spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΟι λαγοί... ΧΧL στην Β. Ελλάδα

Οι λαγοί… ΧΧL στην Β. Ελλάδα

|

Οι λαγοί… ΧΧL στην Β. Ελλάδα

Το μέγεθος και το βάρος των λαγών καθορίζεται από τον βιότοπο. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους «αυτιάδες» της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας. Όσο κατηφορίζουμε προς την Κρήτη τόσο και ελαφρύνει… η ζυγαριά

Οι μεγαλύτεροι λαγοί που θηρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια είναι στην Μακεδονία. Το ρεκόρ κατέχει ένας στην Καστοριά, που ζύγιζε σχεδόν 7 κιλά: για την ακρίβεια 6.720 γραμμάρια! Ακολουθεί ένας ακόμη, που θηρεύτηκε στις Σέρρες, με 6.400 γραμμάρια.

Στην τρίτη θέση είναι ένας εξάκιλος. Είχε χτυπηθεί, σε έναν λαχανόκηπο στα Νέα Μουδανιά της Χαλκιδικής, το μακρινό 1968!

Την πεντάδα με τους λαγούς-γίγαντες κλείνει ένας λαγός στην Αγροσυκιά Γιαννιτσών, που καθαρό βάρος (μετά το γδάρσιμο και την αφαίρεση των εντοσθίων) είχε 4 κιλά και 600 γραμμάρια και έτερος στην Πιερία, ο οποίος δεν ζυγίστηκε αλλά ήταν σε μέγεθος και βάρος διπλάσιος από τους συνηθισμένους μεγάλους.

λαγοί... ΧΧL

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των λαγών ήταν: θηλυκοί και γεμάτοι λίπος!

Ο «αυτιάς» των 6.720 γραμμαρίων θηρεύτηκε από την παρέα του Μιχάλη Πεζίκογλου. Τον χτύπησε ο οδοντίατρος Παύλος Ζαχαράκης, σε μια εξόρμησή τους στην Καστοριά, όπου είχαν πάει από την Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένοι από τον φίλο τους, Κωνσταντίνο Τρασιά.

Ήταν θηλυκός και χτυπήθηκε σε περιοχή με ανοιχτωσιές ανάμεσα σε μικρά πεύκα και κέδρους. Έκανε μεγάλες διαδρομές 2 χιλιομέτρων. Κατέβαινε στα ριζά για βοσκή σε σιταροχώραφα και επέστρεφε στο γιατάκι του, που ήταν πάνω σε ένα βράχο, ύψους 2 μέτρων! Έτσι, κατάφερνε να αποφεύγει τους διώκτες του, καθώς οι ιχνηλάτες έφταναν μέχρι τη βάση του, όπου «έσβηνε» ο ντορός.

Ο λαγός των 6.400 γραμμαρίων θηρεύτηκε σε περιοχή του Σιδηροκάστρου Σερρών, από τον Σταμάτη Μουζενίδη. Ήταν σαν μικρό… ζαρκάδι! Τον τουφέκισε με «2άρια»! Όταν τον πήγε στο σπίτι των γονιών του, ο πατέρας του, παλιός κυνηγός, έλεγε ότι είχε να δει τέτοιο λαγό 50 χρόνια!

Ο τεράστιος λαγός, επίσης θηλυκός, είχε τον βιότοπό του σε εδάφη, όπου καλλιεργούνται σιτάρια και κριθάρια.

Τον λαγό-γίγαντα, που γδαρμένος ζύγιζε 4.600 γραμμάρια, θήρευσε στην Αγροσυκιά Γιαννιτσών, ο Στέφανος Μπούτας. Είχε την κρυψώνα του στη ρίζα ενός δένδρου, που ήταν νεροφαγωμένη. Τρύπωνε εκεί, πηδώντας με ένα σάλτο, εξαφανίζοντας τα ίχνη του. Κι αυτός θηλυκός, είχε τον βιότοπό του σε περιοχή με καλλιέργειες σιταριού και κριθαριού. Έναν παρόμοιο θηλυκό είχε θηρεύσει ο ίδιος πάλι σ’ αυτήν την περιοχή, μια δεκαετία νωρίτερα. Ήταν θηλυκός κι εκείνος.

Έναν λαγό-γίγαντα, τον μεγαλύτερο που χτύπησε στην ζωή του, θυμάται ο βετεράνος λαγοκυνηγός, από την Θεσσαλονίκη, Λάζαρος Λαζαρίδης. Ήταν πριν 56 ολόκληρα χρόνια! Τον είχε βρει μέσα σε λαχανόκηπο στα Νέα Μουδανιά και ζύγιζε έξι κιλά.

Λαγός… XXL ήταν κι αυτός που χτύπησαν στην Παλιοστάνη Πιερίας, ο Κώστας Στάμος, με τον πατέρα του, Σωτήρη. Διπλάσιος σε μέγεθος από έναν μεγάλο, θηλυκός και… στείρος! Δεν είχε γεννήσει ποτέ, όπως διαπίστωσαν οι δύο λαγοκυνηγοί στο γδάρσιμο. Ήταν σε δάσος με βελανιδιές, αλλά τον βρήκαν σε ένα όργωμα, σε χωράφι που ήταν για σιτάρι. Σε κοντινή απόσταση υπήρχε και τριφύλλι.

λαγοί... ΧΧL

Το βάρος των λαγών σε σχέση με την ηλικία και το ενδιαίτημα έχει μελετήσει ο θηραματολόγος, Χρήστος Σώκος.

«Οι περιπτώσεις των λαγών που φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 6 κιλά είναι πολύ σπάνιες. Σε έρευνα που είχαμε διενεργήσει στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης διαπιστώσαμε ότι οι λαγοί που ζουν σε καλλιέργειες σιτηρών είναι μεγαλύτεροι. Ο μέσος όρος του βάρους των ενηλίκων θηρευθέντων λαγών ήταν 3-4 κιλά», αναφέρει.

Σύμφωνα με το θηραματολόγο, οι λαγοί που τρέφονταν με σιτάρια και κριθάρια είχαν και περισσότερο λίπος, όπως έδειξαν τα δείγματα των συκωτιών τους.

Ο κ. Σώκος τόνισε ότι οι θηλυκοί λαγοί είναι μεγαλύτεροι από τους αρσενικούς, ενώ επισήμανε, ότι το βάρος και το μέγεθος εξαρτάται από την περιοχή. Επίσης, πρόσθεσε, ότι εκεί όπου υπάρχουν καλλιέργειες, άρα και ποιοτικότερη τροφή οι λαγοί γίνονται μεγαλύτεροι, ενώ σε χορτολιβαδικές εκτάσεις αυτοί είναι μικρότεροι.

Ακόμη, το μέγεθος του λαγού είναι σε συνάρτηση και με το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος.

«Όσο πηγαίνουμε στα βόρεια, οι λαγοί είναι μεγαλύτεροι. Για παράδειγμα, στην βόρεια Ευρώπη έχουν αναφερθεί και λαγοί 7 κιλών! Αντίθετα, στην νησιωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Κύπρο, οι λαγοί είναι κατά πολύ μικρότεροι!», εξηγεί ο θηραματολόγος.

Η ανάπτυξη του λαγού, σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ολοκληρώνεται έως και τους 8 μήνες. Από κει και πέρα το μέγεθος αυξάνεται με βραδείς ρυθμούς.

«Το πού θα φτάσει το βάρος ενός λαγού έχει σχέση και από τη διάρκεια της ζωής του. Το 70% των λαγών, είτε από κυνήγι είτε από άρπαγες, χάνει τη ζωή του στον πρώτο χρόνο. Ένα ποσοστό 20 % «χάνεται» στη δεύτερη χρονιά και μόλις ένα 10% περνάει στον τρίτο χρόνο. Οπότε, οι λαγοί του ρεπορτάζ σίγουρα ανήκουν στις εξαιρέσεις», σημειώνει ο κ. Σώκος, ο οποίος πιστεύει πως θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει μια σχετική μελέτη.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογία στο κυνήγι

Η τεχνολογία στο κυνήγι   Στη σημερινή εποχή αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η σιλικόνη και τα μικροτσίπς άλλαξαν ριζικά, όχι μόνο τον κόσμο και την καθημερινότητά...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ