spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΨάρεμαΕξοπλισμός Ψαρέματος - Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Εξοπλισμός Ψαρέματος – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

|

Εξοπλισμός Ψαρέματος: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιο είναι το ποσοστό των ψαράδων που αγοράζουν εξοπλισμό γνωρίζοντας τι ζητούν. Ούτε είμαι σε θέση να γνωρίζω αν, για την κάθε αγορά τους, λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες που τους προκύπτουν στο ψάρεμα και βάση αυτών επιλέγουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Αυτό που μπορώ να γνωρίζω είναι τι γίνεται συνήθως στα καταστήματα ψαρικών, όταν κάποιος ενθουσιασμένος από τα ψάρια που πιάνουν οι φίλοι και οι γνωστοί του ή τα ψάρια που βλέπει σε φωτογραφίες στα περιοδικά και στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεις, αποφασίζει να αγοράσει εξοπλισμό. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για ποια τεχνική πρόκειται, ούτε αναφέρομαι σε συγκεκριμένη τεχνική ψαρέματος.

Σημασία έχει ότι θέλοντας να ασχοληθεί και μάλιστα άμεσα δεν τον ενδιαφέρει να διαβάσει ούτε να ενημερωθεί. Μπορεί να ρωτήσει μερικούς φίλους – γνωστούς αλλά σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος: αυτός ο υπέροχος χώρος των ημιμαθών που αν κάποιος εξ’ αυτών ατυχήσει και πέσει σε ένα κατάστημα ψαρικών με διάφορες επιλογές για αγορά εξοπλισμού ψαρέματος, τότε το πιο πιθανό είναι σύντομα να παρατήσει την τεχνική που για αυτήν ξόδεψε αρκετά χρήματα ή να αγοράσει νέο εξοπλισμό, γιατί ο πρώτος που δοκίμασε είναι ακατάλληλος.

Συνήθως, οι πρωτάρηδες σε μια τεχνική πρώτα από όλα εξετάζουν την αντοχή. Να σηκώνει κιλά, να αντέχει. Αν τους «κάτσει» ένα μεγάλο ψάρι να μπορούν να το παλέψουν. Δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο εξοπλισμός και εστιάζουν στην αντοχή και την δύναμη. Το στήσιμο του ψαρευτικου εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με γνώση. Όλα όσα αποτελούν τον εξοπλισμό μας, πρέπει να συνδυάζονται με βάση τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και να αποφεύγονται οι υπερβολές, είτε αυτές είναι προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Το τι σημαίνει συνδυασμός με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι αυτό που θα αναλύσουμε.
Εξοπλισμός Ψαρέματος – Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Ξεκινώντας από το καλάμι, θα έλεγα ότι δυστυχώς μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναγράφονται σε αυτό να είναι αυτά που υποδηλώνουν την αντοχή του, το εύρος σε βάρος των τεχνιτών δολωμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή το βάρος του μολυβιού που είναι κατάλληλο, αλλά αυτό που δεν αναφέρεται είναι η δράση του και η συμπεριφορά του.
Οι βέργες των καλαμιών αρχικά χωρίζονται σε 3 κατηγορίες με βάση τα υλικά που κατασκευάζονται. Έχουμε τις βέργες από ίνες πολυεστέρα, τις βέργες από ανθρακονήματα και τις βέργες που κατασκευάζονται από συνδυασμό πολυεστέρα και ανθρακονήματα.
Σε ότι αφορά στα χαρακτηριστικά της βέργας στο κομμάτι της μύτης, έχουμε άλλες 4 κατηγορίες. Τις βέργες με πολύ γρήγορη δράση, τις βέργες με γρήγορη δράση, τις βέργες με μεσαία δράση και τέλος τις βέργες με αργή δράση. Όσο πιο γρήγορη δράση έχει η βέργα τόσο λιγότερο λυγίζει. Για να μην το μπερδεύουμε πολύ και γίνεται κουραστικό, θα έλεγα ότι τα καλάμια με γρήγορη – πολύ γρήγορη δράση είναι προτιμότερο να τα χρησιμοποιούμε σε συνδυασμό με πετονιά και τα μεσαίας – αργής δράσης με νήμα. Δεν είναι κανόνας αυτός, αλλά μια γρήγορη βέργα που δεν έχει μεγάλη ελαστικότητα, σε συνδυασμό με νήμα που έχει ελάχιστη έως καθόλου ελαστικότητα, θα μας δυσκολέψει αρκετά σε μια μάχη με ένα ψάρι.

Παράλληλα, ο συνδυασμός αυτός δεν συγχωρεί λάθη στο κάρφωμα και στον χειρισμό του ψαριού. Οι έμπειροι ψαράδες που έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα, συνήθως, χρησιμοποιούν τα καλάμια που έχουν συνηθίσει. Ακόμη, δηλαδή, και μια ερώτηση σε αυτούς για το ποιο είναι το καλύτερο καλάμι, εμπεριέχει την παράμετρο του προσωπικού γούστου. Δεν είναι απόλυτο ότι αυτό θα κάνει και σε εσάς.

Εξοπλισμός Ψαρέματος – Μηχανισμός

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο είναι ο μηχανισμός. Δεν κάνουν όλα τα καλάμια για όλους τους μηχανισμούς. Υπάρχουν καλάμια που είναι κατάλληλα για μηχανισμούς οριζοντίου τυμπάνου και καλάμια που είναι κατάλληλα για μηχανισμούς κάθετου τυμπάνου. Καλάμια με οδηγούς κατάλληλους για χρήση νήματος και καλάμια με οδηγούς ακατάλληλους για χρήση νήματος. Το πρώτο πράγμα που εξετάζουμε όταν επιχειρούμε να φτιάξουμε ένα σετ (καλάμι, μηχανισμός) είναι το κατά πόσο ο τύπος του μηχανισμού, μπορεί να συνδυαστεί με τους οδηγούς του καλαμιού.

Μετά πάμε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Και εδώ ανοίγει άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο, που είναι αντίστοιχα μεγάλο με αυτό των καλαμιών και δεν μπορεί να εξαντληθεί σε ένα άρθρο. Μην εντυπωσιάζεστε από τα πολλά φρένα και το μέγεθος των μηχανισμών. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα των φρένων και η σταθερή απόδοση τους στην χρήση. Το μέγεθος δεν λέει και πολλά πράγματα. Αυτό που μετρά είναι η σχέση περιστροφής και η καλή λειτουργία του μηχανισμού.

Σε σχέση με το καλάμι που θα συνδυάσουμε το μηχανισμό, εξετάζουμε την αντοχή του καλαμιού και με βάση αυτή επιλεγούμε μηχανισμό που τα φρένα του είναι κοντά στις αντοχές του καλαμιού. Ούτε πολύ περισσότερα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουμε το καλάμι, ούτε πολύ λιγότερα γιατί θα μείνουν αναξιοποίητες η δυνατότητες του καλαμιού. Αρμονία πρέπει να υπάρχει, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του και τον μηχανισμό του, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να καταστρέψουμε ένα από τα δύο.

Άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι το πώς ζυγίζει ο μηχανισμός τοποθετημένος επάνω στο καλάμι. Δεν αναφέρομαι στο ζύγισμα με την έννοια του βάρους. Ο μηχανισμός τοποθετημένος επάνω στο καλάμι, πρέπει να μας δίνει την αίσθηση, όταν κρατάμε το καλάμι με τα δυο χέρια, ότι δεν μας ενοχλεί στους χειρισμούς και ότι το βάρος βρίσκεται ενδιάμεσα στα χέρια μας.

Τα ίδια ισχύουν και για την πετονιά ή το νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι εύκολο να έχουμε ένα πολύ καλό στήσιμο εξοπλισμού. Χρειάζεται γνώση και αρκετό ψάξιμο. Το να μπούμε στην λογική του «αγοράζω τα καλύτερα για να έχω τα καλύτερα», δεν αρκεί. Αγοράζω τα καταλληλότερα για να έχω τα καλύτερα, είναι το ζητούμενο. Μην εντυπωσιάζεστε από το πόσο δύναμη μπορεί να έχει ένα καλάμι ή ένας μηχανισμός. Για να φέρουμε ένα ψάρι κοντά μας, όσο και μεγάλο και να είναι περισσότερο, τέχνη χρειάζεται και λιγότερο δύναμη.

Ανεξάρτητα την τεχνική που ψαρεύουμε, δεν είναι δυνατόν με ένα καλάμι και ένα μηχανισμό, να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας. Δεν είναι απαραίτητο να ξοδέψουμε μια περιουσία για την αγορά εξοπλισμού. Η γνώση είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να στήσουμε τον εξοπλισμό μας έξυπνα και οικονομικά.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τιλιανούς και «ήμερα» στο ποτάμι…

Τούτο το διάστημα είναι καλό για τιλιανό, παρόλο που τα νερά είναι κρύα και πολλά. Το πλούσιο ρέμα των ποταμών τροφοδοτούν άμεσα οι πολλές...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ