spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΟι… λυκότοποι στην Πελοπόννησο

Οι… λυκότοποι στην Πελοπόννησο

|

Οι… λυκότοποι στην Πελοπόννησο

Στον ορεινό όγκο της Αχαΐας τα περισσότερα αγρίμια

Στη Βουδαπέστη έφθασε η… χάρη πολυάριθμων κοπαδιών λύκων και τσακαλιών της ορεινής Αχαΐας. Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας βρέθηκαν πρόσφατα Έλληνες επιστήμονες και συμμετείχαν σε διεθνές συνέδριο, αναλύοντας εμπεριστατωμένη έρευνά τους, που καταδεικνύει ότι οι περισσότεροι λυκότοποι και τσακαλότοποι στην Πελοπόννησο βρίσκονται κυρίως στον ορεινό όγκο της Αχαΐα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ικανότητα εξάπλωσης του λύκου με φυσικό ή ανθρωπογενή τρόπο, με τις τελευταίες έρευνες να κάνουν λόγο για δεκαπέντε συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Πελοπόννησο στις οποίες έχουν εντοπιστεί, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και μία περιοχή της Ηλείας.

Πληροφορίες και αποδείξεις

Ειδικότερα, ομάδα επιστημόνων υπό την επίβλεψη του Δρ. Θεόδωρου Κομηνού ανακοίνωσαν σε συνέδριο στην Ουγγαρία την κατανομή του τσακαλιού και του λύκου στην Ελλάδα με τη χρήση της μεθόδου των φωτοπαγίδων, ενώ συνέλεξαν και έγκυρες πληροφορίες με αποδείξεις.

Στο νότιο μέρος της Αχαΐας και πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο, παρατηρούνται οι περισσότερες αναφορές. Μάλιστα, σε δημοσιεύματα γίνεται λόγος για τον αποδεκατισμό μικρότερων και μεγαλύτερων κοπαδιών αιγοπροβάτων στα βουνά από τσακάλια, για τις φωνές απόγνωσης των κτηνοτρόφων που πληθαίνουν και για αναφορές περί εμφάνισης λύκων που γιγαντώνουν το πρόβλημα. Και αν για μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας η κατάσταση αυτή δεν προβληματίζει, για τον αγροτικό κόσμο που βιώνει καθημερινά δυσκολίες πρόκειται για κατάσταση ζωτικής σημασίας.

Ηλεία, Αχαΐα, Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία

Τώρα όσον αφορά τους δεκαπέντε οικισμούς στους οποίους φαίνεται να εντοπίστηκε λύκος για την Ηλεία είναι αυτός της Ορεινής, ενώ στην Αχαΐα έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Ζήρια, Νεοχώρι, Κέρτεζη, Κλειτορία, Καλάβρυτα, Ζάρουχλα, Λαχούρια και Παγκράτι, στην Αρκαδία έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Στενό, Στεμνίτσα και Χράνοι, στην Αργολίδα έχουν εντοπιστεί στις περιοχές Κεφαλόβρυσο και Κεφαλάρι και στην Κορινθία έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Καστανιά.

Με όλα αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό, πως όσα λένε οι λυκόφιλοι ότι οι λύκοι είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα αποτελούν… παραμύθια της χαλιμάς…

Πίσω, στην 10ετία του 1930

Οι τελευταίες αναφορές για εμφάνιση λύκου στην Πελοπόννησο, μας έρχονται από τα τέλη της δεκαετίας του ’30. Οι τελευταίοι λύκοι πρέπει να ζούσαν στην περιοχή του Πάρνωνα. Η τελευταία αναφορά γίνεται σε τοπική εφημερίδα της Κυνουρίας στην οποία δημοσιεύεται ότι λύκος έφαγε γάιδαρο κοντά σε χωριό του Πάρνωνα. Από τότε δεν υπάρχει άλλη αναφορά για την ύπαρξη λύκου και μάλιστα στην εποχή του εμφυλίου, που πολύς κόσμος βρισκόταν στα βουνά, δεν αναφέρθηκε συνάντηση με λύκο.

Τον τελευταίο καιρό όμως πολλές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από τα κεντρικά μέρη της Πελοποννήσου και κυρίως από την ευρύτερη περιοχή που συνορεύουν η Αχαΐα, Κορινθία και Αρκαδία, για επιδρομή λύκων ή λυκοειδών σε κοπάδια. Οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, τον τελευταίο χρόνο έχουν χάσει σημαντικό αριθμό ζώων που δεν δικαιολογείται από τις τυχόν επιθέσεις τσακαλιών και πολύ περισσότερο αγριόσκυλων ή αλεπούδων.

Κτηνοτρόφος μας ανέφερε ότι βρήκε κατασπαραγμένους δυο κριούς του κοπαδιού του, που δεν ήταν δυνατό να τους καταβάλει τσακάλι. Ο συγκεκριμένος τον τελευταίο χρόνο μας ανέφερε ότι έχει χάσει περίπου σαράντα ζώα από το κοπάδι του. Άλλος κτηνοτρόφος, σε διπλανή περιοχή έχει χάσει είκοσι πέντε κατσίκια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια…

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια... Τα ορατά προβλήματα όλοι είμαστε σε θέση να τα δούμε. Με τα αόρατα τί γίνεται; Αυτό που σίγουρα μπορούμε να δούμε είναι...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ