spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΚοπάδια με αγριόγιδα καταγράφηκαν στην χαράδρα του Αράχθου

Κοπάδια με αγριόγιδα καταγράφηκαν στην χαράδρα του Αράχθου

|

Κοπάδια με αγριόγιδα καταγράφηκαν στην χαράδρα του Αράχθου

Τουλάχιστον 45 αγριόγιδα εκ των οποίων τα 25 θηλυκά καταγράφηκαν στην  χαράδρα του Αράχθου. Η περιοχή βρέθηκε υπό την μελέτη και την παρακολούθηση ειδικών τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που οργάνωσε η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αγριόγιδο στα Βουνά» και τον «Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων – ΕΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το αγριόγιδο αγαπά τις άγριες πλαγιές και τα μεγάλα υψόμετρα. Η χαράδρα του Αράχθου αποτελεί την περιοχή με το χαμηλότερο υψόμετρο στα Βαλκάνια όπου καταγράφεται πληθυσμός του συγκεκριμένου πανέμορφου ζώου.

Ο βιολόγος Χαρητάκης  Παπαιωάννου σημείωσε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα περίπτωση παρουσίας σε τόσο χαμηλό υψόμετρο και σε οικοσυστήματα με ιδιαίτερη βλάστηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η χαράδρα του Αράχθου χωρίστηκε σε 21 τετράγωνα ίσης έκτασης και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν αυτόματα καταγραφικά μηχανήματα. Η παρουσία αγριόγιδου καταγράφηκε σε οκτώ τετράγωνα.

Παράλληλα έγινε παρακολούθηση με κιάλια και τηλεσκόπια, κυρίως τον Οκτώβριο όπου διαπιστώθηκε η παρουσία σε εννέα τετράγωνα.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε και ελπίζουμε τα συμπεράσματα να είναι χρήσιμα  και για την προστασία του πληθυσμού αυτού», υπογράμμισε ο κ. Παπαιωάννου.

Σημειώνεται ότι το αγριόγιδο είναι προστατευόμενο είδος, συχνά όμως αναφέρονται περιστατικά λαθροθηρίας, ειδικά στην περιοχή του Γράμμου που αποτελεί κλασικό βιότοπο.

Πηγή: epiruspost

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζαγόρι και Τζουμέρκα για «μαγικές» αποδράσεις στη φύση

Ζαγόρι και Τζουμέρκα για «μαγικές» αποδράσεις στη φύση Δύο μέρες είναι αρκετές για να χορτάσεις ελληνική ομορφιά Όσο πλησιάζουμε προς την καρδιά του χειμώνα, η επιθυμία να...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ