Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΤριχωτάΑγριόχοιροι Vs Υβρίδια

Αγριόχοιροι Vs Υβρίδια

|

 

Ο υβριδισμός του αγριόχοιρου είναι ένα γεγονός όπου τελευταία λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδo.

Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στις επιμειξίες μεταξύ των διαφόρων ειδών είναι κάτι που έχει επισημανθεί αρκετές φορές και είναι πλέον γνώριμο. Αποτελεί ένα μείζονος σημασίας θέμα τουλάχιστον στη δική μας χώρα που πολλές των περιπτώσεων έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες, με κυριότερη τον κίνδυνο εξαφάνισης του γνησίου αγριόχοιρου (Sus Scrofa.)

Οι περιοχές εν Ελλάδι που ακόμα διατηρούν «άγρια άτομα» συρρικνώνονται αριθμητικώς. Βρίσκονται επί τω πλείστων σε απομακρυσμένα από τον άνθρωπο σημεία όπου η εκτατική χοιροτροφία ή οι απελευθερώσεις που ποικιλοτρόπως (συνειδητά ή ασυνείδητα) έως σήμερα διεξάγονται, δεν τις επηρέασαν. Ή και αν αυτό έλαβε πράγματι χώρα υπήρξε σε πολύ μικρό και αμελητέο ποσοστό.
Το λυπηρό του ζητήματος είναι πως οι περισσότεροι νέοι κυνηγοί δεν γνώρισαν ή δεν πρόκειται να γνωρίσουν το αξιοθαύμαστο αυτό ζώο στην πραγματική του μορφή…εάν και εφόσον δεν κυνηγούν στις εναπομείνασες αυτές περιοχές.
Οι διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα σε «καθαρά άτομα» του είδους και των «υβριδίων» πολλές των περιπτώσεων είναι μεγάλες. Τόσο από άποψη φαινοτύπου όσο συμπεριφοράς και συνηθειών. Ωστόσο αρκετοί κυνηγοί δεν δείχνουν να προβληματίζονται καθόλου για το θέμα αυτό. Τουναντίον, βολεύονται, καθώς η πληθώρα των υβριδίων και ο χαμηλότερος βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζουν αναφορικά με την θήρευση, τους προσφέρει μια εφήμερη ευαρέσκεια.
Όσοι δεν διαθέτουν εκείνο το μέτρο σύγκρισης που θα μπορούσε να τους κάνει να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα απ’ την ψευδαίσθηση, σαφώς και δικαιολογημένα δεν μπαίνουν στην ανάγκη προβληματισμού και σκέψεως.
- Advertisement -

Ας δούμε ωστόσο παρακάτω κάποιες αντιθέσεις μεταξύ των ειδών που έχουν ως συνέπεια (πέρα από τον εκφυλισμό του είδους) την διαφοροποίηση σε τεχνικά ζητήματα του κυνηγιού τους:

 

1. Οι αγριόχοιροι αποφεύγουν την ανθρώπινη παρουσία επιλέγοντας απόμακρες και φιλήσυχες περιοχές. Κινούνται κατά κόρον τη νύχτα (εκτός εξαιρέσεων-ιδιαίτερων συνθηκών) και λίγο πριν φέξει έχουν ήδη γιατακιάσει. Ζουν σε πυκνά κυρίως δάση πλατύφυλλων με βελανιδιές, κουμαριές, καστανιές, με φυσικές πηγές νερού (ποταμάκια) και σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές.

Τα υβρίδια αναζητούν τον άνθρωπο καθώς τα γονίδια τους προέρχονται από οικόσιτους χοίρους. Έχουν την τάση να συνυπάρχουν μ’ αυτόν καθώς τον έχουν συνδυάσει με πηγή τροφής. Μπορεί να κινούνται οποιαδήποτε στιγμή κατά την διάρκεια της ημέρας, ακόμα και να βόσκουν σε ανοιχτά και ορατά για τον άνθρωπο σημεία και μέσα σε αστικούς ιστούς. Συναντώνται κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα, σε κάμπους αλλά και σε ημιορεινές περιοχές.  Η κάλυψη δεν τα απασχολεί ιδιαίτερα αν και μπορεί να ζουν σε σημεία με κύρια βλάστηση αυτή του πουρναριού. Συνήθως εντοπίζονται σε πολύ εύκολα και προσβάσιμα για τους κυνηγούς σημεία εν αντιθέσει με τους αγριόχοιρους που επιλέγουν «αυστηρώς» τα σημεία που θα γιατακιάσουν.

 

2. Οι μετακινήσεις των αγριόχοιρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερες έναντι  των υβριδίων. Λόγω του ότι η τροφή στους φυσικούς βιότοπους του είδους είναι διάσπαρτη αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα σε καθημερινή, συνήθως, βάση. Τα υβρίδια περιφέρονται σε πιο περιορισμένη ακτίνα επιλέγοντας καλλιέργειες αγροτών και ανθρωπογενή γενικώς περιβάλλοντα. Ως εκ τούτου, για τα δεύτερα δημιουργούνται συνθήκες τόσο πιο εύκολες για το έργο των σκύλων ιχνηλατών όσο και των κυνηγών, αναφορικά με την αναζήτηση και τον εντοπισμό τους.

 

3. Οι αγριόχοιροι δεν συνωστίζονται πληθυσμιακά και δεν συναντώνται σε πολύ μεγάλα κοπάδια όπως τα υβρίδια. Σε ένα κοπάδι αγριόχοιρων δεν συνυπάρχουν μεγάλα αρσενικά (καπριά),  αλλά ακολουθεί ένα, το πιο κυρίαρχο και επικρατέστερο. Στα υβρίδια μπορεί να συνυπάρξουν περισσότερα του ενός. Δεν είναι λίγες οι φορές που μαρτυρίες κυνηγών σε αρκετές περιοχές αναφέρουν ότι θηρεύονται κατά ημερήσια έξοδο δύο και τρία καπριά τα οποία βρίσκονται στο ίδιο κοπάδι.

 

4. Η μυϊκή αντοχή, η ευφυΐα αλλά και η φυσική κατάσταση των αγριόχοιρων υπερέχει έναντι των υβριδίων. Για το λόγο αυτό τα «καθαρά άτομα» είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολύ πιο εύκολα τον κυνηγό, να προπορεύονται πολύ (κατά την καταδίωξη) από τους σκύλους χαράζοντας πιο ευθυτενείς πορείες, και να μην σταματούν καθόλου έως ότου οι διώκτες τους εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Η στάση τους είναι κυρίως ενεργητική.
Τα υβρίδια πολλές φορές δεν τρέπονται σε φυγή τόσο από την παρουσία των σκύλων όσο και των κυνηγών. Διατηρούν πιο παθητική στάση δίνοντας έτσι την δυνατότητα για πιο εύκολη προσέγγιση και κατά συνέπεια την θήρευση (ιδίως στο θέμα της στάμπας).
5. Η ανάπτυξη των χαυλιόδοντων αναλογικά με την ηλικία των αγριόχοιρων παρατηρείται σε μεγαλύτερο βαθμό (πιο μεγάλα) συγκριτικά με τα υβρίδια. Για παράδειγμα σ’ ένα γνήσιο αρσενικό αγριογούρουνο στην ηλικία των 3 ετών, οι χαυλιόδοντές του μπορεί να προεξέχουν από την κάτω γνάθο κατά 5-8 πόντους, ενώ στα υβρίδια μπορεί να μην προεξέχουν καν σε εμφανή θέα του κάτω χείλος τους. Αυτό άμεσα παραπέμπει στο ότι οι αγριόχοιροι μπορούν να καταφέρουν πιο θανατηφόρα χτυπήματα στους ιχνηλάτες σκύλους. Θα πρέπει όμως, στον αντίποδα, να τονίσουμε πως τα υβρίδια παρουσιάζουν πιο αλλόκοτη και απρόβλεπτη συμπεριφορά και πολλές φορές πιο επιθετική τάση από εκείνη των αγριόχοιρων.

6. Οι αγριόχοιροι όταν υποστούν όχληση απομακρύνονται για αρκετό διάστημα από τα σημεία που ένιωσαν την αίσθηση του κινδύνου. Τα υβρίδια πολλές των περιπτώσεων δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες που διαταράσσουν την «ηρεμία» τους. Άλλωστε, κοντά στον ανθρώπινο παράγοντα που επιλέγουν να βρίσκονται έχουν εξοικειωθεί με την ίδια του την παρουσία, αλλά και διαφόρων ακουστών φασμάτων (ενοχλητικοί θόρυβοι) που θα μπορούσαν να τα φοβίσουν.

 

Αναλύοντας τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς τον βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζεται στους καθ΄ αυτού αγριόχοιρους τόσο για τον εντοπισμό όσο και για την θήρευσή τους.

Οι ρομαντικοί και γνώστες του αντικειμένου κυνηγοί, είναι γεγονός πως πάντοτε θα προτιμούν τον βαθμό δυσκολίας που «ψήνει» και κάνει καλύτερους τους ιδίους, έναντι του βαθμού ευκολίας που υποβαθμίζει πάνω απ’ όλα την…ποιότητα.

 

Κατά κοινή ομολογία και παραδοχή όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν και να κυνηγήσουν την αυθεντία του είδους, ή κυνηγούν όσο το δυνατόν ακόμη τα εναπομείναντα και «αμόλυντα» γενετικά αγριογούρουνα, κατανοούν αλλά και επιθυμούν τις πραγματικές και δύσκολες εκείνες συνθήκες. Και εάν παράλληλα κυνήγησαν ή κυνηγούν κατά διαστήματα σε περιοχές με πληθυσμούς υβριδίων, έχουν πιο σφαιρική εικόνα διεξάγοντας διαφορές και ομοιότητες, εν αντιθέσει με εκείνους που γνώρισαν μόνον μία κατηγορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης

Η μεγάλη κουβέντα σχετικά με τη ρίγα σκόπευσης, είναι από τα αγαπημένες μεταξύ των κυνηγών, με τους θιασώτες της μίας ή της άλλης άποψης...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
34 ° C
35.8 °
32.5 °
30 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ