spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΟι αποδημίες και τα Στροφάδια Ζακύνθου

Οι αποδημίες και τα Στροφάδια Ζακύνθου

|

 

Οι Στροφάδες ή Στροφάδια είναι συστάδα με δύο μικρά νησιά, την Σταμφάνη και την Αρπυΐα, που βρίσκονται 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου. Έχουν συνολική έκταση 2,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι ακατοίκητα και αποτελούν τμήμα του προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου (περιοχή Natura).

 

Στην Σταμφάνη υπάρχει το Καστρομοναστήρι της Παναγίας Πανταχαράς, κτισμένο τον 13ο αιώνα, που μέχρι πρότινος το πρόσεχε ο ιερομόναχος Γρηγόριος Κλάδης, ο αποκαλούμενος “ερημίτης” των Στροφάδων.

Τα Στροφάδια βρίσκονται πάνω στον δυτικό ελληνικό διάδρομο μετανάστευσης και αποτελούν τον πρώτο σταθμό ξεκούρασης για τα τρυγόνια, μετά το πέρασμα της Μεσογείου. Αυτός είναι ο ένας από τους λόγους που κάθε άνοιξη έρχονται στην επικαιρότητα. Ο άλλος είναι το…κακό παρελθόν τους.

Όταν δηλαδή οι επώνυμοι “σκαφάτοι” έκαναν ρεσάλτο στα νησάκια και αποκόμιζαν πολλές εκατοντάδες τρυγόνια η κάθε παρέα. Πριν ακόμα αναλάβει το έργο της φύλαξης η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα καταστρέφει κυψέλες και δέχεται την επίθεση των μελισσών – Βίντεο

Αρκούδα καταστρέφει κυψέλες και δέχεται την επίθεση των μελισσών Μανιασμένες αναζητώντας μέλι, οι αρκούδες προκαλούν ζημιές αξίας χιλιάδων ευρώ σε μια σειρά επιδρομών σε μελισσοκομεία...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ