Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΨάρεμαΣτα πόστα για τις παλαμίδες

Στα πόστα για τις παλαμίδες

|

 

Το “ωράριο” ήταν συνήθως προκαθορισμένο και ανάλογα με την περιοχή τα ψάρια έτρωγαν συγκεκριμένες ώρες. Στο νησί ορμούσαν νωρίς το απόγευμα, ενώ ανοιχτά στις Κορομηλιές πρωί. Στους καλούς τόπους όμως επικρατούσε φτώχεια, εκεί ψάρια δεν είχαν φανεί ακόμα…

Στα δυτικά παράλια του Αιγαίου, εκεί προς τις ακτές της κεντρικής ανατολικής Εύβοιας, ειδικά φέτος, όσοι παρακολουθούν τις μεταναστευτικές ημερομηνίες των αφρόψαρων, βεβαιώθηκαν πως τίποτε δεν ακολούθησε κανόνες και προβλέψεις…

- Advertisement -

Τα καΐκια, έχοντας ψηλά τον παρατηρητή διένυαν μεγάλες αποστάσεις ψάχνοντας τόπους “φωλιές” και τα μεγάλα κοπάδια. Οι γλάροι κάθονταν πεινασμένοι στις ακρογιαλιές και εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, το μεγάλο πανηγύρι που περίμεναν δεν προέκυψε ακόμη.

Οι παλαμίδες δεν ήρθαν όπως πάντα κοπαδιασμένες, και μερικές που πέρασαν το έκαναν γρήγορα και από τα ανοιχτά και δεν τις πήρε χαμπάρι κανείς. Συνήθως από Φλεβάρη μέχρι αρχές Απρίλη, για μέρες μένουν κυνηγώντας ψιλούρα μέσα σε κόλπους “σημάδια”. Φέτος ήρθαν για λίγο, είδαν και χαιρέτησαν…

Γενικό το κακό…

Τριγύρω γνωστοί και άγνωστοι περνούσαν τραβώντας συρτές από κάθε πιθανό σημείο που υπολόγιζαν πως ίσως κάτι βρουν. Γρήγορα όμως εγκατέλειπαν την προσπάθεια και κατέληγαν στην καθετή. Παλαμίδες και λούτσοι ήταν είδη υπό εξαφάνιση εκείνες τις ημέρες και η οικονομία στην βενζίνη επιβεβλημένη ώστε να υπάρξει ευκαιρία για επόμενη δοκιμή.

Όμως και στην καθετή τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Πάνω από πάγκους και σε τόπους που παραδοσιακά κρατούν ψάρια, έβλεπες στο βυθόμετρο πως υπήρχε κίνηση, και τα αναθεματισμένα δεν έτρωγαν… Ρε τι μάνα τους έβαζες, τι σκαρτσίνι, τι ακροβάτη, τι ιωδίου, αυτά τον χαβά τους… σταθερά το περιφρονούσαν.

Αν το δόλωμα γλίτωνε και περνούσε το “φράγμα” που είχαν στήσει τα γοπίδια 6-8 μέτρα πριν τον πάτο, σίγουρα κάποιος χάνος περίμενε βιαστικός. Αν αργούσε λίγο, το άρπαζε κάποιο λυθρινάκι, από εκείνα που θέλεις 7-8 για να ζυγιάσεις κιλό.

Παντού επικρατούσε ίδιο σκηνικό, χάνοι, χάνοι και δώστου χάνοι. Άφαντα τελείως τα μεγάλα μπλε σκαθάρια, εξαφανισμένοι οι σαργοί, χαμένα τα φαγκριά, τα λυθρίνια, οι κακαρέλοι και μονίμως απούσες οι μουρμούρες στις πρώτες ώρες της νύχτας.

 

Αναπάντητα ερωτήματα…

Στα σίγουρα ποτέ τα αποτελέσματα της ψαροσύνης δεν είναι δεδομένα.

Εντάξει, παλαμίδες και λούτσοι δεν φάνηκαν στο τέλος του χειμώνα, όμως καθόλου δεν ανησυχώ

γι’ αυτό, αφού θεωρώ δεδομένο πως θα φανούν αργότερα. Με τα πατόψαρα όμως τι γίνεται;

Δικαιολογείται να δηλώνουν ομαδικά περιφρόνηση ακόμη και στα πλέον εκλεκτά για την περιοχή δολώματα τέτοια εποχή; Εντάξει δεν θα αρπάξουν πολλά, όμως που είναι και εκείνα τα λίγα; Βγήκαν στα ρηχότερα νερά; Μα τα ψάξαμε πάνω σε σπουδαία κεφαλώματα μεσοπέλαγα όπως και σε ομαλές τραγάνες, με πατωσιές από τα 22-40 μέτρα. Κρατάνε ακόμη στα βαθύτερα σημεία; Μα ρίξαμε απίκο σε τόπους με κοφτά και κρεμασιές, σε φρύδια που κάνουν σκαλοπάτια, στα πλαϊνά από τα κεφαλώματα της ολόρθης ξέρας, γενικά σε βάθη ως και 80 μέτρα, δίχως κανένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Και άντε ο φίλος που πρωτοήρθε με το δίκιο του να πει: Ρε σεις άι σιχτίρ, εδώ είναι νεκροταφείο. Αυτός να το πει είτε γιατί δεν ξέρει, είτε γιατί δεν βλέπει. Εμείς όμως που γνωρίζουμε τι ψάρια δίνει το κάθε σημείο τέτοια περίοδο, εμείς που τα βλέπουμε να κινούνται στην οθόνη του εργαλείου, πως μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί του. Το ψάρεμα είναι σαν το κυνήγι. Ίσως όχι χειρότερο σε αποτέλεσμα, όμως του μοιάζει πολύ. Αλίμονο σ’ αυτόν που ισχυρίζεται πως πάντα βρίσκει και κάνει γεμάτες ψαριές.

Άλλαξε η τύχη μας…

Την τελευταία μέρα της παραμονής μου στην αγκαλιά του Αιγαίου, δίχως δόλωμα και εντελώς απογοητευμένος από τον βυθό, πήρα σειρά κορδόνι τις συρτές. Μια στο καλάμι μολυβομένη στα 300 γραμμάρια για μεσόνερα και χαμηλότερα, και μια στο χέρι με ελαφρύ περαστό μολυβάκι για αφροτά. Τραβώντας ταυτόχρονα και με την βαθύτερη σε σταθερή θέση, δεν έχεις την πολυτέλεια να ανεβοκατεβάζεις, σύμφωνα με την ένδειξη του βυθόμετρου. Υπολογίζεις το βάθος που ψαρεύει και σέρνεις πάνω κάτω σε τέτοια νερά, γνωρίζοντας πως περνώντας από βαθύτερα, το εργαλείο αναζητά θήραμα στα μεσόνερα. Συνταγή μερικώς ανορθόδοξη, όμως δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί με θεαματικές επιδόσεις.

Αρχικά δύο λούτσοι άρπαξαν στην κατεβασμένη, πάνω σε τεχνητό σαρδέλας των 12 εκατοστών. Στην αφροσυρτή δεν ακούμπησε τίποτα. Μεσημεριάζοντας έγινε το εντελώς αντίθετο. Η βαθιά δεν δούλεψε καθόλου και αποσύρθηκε, επειδή η ελαφριά άρχισε να “δουλεύει”… Με μπλε ψαράκι στα 9 εκατοστά, μάνα 35άρα και 30άρι παράμαλλο, άρχισαν να αρπάζουν παλαμίδες.

Οι σαλαγγιές ήταν καινούργιες, φοβόμουν όμως τις αντοχές του παράμαλλου και στάθηκα τυχερός που δεν είχα απώλειες στις τρεις που ανέβασα…

Δεν είχα όμως τύχη και στο επόμενο ψάρι που άρπαξε. Έδειξε από την αρχή πως δεν ήθελε πολλές παρτίδες μαζί μου. Στο τρίτο κεφάλιασμα τα πήρε όλα και χαιρέτησε… Πιστεύω πως ήταν συναγρίδα ή μαγιάτικο γιατί εκείνη την ώρα που άρπαξε περνούσα ανάμεσα από ξέρες και πλάκες. Δυστυχώς αυτά έχει η ελαφριά συρτή. Μπαίνεις με ψιλά εργαλεία, αλλά είναι αδύνατον να βγεις νικητής σε αναμέτρηση με κάποιο μεγαλύτερο ψάρι. Αλλάζεις εργαλεία, ρίχνεις ισχυρότερα νούμερα σε μισινέζα, ή νήμα και παράμαλλο, μεγαλύτερο τεχνητό και βαριά μολύβια ψάχνοντας το μεγάλο, δεν πιάνεις κανένα γιατί απλά δεν υπάρχει εκείνη την ώρα εκεί, χάνεις όμως και τα μικρά γιατί δεν ορμάνε σε χοντρά εργαλεία.

Επανήλθα με άλλο 9ποντο, άλλου χρωματισμού. Αποτέλεσμα μηδέν. Δοκίμασα άλλο, κι άλλο, κι άλλο, όμως φαίνεται πως δεν τους άρεσε η φάτσα τους και τα περιφρονούσαν όλα.

TIΠ

Το απόγευμα το αποτέλεσμα ήταν μηδέν

Το απόγευμα ξαναμπήκα με μια μόνο συρτή στο χέρι, αρματωμένη όπως η προηγούμενη και με ένα ίδιο μπλε ψαράκι. Αποτέλεσμα μηδέν. Οι παλαμίδες, αφού έκαναν μια περιορισμένη εμφάνιση, έτσι, για να “ξυπνήσουν τα αίματα” που λέμε, ξανά εξαφανίστηκαν…

Προηγούμενο άρθροΈνα θήραμα με… χαρακτήρα
Επόμενο άρθροΑγριόχοιροι Vs Υβρίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάσημος κυνηγός βρέθηκε δολοφονημένος στο αυτοκίνητό του – Βρίσκονταν για κυνήγι στην Αφρική

Διάσημος κυνηγός βρέθηκε δολοφονημένος στο αυτοκίνητό του - Βρίσκονταν για κυνήγι στην Αφρική Πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ο κυνηγός που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του στην άκρη...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ