Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΚυνήγιΗ εμπιστοσύνη μεταξύ μπεκατσοκυνηγού και μπεκατσόσκυλου

Η εμπιστοσύνη μεταξύ μπεκατσοκυνηγού και μπεκατσόσκυλου

|

Η εμπιστοσύνη είναι μια πολύ σημαντική αξία στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Εκεί όμως όπου υπάρχει στενή σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, είναι εξίσου σημαντική. Τί ακριβώς όμως σημαίνει εμπιστοσύνη;

Εμπιστοσύνη είναι η πίστη, η βεβαιότητα κάποιου, ότι ένα συγκεκριμένο άτομο έχει ορισμένη ικανότητα ή ιδιότητα (εντιμότητα, ειλικρίνεια συναισθημάτων, εχεμύθεια κ.λπ.). Και γιατί στο κυνήγι της μπεκάτσας η εμπιστοσύνη είναι τόσο σημαντική;
Καταρχήν να πούμε εξαρχής, ότι η εμπιστοσύνη κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Τόσο ο μπεκατσοκυνηγός όσο και το μπεκατσόσκυλο πρέπει να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, ούτως ώστε αυτό το υπέροχο και συνάμα δύσκολο κυνήγι να γίνεται και αποδοτικό. Αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη οικοδομείται αργά-αργά, σταδιακά, έξοδο με την έξοδο.

Ο κυνηγός πρέπει να εμπιστεύεται το σκύλο του και ο σκύλος έχει ανάγκη να εμπιστεύεται τον κυναγωγό του. Σε τι συνιστάται όμως αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη; Ας ξεκινήσουμε από την πλευρά του μπεκατσόσκυλου. Δεδομένου ότι στο πυκνό του δάσους η οπτική επαφή με το σκύλο δεν είναι συχνή, όπως αντίθετα συμβαίνει στον κάμπο και στο βουνό, ο κυνηγός αισθάνεται την ανάγκη:

- Advertisement -

– Να ξέρει ότι ο σκύλος του θα επιστρέψει, ότι θα ψάξει να τον βρει όταν ολοκληρώσει την έρευνά του σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Ότι δεν θα απομακρυνθεί υπερβολικά με αποτέλεσμα να είναι ανεξέλεγκτος και να κυνηγάει τον εαυτό του.
– Να ξέρει ότι όταν χρειαστεί να τον καλέσει κοντά του, γιατί πχ. πλησιάζουν σε κάποιο δρόμο ή σε κάποιο κοπάδι με τσοπανόσκυλα, αυτός θα ανταποκριθεί αμέσως.
– Να ξέρει ότι όταν φερμάρει, φερμάρει γιατί έχει βρει κάποια μπεκάτσα. Ότι δεν θα κάνει λευκές φέρμες. Με άλλα λόγια, να ξέρει ότι το μοναδικό θήραμα που τον ενδιαφέρει στο δάσος είναι η μπεκάτσα.
– Να ξέρει ότι όταν φερμάρει θα παραμείνει στη φέρμα, όση ώρα και αν χρειαστεί για να τον φτάσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πιεστεί το πουλί, προκαλώντας την πρόωρη φυγή του. Κι όταν θα κάνει συναίνεση σεβόμενος πάντα τους άλλους σκύλους.
– Να ξέρει ότι κάθε φορά που βγαίνει στο δάσος θα δώσει τα πάντα για να βρει τη βασίλισσά του και δεν θα παραδώσει τα όπλα, ακόμα και μετά από πολύωρη και άκαρπη προσπάθεια.
– Να ξέρει ότι ακόμα και μια μπεκάτσα να υπάρχει στο δάσος ο σκύλος του θα την βρει. Ότι δεν τρέχει για να τρέχει, αλλά ότι τρέχει ψάχνοντας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει μπεκάτσα πίσω του. Ένας έμπειρος κυνόφιλος μπεκατσοκυνηγός, όλα τα παραπάνω μπορεί να τα αντιληφθεί σε λίγες μόνο εξόδους. Ένας άπειρος μπορεί να χρειαστεί ακόμα και μια ολόκληρη κυνηγετική περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή αντιμετώπιση νομίζω πως είναι το να δείχνουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο σκύλο μας, ακόμα και αν είναι νεαρός. Βέβαια αυτό προϋποθέτει αρκετή δουλειά από μέρους μας και πολύ τρέξιμο, μέχρι να διαπιστώσουμε αν αυτή η εμπιστοσύνη του αξίζει ή όχι. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει εύκολος τρόπος. Φυσικά όταν πρόκειται για νέο σκύλο, στις πρώτες του εξόδους στο δάσος, θα είμαστε πιο ελαστικοί. Θα του δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες. Αν όμως εξακολουθεί να μην επιστρέφει, να μην έρχεται όταν τον φωνάζουμε, να κάνει λευκές, να μη βρίσκει και να τα παρατάει εύκολα, έχουμε κάθε δικαίωμα να μην το εμπιστευόμαστε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και βέβαια δεν είναι απαραίτητο να έχει όλα τα παραπάνω ελαττώματα για να χάσει την εμπιστοσύνη μας, αρκούν ένα ή δύο…
Από την πλευρά του και ο σκύλος νιώθει την ανάγκη να εμπιστεύεται τον σύντροφό του στο κυνήγι της μπεκάτσας. Σχεδόν για τους ίδιους λόγους που ο μπεκατσοκυνηγός θέλει να εμπιστεύεται το σκύλο. Μόνο αν ο σκύλος νιώθει σιγουριά και ασφάλεια μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, να εργαστεί απερίσπαστος και να συγκεντρωθεί απόλυτα στην αναζήτηση της βελουδομάτας.

Έτσι λοιπόν το μπεκατσόσκυλο πρέπει να γνωρίζει:

– Ότι ο κυναγωγός του δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ και πως ακόμα κι αν καμία φορά παρασυρθεί και αργεί να γυρίσει, θα τον βρει ακριβώς εκεί που τον άφησε.

– Ότι ο κυναγωγός του θα τον προστατέψει όταν και όποτε χρειαστεί, από τσοπανόσκυλα, από αγριογούρουνα, από κακοτοπιές και από κακόβουλους.

– Ότι θα τον περιθάλψει αν τυχόν τραυματιστεί στο κυνήγι και ότι θα τον ταΐσει μετά από μια πολύωρη κυνηγετική έξοδο.

– Ότι θα πάει να του σερβίρει στη φέρμα όπου και αν βρίσκεται, όσο πυκνό και δυσπρόσιτο και αν είναι το μέρος. Ότι δεν θα τον αφήσει μόνο του σ’ αυτή την αναμέτρηση και πως θα κάνει το παν για να καρπωθεί αυτή την μπεκάτσα που με τόσο κόπο εντόπισε, κι ότι δε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια όσο κουρασμένος και αν είναι. Διότι διαφορετικά, μία δύο, θα πάψει να τον περιμένει επ’ άπειρον και θα προσπαθήσει να καρπωθεί μόνος του τη μπεκάτσα.

– Ότι αφού τελειώσει η κυνηγετική περίοδος δεν θα τον δέσει σε μια αλυσίδα δίπλα σε ένα βαρέλι για να τον ξαναθυμηθεί του χρόνου και ότι θα τον φροντίζει και θα τον αγαπά συνέχεια.
Έτσι είναι μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, όπως είναι το κυνήγι της μπεκάτσας, ο ένας πρέπει να στηρίζεται στον άλλο για την επίτευξη του κοινού στόχου. Και ο ένας πρέπει να συμπληρώνει και να υπερκαλύπτει τις αδυναμίες του άλλου.
Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει α δείξουμε πρώτοι εμπιστοσύνη στο σκύλο μας, ακόμα κι αν είναι νεαρός. Μόνο έτσι, αφενός θα του δώσουμε τη δυνατότητα να εκφράσει τα ταλέντα του και να εμπιστευτεί κι αυτός εμάς με τη σειρά του και αφετέρου θα καταλάβουμε, αν πραγματικά κάνει γι’ αυτό το απαιτητικό κυνήγι ή είναι ανεπαρκής. Αν πάλι ο σκύλος είναι ένας αξιόπιστος και ικανός βοηθός και εμείς προδίδουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη του, γι’ αυτόν είναι από δύσκολο ως αδύνατο να αλλάξει αφεντικό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπεκατσοκυνηγός: Ο τελευταίος των ρομαντικών

Ανέκαθεν πίστευα πως κάθε είδος κυνηγίου, είναι ο… καθρέφτης της ψυχής του κυνηγού που το εξασκεί. Στην περίπτωσή μας ο μπεκατσοκυνηγός... Θεωρώ ότι κάθε θήραμα,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
33.3 ° C
34.8 °
30.9 °
32 %
5.8kmh
0 %
Πε
32 °
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ