spot_img
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠεριβάλλονΔασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η διαχρονικότητα ενός προβλήματος που «φωνάζει» για επίλυση

Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η διαχρονικότητα ενός προβλήματος που «φωνάζει» για επίλυση

Το 80% των πυρκαγιών σε δασικές εκτάσεις στην Ευρώπη συγκεντρώνεται στις Μεσογειακές χώρες.

|

Στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες που έχουν παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες δεν μπορούμε να στοχεύουμε σε μηδενισμό των δασικών πυρκαγιών. Η καταστολή από μόνη της δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η λήψη μέτρων και η ύπαρξη υποδομών είναι αυτή που σταδιακά θα συντελέσει στην μείωση των δασικών πυρκαγιών. Η έλλειψη υποδομών δεν μπορεί να «βαφτίζεται» κλιματική αλλαγή. Τα δάση είναι ο πνεύμονας της γης και ο δικός μας.

Λειτουργούν ως φυσική ασπίδα ενάντια στις πλημμύρες. Το κόστος για τους μηχανισμούς καταστολής και την συντήρηση τους είναι τεράστιο, σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Τα μέτρα πρόληψης και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το κεφάλαιο που πρέπει να γίνουν οι «επενδύσεις».

Οι οικολογικές και κοινωνικές επιπτώσεις με βάση την συχνότητα των πυρκαγιών στην χώρα μας είναι τόσο μεγάλες, που πλέον οι όποιοι ρυθμοί αποκατάστασης δεν επαρκούν. Ο σχεδιασμός μέτρων πρόληψης και η δημιουργία υποδομών είναι αυτά που θα συντελέσουν στην μείωση των δασικών πυρκαγιών.

Η ευαισθητοποίηση των κοινωνιών, ιδιαίτερα στις περιοχές που συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες για να εκδηλωθούν πυρκαγιές, πρέπει να γίνει συντεταγμένα και οργανωμένα. Τα πρόστιμα δεν αρκούν για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Το ζητούμενο είναι το πώς θα αποφευχθεί μια δασική πυρκαγιά.

Αν ξεσπάσει, ενδεχομένως, να μην αρκούν τόσα και άλλα τόσα μέσα και εξοπλισμό που διαθέτουμε σαν χώρα για να την αντιμετωπίσουμε. Οι δασικές πυρκαγιές είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί όλους μας. Είναι θέμα δημοσίου συμφέροντος.

Δεν αρκεί λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο να υπάρχουν δημοσιεύσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα των δασικών πυρκαγιών. Ούτε αρκούν τα πρόστιμα που αποσκοπούν στον εκφοβισμό.

Μόνο αν κατανοήσει κάθε Έλληνας πολίτης την σημασία του δάσους και το ποιες συνέπειες υπάρχουν μετά από κάθε δασική πυρκαγιά, θα μπορέσουμε να ελπίσουμε στο μέλλον σε μείωση τους.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πνεύμονας» πρασίνου σε 3.000 στρέμματα με 300.000 δένδρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

«Πνεύμονας» πρασίνου σε 3.000 στρέμματα με 300.000 δένδρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη Άρχισαν οι εργασίες περίφραξης για το δάσος αναψυχής Εκτός από το Σεϊχ Σου, η Θεσσαλονίκη...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ