να ζευγαρώσουν το σκύλο τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδος, με το κριτήριο του…«να πιάσουν ράτσα!».

Ωστόσο η συνεχής και επίμονη προσπάθεια κάποιων λίγων, ρομαντικών και οραματιστών Ελλήνων κυνηγών με σύμμαχο την γνώση, την ενημέρωση, την βάσιμη επιχειρηματολογία και φυσικά το «παράδειγμα» που οι ίδιοι αποτέλεσαν, οδήγησαν τις κυνολογικές εξελίξεις στη χώρα μας. Επιτέλους και στο μεγάλο θήραμα παρόλο την ιδιαιτερότητα που το χαρακτηρίζει.  

- Advertisement -

Παρά τα εμπόδια που συνάντησαν, την συκοφαντία, την περιθωριοποίηση, τον χλευασμό και την απαξίωση, ο χρόνος τους δικαίωσε μέσα από την αλήθεια και το δίκαιο που όδευσαν. Όλο και περισσότεροι πλέον -και κατά κόρον νέοι κυνηγοί- αφήνουν πίσω τους παγιωμένες και σαθρές αντιλήψεις, αγκυλώσεις και στερεότυπα που ταλάνιζαν το εν Ελλάδι κυνοφιλικό στερέωμα στο κόσμο των ιχνηλατών. Στρέφονται πλέον στη δημιουργία των σκύλων και στις καθαρόαιμες φυλές, σε στόχους και εκτροφικά οράματα αφήνοντας το «ό,τι να ‘ναι» στη σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος.

Κατάλαβαν πως η επιλεκτική και συστηματική αναπαραγωγή είναι ο μόνος δρόμος που επιφέρει την «επάρκεια» και όχι την συχνή «ανεπάρκεια». Εμπέδωσαν πως η καθαρόαιμη κυνοφιλία στηρίζεται στη γνώση και στους ανθρώπους που έχουν υψηλά ιδανικά. Τα μονότονα αφηγήματα στο καφενείο κούρασαν και η ίδια η πραγματικότητα τα εκτόπισε.  Όταν για καιρό έβλεπαν αρκετούς από τους βετεράνους κυνηγούς που κόπτονται για τα κατορθώματα της καρπώσεως, να αιωρούνται σε μια διαρκή αναζήτηση στα σοκάκια των βαλκανικών χωρών για σκύλους μίας χρήσεως και για εφήμερες καταστάσεις, όταν είδαν την ματαιόδοξη και άκαρπη προσπάθεια διαιώνισης επιθυμητών χαρακτηριστικών στους σκύλους μέσα από ασύμβατα στοιχεία μεταξύ τους, όταν είδαν πως κάποιοι άνθρωποι γύρω τους παράγουν «συστηματικώς» και όχι «περιστασιακώς» γουρουνόσκυλα με ικανότητες και εξειδίκευση πάνω στο στοιχείο τους…κάθισαν να σκεφθούν, να αναθεωρήσουν και να ακολουθήσουν την συνταγή που εδώ και χρόνια ορίζει η ίδια η επιστήμη και η ιστορική πραγματικότητα έχει αποδείξει.

Η ίδια η ιστορία αποδεικνύει στον κάθε ένα που διαθέτει σφαιρική αντίληψη και που έχει σταθεί σε παρατηρήσεις και στατιστικές μέσα από τις εκτροφικές του προσπάθειες, για το αν υφίσταται ή όχι μια υψηλού επιπέδου «συνέχεια» άξιων απογόνων εξίσου με εκείνη των προγόνων. Εντούτοις, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία (αν και η μικρή Ψωροκώσταινα ποτέ δεν είχε το βιοτικό επίπεδο άλλων ισχυρών Ευρωπαϊκών χωρών) και παρά την όποια παραπληροφόρηση, οι κυνηγοί κόντρα στη τοξικότητα των καιρών στρέφονται στη ποιότητα. Η οποία ανέκαθεν κόστιζε και ποικιλοτρόπως. Επιστρέφουν στο παλιό και θυμόσοφο ρητό που όλως παραδόξως και τεχνηέντως εδώ και χρόνια παρακάμπτεται: «μια δεκάρα για το όπλο, δέκα για τον σκύλο σου!».
 
Αντιλήφθησαν ότι πέραν του κάλλους (στοιχείο και κριτήριο ανέκαθεν απαραίτητο για τους Έλληνες που η ασχήμια και ο τερατισμός της εποχής αποδόμησαν) αλλά και του δυναμισμού, οι καθαρόαιμες φυλές φέρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που εμπνέουν σιγουριά και μέλλον. Τόσο μακροπρόθεσμα όσο και σταθερά. Οι σκεπτόμενοι κυνηγοί κατάλαβαν πως βάσει του σκοπού που θέλουν τον σκύλο, αναζητούν επίσης ένα συγκεκριμένο είδος ιδιοσυγκρασίας σε αυτό. Αντιλήφθηκαν πως οι γραμμές αίματος των καθαρόαιμων φυλών έχουν ιστορικά αποδειχθεί ότι παράγουν ισχυρά, ικανά και υγιή σκυλιά παρά τον παράγοντα φύση που υπενθυμίζει κατά καιρούς τις όποιες αδυναμίες. Είδαν πως τα απαραίτητα ζητούμενα στα γουρουνόσκυλα όπως το θάρρος, η μεθοδική ιχνηλασία, η ευστροφία, η σωματική κατασκευή που ταιριάζει στο είδος και ο χαρακτήρας, είναι απόρροια της κληρονομικότητας και όχι της εκπαίδευσης

Ως εκ τούτου, σημαντικό ζητούμενο στα κυνηγόσκυλα αποτελούν οι έμφυτες ιδιότητες κι όχι οι επίκτητες. Το να «σπάει» κανείς διαρκώς τα πόδια του για να «φτιάξει» ένα γουρουνόσκυλο δεν είναι το ιδεατό. Πόσο μάλλον όταν βλέπεις σκυλιά που σε μικρή ηλικία δείχνουν άμεσα όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που στον αντίποδα κάποια άλλα, χρειάζονται πάμπολλες εργατοώρες πάνω τους.

Εντούτοις, η αφοσίωση στο σκοπό, η δεοντολογία και η φιλοσοφία που διέπουν τις καθαρόαιμες φυλές αποτελεί ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Δεν είναι όλα τόσο απλά, καθότι εκεί, υπάρχει στόχος.
  
Λίγα λόγια για τους –εν δυνάμει- εκτροφείς

Μόλις ξέρεις τι θέλεις και τί δεν θέλεις, ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να μάθεις περισσότερα για τις αιτίες που θα βρεις αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά στους σκύλους της φυλής που επέλεξε κανείς. Με απλά λόγια, τα προγράμματα αναπαραγωγής σκύλων είναι μέθοδοι ειδικά σχεδιασμένοι για την παραγωγή σκύλων υψηλής ποιότητας όσον αφορά την υγεία, την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητα.

Αναμφισβήτητα, τα σκυλιά μιας κορυφαίας φυλής είναι σε μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται στο να δημιουργήσετε υψηλής ποιότητας σκυλιά. Οι εκτροφείς πρέπει να είναι υπεύθυνοι, καθοριστικοί και επιπλέον, θα πρέπει να έχουν ένα αποδοτικό πρόγραμμα αναπαραγωγής σκυλιών που ταιριάζει με το όραμά τους.

Ως εκτροφέας είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε βάθος τη φυλή των σκύλων που καλλιεργείτε και να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξή της. Τις περισσότερες φορές, ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σκύλων αναπτύσσεται και ακολουθείται αυστηρά από ευσυνείδητους εκτροφείς και χομπίστες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αν ακολουθηθεί, θα οδηγήσει στη δημιουργία των ιδανικών σκυλιών σε εμφάνιση, σκοπό και ιδιοσυγκρασία.

Όταν θέτετε ένα καλά εδραιωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής, οι πιθανότητες είναι υψηλές ώστε να μπορείτε να αναπαράγετε σκύλους υψηλής ποιότητας με κορυφαία γενεαλογικά χαρακτηριστικά και με ισχυρές γραμμές αίματος. Ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επισημάνετε όλα τα σημεία όπου τα σκυλιά σας είναι ανώτερα από άλλα σκυλιά.

Η πλειοψηφία των εκτροφέων, δυστυχώς, δεν σχεδιάζει κάποιο πρόγραμμα αναπαραγωγής με συνέπεια να στρέφουν τη δική τους αποτυχία στους σκύλους. Και κατ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια λανθασμένη εντύπωση για τους καθαρόαιμους σκύλους. Θα πρέπει να σκεφθεί κανείς πώς πίσω απ’ όλα βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι υπεύθυνοι εκτροφείς έχουν μια οραματική προσέγγιση. Αυτό τους βοηθά στην προσαρμογή του προγράμματος αναπαραγωγής ανάλογα με την επίτευξη των στόχων. Αλλά είναι και όπου πολλοί εκτροφείς τρέφονται με αυταπάτες. Η φιλοδοξία δεν πρέπει ποτέ να είναι συνώνυμη με την αυταπάτη.

Το μόνο σίγουρο μέσα σε όλα αυτά, είναι πως στη διάρκεια του χρόνου, η κυνοφιλική-κυνοτεχνική γνώση και η εμπειρία θα αναπτυχθούν ολοένα περισσότερο και σε πιο ευρύ φάσμα, στους κυνηγούς αγριόχοιρων στην Ελλάδα. Είναι πλέον έκδηλο και δεδομένο, έστω κι αν αυτό συμβαίνει με αργούς ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς να φτιάξετε μια τεχνητή μύγα – Βίντεο

Η τεχνητή μύγα είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές των ψαράδων του ποταμού. Βέβαια δεν είναι η μόνη, γιατί πολλοί επιλέγουν ακρίδες και άλλα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
29.5 ° C
30.7 °
27 °
38 %
4.5kmh
0 %
Πε
28 °
Πα
34 °
Σα
35 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ