spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚυνήγιΦτερωτάΖώνες Διάβασης Αποδημητικών: Πότε και γιατί δημιουργήθηκαν...

Ζώνες Διάβασης Αποδημητικών: Πότε και γιατί δημιουργήθηκαν…

|

Ζώνες Διάβασης Αποδημητικών: Πότε και γιατί δημιουργήθηκαν…

Η ιδιαιτερότητα των Ελλήνων κυνηγών να κυνηγούν ελεύθερα έχει αντισταθμιστεί με πολλούς περιορισμούς εδαφικούς και χρονικούς

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών, που για χρόνια ταλαιπωρούν επί ένα 25ήμερο (20/8-14/9) τους κυνηγούς των φτερωτών θηραμάτων. Ο κύριος λόγος της δημιουργίας των ζωνών οφείλεται στο κυνήγι των απριλιάτικων τρυγονιών και τη προστασία του ενδημικού θηράματος. Και όταν αυτό καταργήθηκε (1983), ήταν το κυνήγι των ορτυκιών του Αυγούστου που τις διατήρησε.

Ο καθορισμός των ζωνών διάβασης, εντός των οποίων επιτρέπεται το κυνήγι, ξεκίνησε το 1969 μετά από πολλές συζητήσεις, ζυμώσεις και ενστάσεις από τις κυνηγετικές οργανώσεις. Εκείνη τη χουντική περίοδο χάρτες χαράζονταν και χάρτες άλλαζαν σε ολόκληρη την επικράτεια και οι κυνηγοί, ιδιαίτερα οι αστοί, έπρεπε να ενημερώνονται συνεχώς για τα όρια των ζωνών.

Το 1970 με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας καθορίστηκαν οι περιοχές κυνηγίου για τα τρυγόνια και τα ορτύκια, με το κυνήγι των τρυγονιών να διεξάγεται χωρίς σκύλο και από τις 25 Αυγούστου, ενώ για τα ορτύκια η έναρξη εξακολουθούσε να είναι η 10 η Σεπτεμβρίου.

Τα πράγματα μπήκαν σε μία σχετική τάξη με την υπουργική απόφαση 2939/1976, που καθόριζε τις ζώνες θήρας των ορτυκιών και των δενδρόβιων πτηνών (τρυγόνων, συκοφάγων, αετομάχων (κεφαλάδων), αγριοπερίστερων, φασσών κλπ) από 20 Αυγούστου έως και 14 Σεπτεμβρίου και με ισχύ την δεκαπενταετία (15 χρόνια).

Όμως μετά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 79/409 για τη προστασία των αποδημητικών, ο θηραματικός χάρτης τροποποιήθηκε και σήμερα τα φτερωτά είδη που επιτρέπεται να κυνηγηθούν από τις 20 Αυγούστου είναι βασικά τέσσερα (4): τρυγόνια, ορτύκια, φάσσες, αγριοπερίστερα. Επιτρέπονται ακόμα η σιταρήθρα, τα ψαρόνια και τα πέντε (5) μέλη της οικογένειας των τσιχλών.

Οι λεπτομέρειες για τα ακριβή όρια των ζωνών δίνονται από τους κυνηγετικούς συλλόγους, τα κατά τόπους Δασαρχεία, τους ειδικούς χάρτες (Τριαναφυλλάκος) και από ψηφιακή πλατφόρμα. Μέχρι σήμερα το καθεστώς που ισχύει για τις Ζώνες Διάβασης περικλείεται στην «αιτιολογημένη απάντηση» του υφυπουργού Γεωργίας κ. Χατζημιχάλη το 2001, η οποία αναφέρει ότι καμία νέα ζώνη δεν μπορεί πλέον να ιδρυθεί και καμία να καταργηθεί.

Οι Ζώνες Διάβασης είναι διάσπαρτες σε ολόκληρη την επικράτεια, με αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπως η Ευρυτανία, τα Γρεβενά, η Καστοριά, κ.ά. να παραχωρούν μικρά μόνο εδαφικά τμήματα.

Και να μη μας διαφεύγει ότι το κυνήγι από τις 20 Αυγούστου μέχρι και τις 14 Σεπτέμβρη επιτρέπεται μόνο μέσα στις ζώνες. Η Θηροφυλακή επαγρυπνεί και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ορτύκια, τρυγόνια και λίγες μπεκάτσες…

Πολλά τα ορτύκια τις προηγούμενες μέρες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι βροχές. Όχι ακόμη στα μέρη των Ιωαννίνων, αλλά λίγο πιο νοτιοδυτικά, στα παράλια του...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ