spot_img
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΜαύρος έφιος: Μάχη σώμα με σώμα - Βίντεο

Μαύρος έφιος: Μάχη σώμα με σώμα – Βίντεο

|

Μαύρος έφιος: Μάχη σώμα με σώμα

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο όπου ένας μαύρος έφιος έχει στα σαγόνια του έναν Δρόπη

Ο μαύρος έφιος ή όφιος, αποτελεί ένα φίδι της οικογένειας Colubridae. Πρόκειται για μη δηλητηριώδες και ακίνδυνο για τον άνθρωπο φίδι.

Παρακάτω έχουμε ένα σπάνιο στιγμιότυπο όπου ένας μαύρος έφιος έχει στα σαγόνια του έναν Δρόπη. Ο πιο δυνατός νικά, έτσι λειτουργεί η φύση.

Ευχαριστούμε τον Κύπριο φίλο Μάριο Δημοσθένους για το ωραίο και σπάνιο βιντεάκι του:

Ημερόβιο, δραστήριο φίδι, αρκετά νευρικό και γρήγορο. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε μήκος φίδια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τα 200cm (συνήθως γύρω στα 180cm). Τρέφεται με τρωκτικά και σαύρες, αλλά και με άλλα φίδια και πτηνά. Τα νεαρά άτομα τρέφονται με έντομα και μικρές σαύρες. Θα αμυνθεί σθεναρά αν απειληθεί σηκώνοντας το μπροστινό μέρος του σώματος ψηλά, “σφυρίζοντας” δυνατά και προσποιούμενο επίθεση.
Απαντάται στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία, τον Λίβανο και το Κουβέιτ.Στην Ελλάδα εντοπίζεται σε ορισμένα από τα Δωδεκάνησα (Κως, Σύμη, Τήλος, Ρόδος, Χάλκη, Λέρος, Καστελόριζο) καθώς και στην Κύπρο.
Στην Κύπρο συναντούμε οχτώ διαφορετικά είδη φιδιών, από τα οποία τα τρία είναι δηλητηριώδη. Αυτά είναι ο Ξυλόδροπης, η Σαίττα και η Φίνα αλλά εκ των τριών μόνο η Φίνα έχει δηλητήριο επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Ανάμεσα στα μη δηλητηριώδη φίδια συμπεριλαμβάνεται και ο Δρόπης, ένα πολύ δυνατό φίδι.
Το μήκος του Δρόπη φτάνει τo 1.5 μέτρο. Διαθέτει μια στενή επιμήκης ουρά και κεφάλι σε σχήμα διαμαντιού που ξεχωρίζει καθαρά από το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια του είναι μεγάλα με στρόγγυλες κόρες. Χαρακτηριστικό είναι το ομοιόμορφο σημάδι σε σχήμα «V» που διαθέτει στο κεφάλι του στο πάνω μέρος.
Μερικά χαρακτηριστικά που κάνουν το δρόπη να ξεχωρίζει από την οχιά είναι τα εξής: Έχει μεγάλους ρόμβους κατά μήκος ολόκληρου του κορμιού του, από την πλάτη μέχρι την ουρά. Επίσης διαθέτει πιο μακρύ κεφάλι και στρογγυλά μεγάλα μάτια και όταν απειλείται επιμηκύνει το κεφάλι του το οποίο δείχνει πολύ πιο τριγωνικό και ξεχωρίζει έντονα από το σώμα του.
Ο δρόπης προτιμά ξηρές περιοχές με βράχους, μερικούς θάμνους ή δέντρα. Γενικά παρατηρείται σε πετρώδεις πλαγιές, σε δέντρα και σε παλιά πέτρινα σπίτια. Εμφανίζει επίσης μια σαφή προτίμηση στις πεδινές περιοχές. Τρέφεται με σαύρες, ποντίκια, ακρίδες και γρύλους καθώς και μικρά πουλιά τα οποία παίρνει από τις φωλιές τους αφού είναι καλό στις αναρριχήσεις. Το φίδι αυτό είναι ωοτόκο και γεννά 4 με 10 αυγά τα οποία αφήνονται συνήθως κάτω από πέτρες μεταξύ των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου. Το γεγονός ότι η εξωτερική εμφάνιση του δρόπη μοιάζει με αυτή της οχιάς, το προστατεύει από πάρα πολλούς εχθρούς.
Ο δρόπης είναι γρήγορο και ευκίνητο φίδι που κινείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το συγκεκριμένο φίδι παρόλο που δεν αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για τον άνθρωπο, εντούτοις είναι πολύ επιθετικό. Αν κάποιος το πλησιάσει σε κοντινή απόσταση και νιώσει ότι απειλείται θα κάνει ένα δυνατό θόρυβο σαν σφύριγμα και δεν θα διστάσει να τον δαγκώσει αν χρειαστεί. Το δάγκωμα του είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φίδια στην Ελλάδα: Ποια είναι τα πιο επιίνδυνα; – Τι να κάνετε αν σας δαγκώσουν

Φίδια στην Ελλάδα - Ξανά στο προσκήνιο έρχονται οι κίνδυνοι που κρύβουν τα δαγκώματα από φίδια με αφορμή το δάγκωμα ερπετολόγου από οχιά στη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ