spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΤέχνηΜουσείο Αιγών: Το επιτύμβιο μήνυμα που συνδέει την ανδρεία με την θήρα

Μουσείο Αιγών: Το επιτύμβιο μήνυμα που συνδέει την ανδρεία με την θήρα

Για να θεωρηθεί κάποιος άντρας σωστός, έπρεπε να θηρεύσει ένα αγριογούρουνο!

|

Μουσείο Αιγών – Πως συνδεόταν η θήρα με την με την καταξίωση των αρχαίων Μακεδόνων;

  • Πρωταρχικό ρόλο στην κοινωνία των αρχαίων Μακεδόνων έπαιζε το κυνήγι. Ήταν σύμβολο ανδρείας και καταξίωσης στις τάξεις των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσάς τους. 

Στο ομώνυμο Μουσείο, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν περίπου ένα εξάμηνο, ανάμεσα στα άλλα εκθέματα «φιγουράρει» και το Κυνήγι του Κάπρου: μια μαρμάρινη σύνθεση σε φυσικό μέγεθος, επιτύμβιο μνημείο, πιθανότατα ανάθημα στο Γυμνάσιο των Αιγών, που χρονολογείται στο 334 με 340 π.Χ. Είναι ένας έφηβος, με τον κυνηγετικό του σκύλο, ο οποίος έχει ανέβει στη ράχη ενός κάπρου που τον δαγκώνει στα αυτιά. 

Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, σε μια επιμελημένη έκδοση με τίτλο «Αιγές, η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων», με χορηγία του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Γ. Λάτση», επισημαίνει: 

«Ακολουθώντας το μυθικό αρχέτυπο των ηρώων, το κυνήγι του κάπρου σημάδευε την τελετή ενηλικίωσης κάθε νεαρού Μακεδόνα, που για να θεωρηθεί άντρας σωστός έπρεπε να θηρεύσει ένα αγριογούρουνο. Το κυνήγι και ο πόλεμος ήταν οι κύριες δραστηριότητες του άντρα, το σκυλί και το άλογο οι αχώριστοι σύντροφοί του, τα κοπάδια και η γη η περιουσία του. Εκτός από τους πολύ πλούσιους, οι κάτοικοι των Αιγών ασχολούνταν οι ίδιοι με τα κοπάδια, τα αμπέλια και τα χωράφια τους. Και οι βασιλιάδες των Αιγών φρόντιζαν να γίνονται γιορτές και πανηγύρια με αγώνες μουσικούς και γυμνικούς, όπου οι νέοι αθλητές φανέρωναν την ομορφιά και την δεξιότητα του κορμιού τους, εκτονώνοντας την ορμή τους, και όλοι μαζί γλεντούσαν με χορό και με τραγούδι».

Μουσείο Αιγών
Μουσείο Αιγών – «Για να θεωρηθεί κάποιος άντρας σωστός, έπρεπε να θηρεύσει ένα αγριογούρουνο!»

Όπως εξηγεί η ίδια, στα αρχαϊκά χρόνια το συμπόσιο αποκτά την «κλασική» μορφή του: μετά το δείπνο οι συνδαιτυμόνες πλένονται, μυρώνονται, στεφανώνονται και ξαπλώνουν στα ανάκλιντρα για να απολαύσουν το κρασί, που είναι πάντα ανακατεμένο με νερό σε αναλογία που ορίζει ο συμποσίαρχος, ώστε να ελέγχεται ο χρόνος και ο βαθμός της μέθης. 

Μια λεπτομέρεια σημαντική! Θέση στα ανάκλιντρα είχαν μόνον όσοι είχαν σκοτώσει τον πρώτο τους αγριόχοιρο! Ακόμη και ο Κάσσανδρος, που νυμφεύτηκε, την Θεσσαλονίκη,  αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και ανέβηκε στο θρόνο των Μακεδόνων, αν και βασιλιάς δεν είχε αυτήν τη τιμή, αλλά καθόταν παράμερα στα συμπόσια, επειδή δεν είχε φονεύσει κάπρο!

*Υ.Γ.: Κατά την τελετή των εγκαινίων του νέου Μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας και των Αιγών με την παγκόσμια ακτινοβολία του συνιστά μόνο την απαρχή μιας πολιτιστικής παρακαταθήκης δεκάδων αιώνων. Και αυτή η πολυκεντρική ανάδειξη μέσα από τη λειτουργία του νέου μουσείου φιλοδοξεί παράλληλα με το αρχαίο κλέος να παρουσιάσει και τη γόνιμη διαδρομή του στα χρόνια. Γιατί το χθες οφείλει πάντα να διαρκεί στο σήμερα και να συμμετέχει στην οικοδόμηση του αύριο κάθε κοινωνίας». Ωστόσο, με την στάση του αγνοεί ότι «γέφυρα» στο χθες, στο σήμερα και το αύριο είναι και το κυνήγι! Αν αμφιβάλλει, δεν έχει παρά σε δεύτερη επίσκεψή του στο μουσείο, να σταθεί μια στιγμή, μπροστά στον έφηβο κυνηγό των Αιγών!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία

Το κυνήγι λύκων ενισχύουν οι κυνηγοί δίπλα στους θηροφύλακες στην Ελβετία Στο μέλλον, οι κυνηγοί στο καντόνι Glarus θα πρέπει να υποστηρίξουν τους θηροφύλακες στη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ