spot_img
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο...

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

|

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στο Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια, μια αυτόνομη περιφέρεια της βορειοανατολικής Ιταλίας, ως απαραίτητο μέτρο για την αποφυγή της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Τα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων που εντοπίστηκαν σε αγριόχοιρους στη μισή Ιταλία, δεν επιτρέπουν να παραβλεθεί ο κίνδυνος, διότι, όπως εξηγεί ο περιφερειακός διευθυντής της Πρόληψης, Ασφάλειας Τροφίμων, Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Μάνλο Παλέι, «αν η αφρικανική πανώλη των χοίρων εισέλθει στις φάρμες, θα αναγκαστούμε να κλείσουμε το εμπόριο κρέατος και συνεπώς τα ζαμπόν του Σαν Ντανιέλε για ένα χρόνο. Σε αυτή την περίπτωση, θα ενεργοποιηθεί η απαγόρευση των εξαγωγών προς τρίτες χώρες».

Ο στρατός ως Plan B

Για να διασφαλίσει τις χοιροτροφικές μονάδες, λοιπόν, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια θα μπορούσε να επιστρατεύσει τον στρατό: «Θα το κάνουμε μόνο αν οι κυνηγοί δεν συνεργαστούν», διαβεβαιώνει ο Παλέι, επιβεβαιώνοντας ότι έχει ήδη «ξεκινήσει την εκπαίδευση του στρατού για να μπορέσει να δράσει με ασφάλεια».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Υγείας έχουν θεσπίσει την υποχρέωση να καταρτίσουν ένα σχέδιο επείγουσας παρέμβασης που θα διανεμηθεί για την τριετία.

Οι δράσεις

Ο πρώτος στόχος είναι η αύξηση του ελέγχου των αγριόχοιρων σε περιοχές όπου η παρουσία τους είναι ασύμβατη με την κτηνοτροφία ή το οικονομικό πλαίσιο.

Ως εκ τούτου, προσδιορίστηκαν τρεις περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για την παρουσία αγριόχοιρου και στις οποίες θα μειωθεί ο αριθμός τους.

αγριογούρουνα στην Ιταλία

Στην κίτρινη ζώνη, αυτή στην οποία είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα εργοστάσια παραγωγής προσούτο, σε όλους τους δήμους που βρίσκονται 15 χιλιόμετρα από το Σαν Ντανιέλε, θα θηρευτούν 930 αγριόχοιροι- στη ροζ ζώνη, κατάλληλη για χοιροτροφικές μονάδες με περισσότερα από 2.000 ζώα, θα θηρευτούν 500, ενώ στη μπλε ζώνη προστασίας από το μέτωπο της επιδημίας, θα θηρευτούν άλλα 2.500 αγριογούρουνα.

Όλα αυτά προβλέπονται για το τρέχον έτος: για τα επόμενα δύο έτη οι στόχοι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν.

Παρακολούθηση των πυροβολισμών

Οι κυνηγετικές περιφέρειες θα είναι αυτές που θα παρέχουν στην Κυνηγετική Υπηρεσία στοιχεία για τις υλοτομίες που πραγματοποιούνται κάθε μήνα στην περιοχή, όπου έχει ήδη αρχίσει η παθητική παρακολούθηση. Δηλαδή, ο ιολογικός έλεγχος των αγριόχοιρων που βρέθηκαν νεκροί, που θανατώθηκαν λόγω ανώμαλης συμπεριφοράς και που θανατώθηκαν λόγω τροχαίων ατυχημάτων.

Εάν υπάρχει ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση, θα ανοίξουν χώροι αποθήκευσης σφαγίων. Εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, «θα ενεργοποιηθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις», αναφέρεται στο παράρτημα του ψηφίσματος, «για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την αναζήτηση των πτωμάτων, την ενεργή ανάκτησή τους καθώς και για θανάτωση»».

αγριογούρουνα στην Ιταλία

Συλλήψεις σε κλωβούς

Εκτός από τη θανάτωση, το σχέδιο που εκπόνησε η Περιφέρεια προβλέπει επίσης την τοποθέτηση κλωβών για τη σύλληψη αγριόχοιρων. «Αυτή τη διαδικασία», αναφέρεται στο έγγραφο, «ακολουθείται από άμεση θανάτωση ή νάρκωση και τα ζώα θα μεταφερθούν στο αρχηγείο της Πολιτικής Άμυνας στο Μπερτιόλο και στο πρώην σφαγείο στο Σαν Ντανιέλε, όπου η θανάτωση θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, αφού σταματήσουν τα αναισθητικά που χρησιμοποιούνται, ώστε το κρέας να προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση». Η ασφάλεια του κοινού θα διασφαλιστεί με τη χρήση νυχτερινών και θερμικών καμερών.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θηροφύλακες και κυνηγοί έσωσαν από πνιγμό 50 μικρά αγριογούρουνα! – Βίντεο

Θηροφύλακες και κυνηγοί έσωσαν από πνιγμό 50 μικρά αγριογούρουνα! Επιχείρηση σωτηρίας στη Λίμνη Πρεσπών Περισσότερα από 50 μικρά αγριογούρουνα έσωσαν το περασμένο τριήμερο θηροφύλακες και κυνηγοί...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ