spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕπικαιρότηταΔεύτερη «σφαγή» αλόγων στα Γρεβενά: Τo 2014 είχαν σκοτώσει άλλα έξι!

Δεύτερη «σφαγή» αλόγων στα Γρεβενά: Τo 2014 είχαν σκοτώσει άλλα έξι!

|

Σφαγή αλόγων – Γρεβενά: Η δεύτερη θανάτωση μετά το 2014 – Είχαν σκοτώσει άλλα έξι!

Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η κτηνωδία με το φόνο αλόγων στην περιοχή Χελιμόδι της Σαμαρίνας Γρεβενών.

Όμως, αυτή η φρικιαστική εγκληματική ενέργεια δεν είναι η μοναδική στην περιοχή. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη, πριν δέκα χρόνια, στο Περιβόλι, όπου άγνωστοι είχαν εκτελέσει εν ψυχρώ έξι άλογα, άλλου ιδιοκτήτη.

Έχασε τον κόσμο κάτω από τα πόδια του ο Νικόλαος Γκαμπέτας, με αυτό που αντίκρισε, το απόγευμα της Τετάρτης 17/1, όταν επισκέφτηκε τη στάνη, όπου διατηρούσε τα άλογά του. Έμεινε αποσβολωμένος, βλέποντας στο έδαφος τέσσερα άλογά του, τα τρία από τα οποία ήταν ακρωτηριασμένα!

 

«Έπαθα σοκ! Ειδοποίησα αμέσως την Αστυνομία! Τα είχαν πυροβολήσει μέσα στη μάντρα», δήλωσε συγκλονισμένος στην ιστοσελίδα μας.

«Τα είχαν πυροβολήσει στην κοιλιά, με μονόβολα. Τα τρία τα είχαν ακρωτηριάσει από την ωμοπλάτη, αφαιρώντας τα μπούτια, αλλά και το ψαρονέφρι. Πρέπει να ήταν ειδικός αυτός που τεμάχισε τα άτυχα ζώα, για να πάρει το κρέας. Το έκανε με χειρουργική ακρίβεια», ανέφερε από την πλευρά του, ο κτηνίατρος Φώτης Αμπατζίδης που κλήθηκε να κάνει πραγματογνωμοσύνη. «Τα άλογα εκτελέστηκαν με καραμπίνα και στη συνέχεια σφαγιάστηκαν. Αφαιρέθηκαν δηλαδή τα τέσσερα άκρα τους και το κρέας από την περιοχή της ωμοπλάτης. Από ότι φαίνεται, έγινε από επαγγελματίες. Ήξεραν πολύ καλά την ανατομία των ζώων».

 

Εκτιμάται ότι αφαιρέθηκαν περίπου 750 κιλά κρέας, από τα τρία. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, το τέταρτο άλογο, έφερε ένα διαμπερές τραύμα στην κοιλιακή χώρα από μονόβολο φυσίγγι που χρησιμοποιούν στο κυνήγι αγριογούρουνου. Αυτό, οι δράστες δεν πρόλαβαν να το τεμαχίσουν. Στο σκηνικό του φόνου βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Καμπέρης, για να συνδράμει στις έρευνες της Αστυνομίας.

  • Σφαγή αλόγων – Γρεβενά: Οι αποκαρδιωτικές φωτογραφίες που τράβηξε ο θηροφύλακας, Δημήτρης Καμπέρης…

skotomena aloga grevena 2 skotomena aloga grevena 1

«Έχω δει πολλά αλλά αυτή τη φορά δεν άντεξα. Πήγα να βάλω τα… κλάματα. Τα ζώα ήταν ακρωτηριασμένα. Οι δράστες είχαν αφαιρέσει δώδεκα πόδια από τα τρία. Το τέταρτο, ίσως δεν πρόλαβαν. Ήταν μακάβριο, να βλέπεις το κεφάλια και τον κορμό των αλόγων σαν…ψαροκόκκαλο. Οι δράστες πρέπει να έβλεπαν τα ζώα και πήγαν επί τούτου. Ήταν σχεδιασμένο το έγκλημα. Φόρτωσαν το κρέας σε φορτηγάκι, γιατί φαίνονταν οι ροδιές και μάλλον θα έφυγαν προς την Κόνιτσα, μέσω Επταχωρίου, που είναι ερημικά για να μην γίνουν αντιληπτοί», περιγράφει.

Έρευνα για το φρικιαστικό έγκλημα διενεργεί το Α.Τ. Πολυνερίου. «Διενεργούνται προανακρίσεις. Δεν μπορώ να σας πω τίποτε ακόμη», είπε αστυνομικός σε επικοινωνία που είχαμε το πρωί του Σαββάτου.

Στο σημείο βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες από τα φυσίγγια λειόκαννου όπλου που χρησιμοποίησαν οι δράστες, καθώς και ίχνη από τα λάστιχα του αυτοκινήτου, που –ενδεχομένως- οδηγήσουν στον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των αγνώστων που πυροβόλησαν και σκότωσαν τέσσερα άλογα στην περιοχή Χελιμόδι Σαμαρίνας Γρεβενών είναι κακουργηματικού χαρακτήρα. Σε περίπτωση που οι αρχές φθάσουν στη σύλληψή τους, οι δράστες είναι αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα και ποινή φυλάκισης.

Συγκεκριμένα, η θανάτωση ή βασανισμός ζώου, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), εκούσιου τραυματισμού (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), κυνομαχιών και κάθε είδους μάχης μεταξύ ζώων, κτηνοβασίας, σεξουαλικής κακοποίησης ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, ή εγκατάλειψης νεογέννητων ζώων, συνιστά κακούργημα και ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και χρηματική ποινή έως 50.000 ευρώ και παράλληλα του επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο από 30.000 έως 50.000 ευρώ ανά ζώο και για κάθε περιστατικό.


Σφαγή αλόγων – Γρεβενά: Ανάλογο περιστατικό το 2014…

Ανάλογη τραγωδία είχε βιώσει τον Ιούλιο του 2014 κι άλλος ιδιοκτήτης αλόγων, ο Γιάννης Κολίτσας, από τα Γρεβενά. Διατηρούσε περίπου 80 αραβάνια της Πίνδου, που είχαν βάλει στόχο οι ζωοκλέφτες. Του τα πήραν από το Περιβόλι και έξι που δεν μπόρεσαν να τα πιάσουν τα πυροβόλησαν, με καραμπίνές. Σχετικό ρεπορτάζ είχαν κάνει τότε τα «Κυνηγετικά Νέα».

«Τα πρώτα κρούσματα κλοπών άρχισαν με την …κρίση! Από το 2009 άρχισαν να χάνονται κάποια, κυρίως μικρά, έξι επτά μηνών! Συνεχίστηκαν οι σποραδικές απώλειες, ώσπου στις 12
Δεκεμβρίου του 2011 έκαναν …φτερά και τα υπόλοιπα. Μου πήραν 28 μάνες και επτά επιβήτορες! Επίσης, έξι που δεν κατάφεραν οι αλογοκλέφτες να τα πιάσουν τα πυροβόλησαν, για να θολώσουν τα νερά. Περίμεναν ότι θα πάνε οι λύκοι και θα φαινόταν ότι ήταν θύματα πεινασμένης αγέλης», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κολίτσας.

Ο κτηνοτρόφος είχε φάει τον τόπο αναζητώντας τα αραβάνια του. «Έχω αλωνίσει όλη την Ελλάδα. Πήγα στο Καϊμακτσαλάν, στο Γράμμο, στον Ταϋγετο και στα Επτάνησα. Οι κλέφτες ήξεραν ότι θα τα έψαχνα και στου… βοδιού του κέρατο! Γι αυτό τα έσπασαν σε μικρές ομάδες και τα σκόρπισαν παντού. Για τα μικρά πιστεύω ότι τα έστειλαν σε ακριβά εστιατόρια της Ιταλίας και της Γαλλίας. Το κιλό πωλείται 20 ευρώ, ενώ η τιμή φτάνει στα ύψη στα μαγαζιά πολυτελείας. Τα σφαγεία είναι στη Βουλγαρία κι από κει διοχετεύονται στην αγορά. Τα μεγάλα τα έχουν πουλήσει γιατί είναι από καλά αίματα. Οι τιμές ξεκινούν από 1.500 ευρώ, ενώ ένα εκπαιδευμένο πιάνει από 15.000 έως και 20.000 ευρώ», είχε αναφέρει τότε στα «ΚΝ», ο κ. Κολίτσας.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα εθεάθη έξω από τα Γρεβενά – Βίντεο

Αρκούδα εθεάθη έξω από τα Γρεβενά Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στη χώρα συνεχίζει να αυξάνεται και οι θεάσεις των μεγάλων θηλαστικών καταγράφονται όλο και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ