spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΒιολογική «βόμβα» η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων - Μπορούν να μεταφέρουν...

Βιολογική «βόμβα» η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων – Μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και τα άγρια ζώα και τα πουλιά!

Μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και τα άγρια ζώα και τα πουλιά!

|

Βιολογική «βόμβα» η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

  • Μπορούν να μεταφέρουν τον ιό και τα άγρια ζώα και τα πουλιά!

Συναγερμός έχει σημάνει από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων, μετά την επιβεβαίωση νέας εστίας σε κατοικίδιους χοίρους εκτροφής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπού της Φλώρινας.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες ενεργοποίησαν αμέσως το σχετικό πρωτόκολλο, εντάσσοντας σε καθεστώς Απαγορευμένης Ζώνης Ι, τις περιοχές κατά μήκος των βορείων συνόρων της χώρας και σε απόσταση βάθους 20 χιλιομέτρων από αυτά.

Ωστόσο, σοκάρει η τοποθέτηση κτηνιάτρων που, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι κατηγορηματικοί: «Ασφαλώς, ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από άγρια ζώα (λύκοι, αλεπούδες, αρκούδες, κουνάβια, μινκ), ακόμη και από πουλιά, όπως οι κάργες και οι καρακάξες, και άλλα σαρκοφάγα πτηνά! Και όσα από αυτά είναι σε υπερπληθυσμό, τόσο περισσότερο αυξάνουν τις πιθανότητες της διασποράς της νόσου».

Όπως εξήγησαν, οποιοδήποτε ζώο μπορεί να μεταφέρει τον ιό. «Ακόμη κι ένα ζαρκάδι, με τις οπλές του, αν περάσει από μολυσμένη περιοχή το μεταφέρει με τις μετακινήσεις του. Αν από τη διαδρομή του περάσουν άγρια ζώα, ακολουθώντας τα ίχνη του, ή ακόμη σε περίπτωση που σ’ αυτήν κινηθούν κοπάδια, ο ιός ενδέχεται να φτάσει μέχρι και τη στάνη. Μια κάργα αν φάει ένα κομμάτι κρέας από μολυσμένο χοίρο, με τα πόδια της πετώντας μπορεί να μεταφέρει τον ιό μακριά. Ο κίνδυνος να προκύψουν εστίες μόλυνσης είναι πάντα υπαρκτός. Γιατί στους ανθρώπους μπορείς να απαγορεύσεις να μην κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, αλλά στα άγρια ζώα και τα πουλιά όχι!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ)» ορίζονται ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Η πρώτη είναι σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίζεται το θετικό κρούσμα. Η δεύτερη ορίζεται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων. (Αυτές οι αποστάσεις είχαν οριοθετηθεί στην περίπτωση των νομών Ξάνθης και Δράμας, όταν ο ιός πέρασε από τη Βουλγαρία και στη χώρα μας).

Στα μέτρα βιοπροφύλαξης, εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρώτη ζώνη, δεν επιτρέπεται η διέλευση ούτε και των κοπαδιών, ενώ στη ζώνη επιτήρησης οι οδηγίες είναι σαφείς προς όλους, γιατί ο ιός μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και με τα υποδήματα. Στις οδηγίες προς τους κυνηγούς-κατά την περίοδο θήρας– τονίζεται ότι «ο εξοπλισμός, τα υποδήματα και το όχημά που χρησιμοποιήθηκαν στο κυνήγι απολυμαίνονται επί τόπου μετά το τέλος του κυνηγιού, ενώ ο ιματισμός οδηγείται απευθείας για καθαρισμό και απολύμανση»

Παράλληλα, στην ενότητα «μέτρα για χοίρους και εκμεταλλεύσεις», επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Όλοι οι χοίροι στις εκμεταλλεύσεις (συστηματικές ή οικόσιτες) θα παραμένουν στους χώρους σταβλισμού τους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο που τους απομονώνει από τους άγριους χοίρους. Οι άγριοι χοίροι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε κανένα υλικό που θα μπορούσε στη συνέχεια να έλθει σε επαφή με τους χοίρους της εκμετάλλευσης.
  • Λαμβάνεται μέριμνα για την παρουσία κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων και ειδικότερα των αγριόχοιρων καθώς και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.

Όλοι οι χοίροι στις εκμεταλλεύσεις (συστηματικές ή οικόσιτες) θα παραμένουν στους χώρους σταβλισμού τους ή σε οποιονδήποτε άλλο χώρο που τους απομονώνει από τους άγριους χοίρους. Οι άγριοι χοίροι δεν επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε κανένα υλικό που θα μπορούσε στην συνέχεια να έλθει σε επαφή με τους χοίρους της εκμετάλλευσης.

Λαμβάνεται μέριμνα για την παρουσία κατάλληλης περίφραξης που να εμποδίζει την είσοδο αδέσποτων ή άγριων ζώων και ειδικότερα των αγριόχοιρων καθώς και την έξοδο των ζώων της εκμετάλλευσης.

«Πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό. Εφόσον τον μεταφέρουμε εμείς με τα παπούτσια μας, σίγουρα ισχύει αυτό και για τα πέλματα των ζώων. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο άγριο ζώο (αρκούδα, λύκος) τρώει ένας μολυσμένο αγριόχοιρο. Μεταφέρει και αφήνει το κουφάρι 100 μέτρα. Περνάει μια αλεπού, ένα τσακάλι και γεύεται τα υπολείμματα. Μετακινείται και κουβαλά τον ιό πιο μακριά, εκεί όπου κινείται. Ή μια αρκούδα (καλύπτει και τριπλάσια απόσταση από τα 20 χιλιόμετρα της περιφρούρησης), η οποία έχει συνηθίσει να μπαίνει σε μαντριά, κοτέτσια, θα κουβαλήσει κι εκεί τη νόσο, όπου- αν υπάρχει χοίρος- θα μολυνθεί», μιλάει με παραδείγματα ένας κτηνίατρος.

Εφόσον υφίστανται αυτές οι παράμετροι, το πρόβλημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού η εστία της Αφρικανικής Πανώλης, στο χωριό Σκοπός, επηρεάζει τους δυο όμορους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, όπου οι αρκούδες κάνουν συχνές επιδρομές σε μαντριά, κοτέτσια, οικόσιτους χοίρους, μπαίνοντας ακόμη και στις αυλές.

«Έχουμε υπερπληθυσμό σε αρκούδες, λύκους, αλεπούδες και ζαρκάδια, αλλά και σε κάργες και καρακάξες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μαθηματικά αυξάνεται και ο κίνδυνος της μετάδοσης του ιού και εξάπλωσής του και σε νοτιότερες περιοχές της χώρας. Στην Καστοριά, ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλά χοιροστάσια. Αλλού, όμως, η χοιροτροφία είναι σημαντική. Στη Βουλγαρία, για να απομακρύνουν τον κίνδυνο βγήκαν στρατός, ακόμη και ελικόπτερα και σκότωσαν τα αγριογούρουνα που τα έβγαλαν και από τα καταφύγια. Σε μας, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, μην ξεφύγει ο ιός από την ελεγχόμενη περιοχή. Η Αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι καταστροφή. Θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην εθνική οικονομία», είναι η παρατήρηση άλλου κτηνιάτρου.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γουρουνόσκυλα: Αγέλη ή μονάδα; Τα υπέρ και τα κατά

Γουρουνόσκυλα: Αγέλη ή μονάδα; Τα υπέρ και τα κατά Το κυνήγι του αγριόχοιρου τόσο στον ελληνικό τρόπο όσο και αλλού στο κόσμο είναι αδιάσπαστο από...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ